Merkez Bankası'nın agresif faiz artırımından memnun olmayan hükümetin MB Kanunu'nda değişiklik yapacağı Maliye Bakanı Şimşek tarafından yalanlandı. Ancak piyasalar HSYK Yasası'ndakine benzer bir değişiklik olacağı söylentisi ile çalkalanıyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu anda Merkez Bankası'nın Kanunu'nda herhangi bir değişikliğin gündemde olmadığını belirterek, "Bu spekülasyonların kaynağını bilmiyorum. Ne sermaye üzerinde herhangi bir kısıtlamaya ne de bugün itibariyle Merkez Bankası Kanunu'nda bir değişiklik gündemde değil" dedi.
Şimşek, Ankara'dan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı'nda gündeme yönelik yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın yapısının değiştirileceğine yönelik iddialara ilişkin, şu anda Merkez Bankası'nın Kanunu'nda herhangi bir değişikliğin gündemde olmadığını belirtti.
Bakan Şimşek, “Bu spekülasyonların kaynağını bilmiyorum. Ne sermaye üzerinde herhangi bir kısıtlamaya ne de bugün itibariyle Merkez Bankası Kanunu'nda bir değişiklik gündemde değil" diye konuştu.
Merkez Bankası'nın Kanunu ile ilgili değişikliğin ne Bakanlar Kurulu gündemine ne de ekonomi yönetiminin gündemine geldiğini ifade eden Şimşek, "Böyle bir şey söz konusu değildir. Sermaye hareketleri üzerinde bir kısıtlama da gündemde değil" dedi.
Kamunun dövize endeksli tahvil çıkarması konusuna yönelik soru üzerine Şimşek, "Borçlanma ve enstrümanlarla ilgili konuların muhatabı Hazine'dir. Bu konuda bir şey söylemem doğru olmaz" cevabını verdi.
Sermaye çıkışı yok
Büyümede bir revizyona gidilmesi için erken olduğunu anlatan Şimşek, şunları kaydetti:
"Seçimlerle birlikte Türkiye'nin öngörülebilirliğinin artacağını düşünüyorum. Yurt dışından kaynaklı önemli bir çıkış da yok. Ocak ayında hisse senedi piyasasına net bazda 24 Ocak itibariyle 34 milyon dolarlık bir giriş var, çıkış yok. Borsadan yabancıların net bazda çıkardığı 1 dolar bile yok. Türkiye'nin büyüklükleriyle karşılaştırıldığında bono ve tahvil piyasasında yabancı çıkışı sadece 843 milyon dolar civarı bir şey o da aslında hiçbir şey değil. Küresel sermaye Türkiye'yi terk etmiyor. Bu anlamda önemli bir çıkış söz konusu değil. Eminim mart seçimleriyle birlikte şu içinden geçtiğimiz süreçte Türkiye çok güçlü bir şekilde çıkacak. Siyasi istikrarın tehlikede olmadığı ortaya çıkacak.
Türkiye'ye güven devam ediyor. Yatırımlar tekrar canlanacak. Türkiye ekonomisine ilişkin hedefleri gözden geçirmek için çok erken. Biz piyasa ekonomisi uygulamaya devam edeceğiz. Piyasa kuralları çerçevesinde bu işi götürmeye devam edeceğiz. Bir takım spekülasyonlara kimsenin rağbet göstermemesi gerek. Bizim 11 yıllık geçmişimiz var. Herkes AK Parti'nin, hükümetin duruşunu çok iyi biliyor. Biz güven ve istikrarı esas almış durumdayız. Bizim için sihirli sözcükler bunlardır. Bunları zedeleyecek hiçbir girişimde bulunmayacağız. Bu spekülasyonlara son verilmesi lazım."