Bakır 10 bin doların üzerine tırmandı 

Çin'in ekonomiyi canlandırmaya yönelik yeni adımlar atacağını açıklaması, sanayi tipi metallere alım getirdi. 

Çin'in ekonomiyi canlandırmaya yönelik yeni adımlar atacağını açıklaması, sanayi tipi metallere alım getirdi ve bakır fiyatlarını Temmuz ayından bu yana ilk kez 10 bin doların üzerine taşıdı. 

Resmi Xinhua Haber Ajansı'nın Çin Politbürosu'nun gayrimenkul piyasasının "gerilemesinin durdurulması" için baskı yapacağını bildirmesi ve "zorlu" faiz indirimleri çağrısında bulunmasının ardından bakır fiyatı Londra Metal Borsası'nda %2'ye kadar yükselerek üç aylık zirveye ulaştı. Bu, Bloomberg'in Çin'in en büyük devlet bankalarına 142 milyar dolarlık sermaye enjeksiyonu yapmayı düşündüğüne dair haberinin ardından geldi.

Politbüro'nun bu hamlesi, haftanın başlarında Çin'in durgun ekonomisini canlandırmayı amaçlayan bir dizi teşvik önleminin ardından geldi. Bazıları bunun deflasyonist baskıları hafifletmek veya ikisi de metaller için hayati önem taşıyan mülk ve altyapı tüketimini artırmak için yeterli olup olmayacağını sorguladı.

Citigroup Inc. bir notta, ABD'den kaynaklanan politika risklerinin temel metaller için görünümü ve küresel büyümedeki toparlanmanın zamanlamasını da gölgelediğini söyledi. Banka, ABD işgücü piyasasının daha da yumuşaması, ABD başkanlık seçimlerine doğru belirsizlik ve imalattaki zayıflık konusundaki endişeleri vurguladı.

Bakır, LME'de ton başına %2 artarak 10.004,50 dolara çıktı. Çinko %2,5 ve alüminyum %1,8 yükseldi. Demir cevheri, önceki iki seansta yaklaşık %8 yükseldikten sonra %3,5 artarak ton başına 99,90 dolara çıktı.