Balık çiftliklerinin kurulamayacağı hassas deniz alanlarını belirlenmek ve balık çiftliklerinin deniz çevresine olan etkilerini izleyerek çevresel yönetimine ilişkin usul ve esasların oluşturmak amacıyla yönetmelik çıkarıldı.
‘’Denizlerde Faaliyet Gösteren Balık Çiftliklerinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği’’ genelgesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Hazırlanan yönetmeliğe göre balık çiftlikleri, ‘hassas alanlardan’ kıyıdan en az 1.250 metre uzaklıkta ve 40 metre derinlikte olacak. Hassas alanlar dışındaki yerlerde ise kıyıdan uzaklık en az 500 metre, derinlik ise 30 metre olmak zorunda. Çiftlikler arası mesafenin 1000 metre olmasına karar verilirken, akıntı hızı ise en az 0,1 m/s olarak belirlendi. Yönetmeliğe göre, bu kriterleri sağlamayan yerlere ise balık çiftliği kurulamayacak.
Yönetmelik kriterleri nedeniyle faaliyetlerine son verilecek olan balık çiftlikleri, faaliyete geçebilmek için kıyıdan en az 1000 metre uzakta olması gerekecek.
Çevre Şehircilik Bakanlığı, balık çiftliklerinin bulunduğu alanlarda numuneler alarak çiftliğin çevresel etkisini inceleyecek. Ayrıca, balık çiftliklerinde çalışanlara da zorunlu eğitim verilecek.
Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle "Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ ve "Denizlerde Kurulan Balık Yetiştiriciliği Tesislerinin İzlenmesine İlişkin Tebliğ" yürürlükten kaldırıldı.