Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından geçen sene Mayıs sonunda devralınan Bank Asya'nın 2015 yılı ikinci çeyrekte zararı 372.8 milyon lira olarak açıklandı.
Bank Asya tarafından Perşembe günü KAP'a yapılan açıklamaya göre bankanın 2015 yılının ilk altı ayında zararı ise 378.7 milyon lira oldu.
Bank Asya 2014 yılı ikinci çeyrekte 10.6 milyon lira net kâr, ilk altı ayda da 51.4 milyon lira net kâr açıklamıştı.
Bankanın 2014 sonunda 9 milyar lira düzeyinde olan krediler ve alacakları da ikinci çeyrek sonunda yüzde 22 azalarak 7 milyar liraya gerilerken, aktif büyüklüğü de aynı dönemde 13.7 milyar liradan 10.6 milyar liraya düştü.
Bank Asya, 17 Aralık 2013'te Gülen cemaatinin hükümeti polis ve yargı gibi kurumları ele geçirerek devirmeye teşebbüs ettiğini söyleyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından hedef gösterilmiş, bu süreç sonrasında da bankanın finansal göstergeleri bozulmaya başlamıştı. Fethullah Gülen ise resmi web siteleri üzerinden, süreçle ilgisinin olduğu yönündeki iddiaları yalanlamıştı.
Bu süreçten sonra bankanın finansal göstergeleri çok ciddi bir çöküş yaşamıştı.
Son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu 2015 Mayıs sonunda, Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesine karar vermişti.
Kanuna göre, bir bankanın TMSF'ye devrinin ardından, Bankacılık Kanunu'nun 107'nci maddesi uygulanmaya başlıyor. Buna göre; Bankacılık Kanunu'nun 71'inci maddesi kapsamında temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimi kendisine devredilen bankaların, mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi ve satışı ile ilgili sürecin, devrin yapıldığı tarihten itibaren üç aylık ek süre ile birlikte en geç bir yıl içinde tamamlanması gerekiyor.
Bu süre içinde devir, birleşme veya satışın tamamlanmaması halinde Fonun talebi üzerine Kurul'un bankanın faaliyet iznini kaldırma hakkı bulunuyor.