Finans sektöründe kurumlar vergisinin kalıcı olarak %25'e çıkarılmasını öngören ve torba düzenlemede yer alan yasa maddesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.
Kurumlar vergisi oranı yasa öncesi 2022 için %23 olarak geçici belirlenmişti ve önümüzdeki yıl %20'ye düşecekti.
Kurumlar vergisi artışı da getiren torba yasada komisyon aşamasının bugün tamamlanması, düzenlemenin önümüzdeki hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi bekleniyor.
Kurumlar vergisinin finans sektörü için %25'e çıkarılmasının 2022'de bütçeye 3 milyar TL ek gelir sağlaması bekleniyor. Takip eden yıllarda ise etki 10 milyar TL olacak. Bankalar, faktoring ve finansal kiralama şirketleri, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketlerinde kurumlar vergisi yükseltilecek.
Yürütme ve yürürlülük dahil 39 maddelik yasa teklifindeki en büyük maddi etki kurumlar vergisindeki artıştan geliyor.
Muhalefet kurumlar vergisinin artırılması ihtiyacının "yanlış ekonomi politikaları" sebebiyle oluştuğu gerekçesiyle eleştirdiler.
Muhalefet vekilleri Merkez Bankası'nın (TCMB) %50'nin üzerindeki enflasyona rağmen bankacılık sektörüne %14 ile fonlama sağlıyor olmasının bankacılık sektörüne geçtiğimiz yıla göre sert artış yaşandığına dikkat çektiler. Muhalefet vekilleri yapılması gerekenin yanlış ekonomi politikasının etkilerini azaltmak için adım atmak yerine yanlış politikatan vazgeçmek olduğunu söylediler.
BDDK verilerine göre geçen yılın ilk iki ayında 9.22 milyar TL olan sektör net kârı 2022 ilk iki ayda 39 milyar TL'ye yükseldi.
İyi Parti milletvekili Naci Cinisli, "Kâr eden sektöre el atıyor gibi bir durum çıkarıyorsunuz. İstikrar olması lazım vergide... Bankalar TCMB onlara ucuz fonlama sağladığı için kâr ediyorlar" dedi.