Bankaların sermaye yükümlülüğüne yeni düzenleme

Takasbank, bankaların merkezi karşı taraflar ile yaptıkları nitelikli işlemlere ilişkin riskler için sermaye yükümlülüğü hesaplamasında kullanacakları değerleri belirledi.

Takasbank, bankaların merkezi karşı taraflar ile yaptıkları nitelikli işlemlere ilişkin riskler için sermaye yükümlülüğü hesaplamasında kullanacakları değerleri belirledi.

Takasbank'tan yapılan açıklamada, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun Geçici 8 inci maddesi ile Takasbank Merkezi Karşı Taraf (MKT) hizmeti verme hususunda yetkilendirildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Diğer taraftan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nca (BDDK), 23.10.2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak 31.03.2016 tarihinde yürürlüğe giren Bankaların Sermaye Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik'in (Yönetmelik) 4 No.lu Ek'inde merkezi karşı taraflardan kaynaklanan riskler için sermaye yükümlülüğünün hesaplanması ve hesaplamada kullanılacak veriler, bunların bildirim usulleri ile merkezi karşı taraflarla yapılan işlemlerin nitelikli olarak değerlendirilebilmesi için gerekli olan kriterler açıklanmıştır." denildi.

Açıklamada şu bilgiler verildi: "Türkiye'de MKT hizmetleri ile ilgili yürürlüğe sokulan mevzuat ve kurallar ile Takasbank tarafından sunulan MKT hizmetlerinin CPMI-IOSCO Finansal Altyapı Kuruluşları İçin Temel Prensipler'e (PFMI) uyumu Sermaye Piyasası Kurulu'nca (Kurul) değerlendirilmiş ve Takasbank'ın ‘Nitelikli MKT' koşullarını taşıdığına ilişkin görüş 23.03.2016 tarihi itibarıyla kamuya açıklanmıştır. Kurul'un Takasbank'ı muhatap 28.03.2016 tarihli yazısında Takasbank'ın BIS (Bank for International Settlements) Basel 3 düzenlemeleri çerçevesinde ‘Nitelikli MKT' olarak değerlendirilmesi sebebiyle, Türkiye'de bankaların Takasbank ile yaptıkları işlemlerin Bankacılık mevzuatı (4 No.lu Ek) çerçevesinde ‘nitelikli işlem' olarak değerlendirilebileceği hususundaki görüşlerinin, 25.03.2016 tarih ve 3558 sayılı yazıları ile BDDK'ya iletildiği bildirilmiştir. Bu çerçevede, Türkiye'de kurulu Bankaların, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası, Takasbank Ödünç Pay Piyasası, Borsa İstanbul Para Piyasası, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası, Borsa İstanbul SWAP Piyasası'nda ve merkezi takasa konu tezgah üstü türev ürünlerde yaptıkları işlemler dolayısıyla maruz kaldıkları risklere ilişkin, Yönetmelik çerçevesinde belirlediğimiz veriler Ek'te sunulmaktadır. Bahse konu veriler BIS Basel 3 düzenlemeleri ile de uyumlu olup, gerektiği takdirde yurtdışında kurulu bankalarca kurulu bulundukları ülkelerin denetim otoritelerinin diğer ülke denetim otoritelerinin ‘Nitelikli MKT' duyurularını doğrudan kabul etmeleri halinde solo veya konsolide sermaye yükümlülüğü hesaplamalarında da kullanılabilecektir. Hesaplamalar, 30.09.2020 tarihli piyasa verileri dikkate alınarak yapılmış olup, olağanüstü bir gelişme yaşanmaması halinde, bir sonraki hesaplamanın 2020 yılının Aralık ayının son iş günü itibarıyla yapılması planlanmaktadır. "