Garanti Bankası Genel Müdürü Recep Baştuğ, yüksek faiz oranlarının kredi büyümesini baskıladığını belirterek "Reel anlamda ciddi bir kredi büyümesi beklemiyoruz" dedi.
Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Baştuğ, ekonomik olarak hem müşteriyi hem banka bilançosunu korumak adına her türlü tedbiri aldıklarını kaydetti. Baştuğ, "2021’de oluşacağını bildiğimiz bazı negatif gelişmelerin tedbirini 2020’de almaya başladık. Karşılıklar, yapılandırmalar, yabancı para yerine TL kredi büyümesi, doğru ve zamanında kredi sınıflandırması, şeffaf aktif kalitesi 2020 ile ilgili bizim ihtiyatlı duruşumuzun özeti. 2021 yılına da iyi bir başlangıç yaptık" dedi.
Beklentilerini de paylaşan Baştuğ, şu görüşleri dile getirdi: "Marj baskısı sürüyor. Kredi fiyatlamalarının artan mevduat maliyetlerini çok daha geriden takip etmesi marj baskısını arttırdı. Öte yandan, 2020 yılında aktif rasyosu nedeniyle verilen düşük faizli kredilerin kapanmasıyla birlikte bilançoların bir nebze rahatlamasını bekliyoruz. Yüksek faiz oranları kredi büyümesini baskılıyor. Reel anlamda ciddi bir kredi büyümesi beklemiyoruz. Bütün bunlara rağmen sektörde NPL yönetimi, karşılıklar kontrol altında. Sektör olarak sağlıklı yapımızı koruyoruz."
Pandemi döneminde bankacılık sektörünün reel sektöre yeterince katkı sağlamadığına ilişkin görüşleri de değerlendiren Baştuğ, bankacılık sektörünün düzenleyici otoritelerle uyum içinde koordine olarak çok büyük bir sınavdan başarıyla geçtiğini savundu. Sektörün çok güçlü kredi büyümesi, önemli miktarda yapılandırmalar ve düşük faizlerle hem bireyleri hem reel sektörü muazzam desteklendiğini kaydeden Baştuğ, "Sektör, TL kredilerde yüzde 42 büyüyerek, 640 milyar TL artışla yakın tarihte görülmemiş bir kredi büyümesine ulaştı. Bu büyümenin önemli kısmını tüzel krediler oluşturdu. Sektörün TL tüzel krediler portföyü yüzde 43 büyüme ile 412 milyar TL arttı. Sektör dağılımında da sanayiye konu sektörler öne çıktı. Dolayısıyla, ekonominin üretim kapasitesinin desteklenmesi adına bankacılık sektörü önemli katkılar sağladı" diye konuştu.
Özel bankaların da elini taşın altına koyduğunu belirten Baştuğ, 2020’de özel bankaların toplam TL kredi portföyünün yüzde 32, TL tüzel kredilerinin yüzde 34 büyüdüğüne dikkat çekti.
Kredi ve kart ödemelerinde erteleme ve yapılandırma seçenekleri, ödemesiz dönem içeren kredi ürünleri gibi şirketlerin nakit akışlarını düzenlemelerine yardımcı olacak birçok destekleyici uygulamanın hızla hayata geçirildiğini hatırlatan Baştuğ, "Biz de Garanti BBVA olarak 2020’de yüzde 33 TL kredi büyümesi ile sektörün en yüksek kredi büyümelerinden birine imza attık. Reel sektöre sağladığımız önemli desteğin bir göstergesi olarak da TL tüzel kredilerde yüzde 40 ile özel bankalar arasındaki en yüksek büyümeye ulaştık" dedi.