Bedelsiz potansiyeli en iyi hisseler

Analistler, alım için tek kriter olarak belirlenmemesi şartıyla, bedelsiz potansiyeli yüksek ve "alım"a uygun hisseleri belirledi...

Hisse senetleri borsada işlem gören şirketler yılın üçüncü çeyreğine yönelik bilançolarını Borsa İstanbul’a gönderdi. Bu hafta yatırımcılar için önemli olan bir göstergeye daha dikkat çekmek istiyoruz: Şirketlerin bedelsiz verme potansiyelleri... Çünkü bedelsiz sermaye artışı, bir şirketin sermayesini güçlendirip, ileriye yönelik projeleri olduğunu, büyümeye devam etmek istediğini gösteren verilerden biri olarak kabul ediliyor. Bu da hisseye yönelik beklentileri arttırıp yatırımcılar ta-rafından yakından izlenmesine neden oluyor. Tüm bu gelişmeler hisse performansına da yansıyor.

İdil Taraklı’nın Para Dergisi’ndeki haberine göre analistler sadece bedelsiz potansiyelinin alım için bir kriter olmaması gerektiğine dikkat çekiyor. Çünkü sonuç olarak, şirket yönetim kurulunun bu yönde bir kararı olmadığı sürece bedelsiz sermaye artırımı gerçekleşmiyor. Dolayısıyla bu kritere bağlı gerçekleştirilen alımların da bir anlamı olmuyor. Sermaye artırımında lot adedinin artması, her ne kadar şirketin portföy değerini etkilemese de tek kriter olmamakla birlikte yatırımcıları psikolojik açıdan da pozitif etkiliyor.

Analistlere göre, bir şirket bedelsiz sermaye artırma kararını geleceğe dair beklentisini iyileştirdiği için almışsa, bu ilerde daha fazla nakit temettü anlamına geliyor. Bu nedenle uzmanlara göre bedelsiz verme potansiyeli yüksek, ama aynı zamanda geleceğe dair beklentileri iyi olan şirketler tercih edilmeli. Diğer bir deyişle, söz konusu şirketlerin büyüme ve karlılık beklentileri ön planda tutularak, bedelsiz artırım potansiyelleri dikkate alınmalı. Bu kapsamda başarılı büyüme hikayesi olan şirketler izlenerek, bedelsiz artırımdan sonra sermaye yapıları güçlenecek hisseler tercih edilmeli. Tabii hisse için doğru zamanlama yapılması da önemli bir kriter.

"ZORUNLU DEĞİL"

Bedelsiz sermaye artırımının terim olarak, şirketin kendi iç kaynaklarını kullanarak yapmış olduğu, ortaklarından veya yatırımcılarından herhangi ilave bir kaynak talep etmeden sermaye artırımına konu olan, bir nevi talep etmeden yapmış olduğu sermaye artırım türü olduğuna dikkat çeken Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, bunun sonucunda ortaklara artırılan sermayeyi temsil eden yeni hisse verildiğini hatırlatıyor. Bunun amacı sermayeyi güncellemektir diyen Erkan şu konulara dikkat çekiyor:

“Bedelsiz potansiyeli vaat eden hisse özellikle öz sermayesi güçlü, elle tutulur geçmiş yıl karı olan bir şirketin hissesi olarak algılanabilir. Cebinden herhangi bir para çıkmadan, bir bedel ödemeden yeni bir paya sahip olması ve sahip olduğu kaynak oranında artış ise yatırımcı tarafından olumlu olarak ele alınır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, şirketin bedelsiz potansiyelinin yüksek olması bedelsiz hisse dağıtacağı anlamına gelmez. Çünkü şirketlerin bedelsiz hisse potansiyelini dağıtmak gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. Şirketler ortaya çıkan karı bedelli hisse senedi, temettü ödemesi veya yeni yatırımlar için de kullanabilir”

"YILSONU KARI GÖRÜLMELİ"

Bir hissenin bedelsiz potansiyele sahip olmasının bilanço döneminde anlaşılacağını ifade eden Erkan’a göre, bir hissenin bedelsiz potansiyeli olup olmadığını daha iyi anlayabilmek için en belirleyici kalem olması itibarıyla şirketin yılsonu karının görülmesi gerekir.

Bedelsiz hisse dağıtımında hisse fiyatı düşüp işlem hacminin artacağını da belirten Erkan, bölünen hisse senedi fiyatlarının tekrar eski seviyesine doğru gitme olasılığının yüksek olduğunu söylüyor. Bedelsiz sermaye artırımı potansiyelinin cazibesi ile birlikte hissenin pozitif trend oluşturmasını olası buluyor. Ancak sadece bedelsiz potansiyelinin alım için bir kriter olmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

"BEDELSİZ POTANSİYELİ YETERLİ DEĞİL"

Bir şirketin bedelsiz potansiyelini hesaplamak için şirketin öncelikle dağıtılabilir karının bulunması gerektiğini belirten Meksa Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, dağıtılabilir karın, hesap dönemi karından kanunlara göre ayrılması gereken yedek akçeler ile vergi, fon ve mali ödemeler ile varsa geçmiş yıl zararları düşüldükten sonra kalan tutar olduğunu hatırlatıyor. Küçük yatırımcıların bedelsiz potansiyelini pratik yoldan kabaca hesaplamak için şirketin toplam öz kaynaklarından, kardan ayrılan kısıtlanmış yedekler ve cari geçmiş yıl kar/zarar kalemini çıkartarak ulaşabileceğini söylüyor. Ancak Yalçın da sırf bedelsiz verme potansiyeli için yatırım yapmanın doğru olmadığının altını çizerek, “Diğer yandan eğer şirket, bedelsiz sermaye artırma kararını geleceğe dair beklentisini iyileştirdiği için almışsa bu ilerde daha fazla nakit temettü anlamına geleceği için şirketin hisse fiyatına olumlu yansıyacaktır” diyor.

“AKSA'DA GERİ ÇEKİLMELER DEĞERLENDİRİLMELİ"

Barkın Yalçın / Meksa Araştırma Müdür Yardımcısı

Aksa Akrilik: Üçüncü çeyrekte 500 milyon TL net satış geliri yaratan akrilik elyaf şirketi Aksa Akrilik'in karlılığında artış devam ediyor. Şirketin brüt kar marjı hammadde maliyetlerindeki gerilemeyle yıllık yüzde 21.8'den yüzde 22.7’ye, FAVÖK marjı ise yüzde 19.5'dan yüzde 20.3'e yükseldi. Borç ödeme süresi 62 gün İle bir önceki döneme göre sabit kaldı. 2016 tahmini 8.8 fiyat/kazanç oranıyla işlem gören hisse son üç ayda endeksin yüzde 17 üzerinde performans gösterdi. Aksa Akrilik hisselerinde yüzde 14 yükseliş potansiyeli ile 10.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

Anadolu Cam: Üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde 37 milyon TL net kar açıkladı (beklenti 24 milyon TL). Şirketin FAVÖK karlılığı, fiyat artışları ve maliyeti kontrol altına almasıyla beklentilerin üzerinde yüzde 23’e yükseldi (beklenti yüzde 20.3). 2016 yılının tamamında 1.8 milyar TL satış gelirine ulaşmasını ve yaklaşık 320 milyon TL FAVÖK yaratmasını bekliyoruz. Anadolu Cam hisselerinde yüzde 9 yükseliş potansiyeli ile 2.6 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Geri çekilmeler alım fırsatı olarak değerlendirilebilir.

*Bedelsiz tahmini

"ENKA BEDELSİZ ARTIRIM YAPIYOR”

Enver Erkan / Kapital FX Araştırma Uzmanı

*Enka İnşaat : Rublenin yılbaşından bu yana dolar karşısında yüzde 14 değer kazanmış olması ve petrol fiyatlarında 2016 yılında görülen toparlanma firma adına olumlu. Bu faktörler şirketin taahhüt grubu için yeni projeler eklenmesine de yardımcı olabilir. Öte yandan gayrimenkul segmentinde Rusya faaliyetlerinin büyümesi ile beraber şirketin ciro ve operasyonel karlılığının toparlanması beklenebilir. Döviz pozisyon fazlası en yüksek olan şirket olarak ön plana çıkıyor. Döviz pozisyonu cinsi oldukça çeşitli olduğundan, döviz kurlarında ki hareketten etkilenme dereceleri, diğer birçok para birimindeki değer kazançları ve kayıplarına bağlı olacaktır. Net FX pozisyonu 3.4 milyar dolar. Ayrıca şirket dolar cinsinden bilanço tutuyor. Bedelsiz artış potansiyeli ise yüzde 358. Şirketin son yıllarda düzenli aralıklarla bedelsiz sermaye artırımı yaptığı görülüyor. Enka İnşaat hisselerinde yüzde 22 yükseliş potansiyeli ile 5.70 TL hedef fiyat öngörüyor, "al" önerisinde bulunuyoruz.

*Şişecam: Şirketin satış gelirinin yarısından fazlası, yurtdışı satışlar ve ihracattan kaynaklanıyor, iştiraklerinden Trakya Cam da son iki yılda büyük bir yatırım sürecini tamamlamış olup, 2015'te Bulgaristan'daki ikinci düzcam hattı da devreye girdi. Dolar fazla ve euro açık pozisyonu var. Dolayısıyla euro/dolar paritesinde gerileme şirket açısından olumlu. Altı aylık finansal tablolarında da 55 milyon TL net kambiyo karı yazdı. Net FX pozisyonu 234 milyon dolar artıda. Bedelsiz artış potansiyeli ise yüzde 464. Şirketin son yıllarda düzenli aralıklarla bedelsiz sermaye artırımı yaptığı görülmekte. Şişecam hisselerinde "endeks üzeri performans" öngörüsünde bulunuyoruz. Yüzde 24 yükseliş potansiyeli ile 4.10 TL hedef fiyat öngörüyoruz.