Haziran ayı enflasyon rakamının beklenenden yüksek çıkması nedeniyle çeşitli kurumlar yıl sonu tahminlerini revize etmeye başladı. İş Yatırım'ın konu ile ilgili yaptığı açıklama şöyle:
"Enflasyon tahminimizi %16'ya yükseltiyoruz
Haziran ayı enflasyonu %1,9 ile piyasanın (%1,4) ve İş Yatırım'ın (%1,5) tahminlerinin oldukça üzerinde geldi. Tarihsel ortalamasının (%0,8) çok üzerindeki veri ile yıllık enflasyon %17,5'e yükseldi.
Genele yaygın ve yükselen bir enflasyon eğilimi görüyoruz. Üretici fiyatları aylık %4,0, yıllık %43 artış ile enflasyon üzerindeki baskının önümüzdeki aylarda devam edeceğine işaret ediyor.
Harcama sepetinde ağırlığı yüksek olan konut (%1,2, +0,2yp) ve gıda (%0,9, +0,2yp) tarihsel ortalamalarının üzerinde ancak manşet enflasyonun aşağısında seyrediyor.
Buna karşın mobilya ve ev eşyası (%4,5, +0,4yp), eğlence (%4,5, +0,1yp), lokanta ve oteller (%3,8, +0,1yp), giyim (%2,4, +0,1yp) ve eğitim (%2,2, +0,0yp) gibi yasakların azalmasına ve ekonominin açılmasına duyarlı kalemler tarihsel ortalamalarının üzerinde ve manşet enflasyonu yukarı çekiyor.
Haberleşme (%0,4, +0,0yp) ve sağlık (%0,8, +0,0yp) tarihsel ortalamasına yakın olan ve manşet enflasyonun altında kalan az sayıda sektör arasında yer alıyor.
Çekirdek enflasyon verileri maalesef manşet enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Emtia fiyatlarındaki artış, zayıf Türk lirası ve görece güçlü iç talep mevsimsellikten arındırdığımız B (%18,2) ve C (%17,5) göstergeleri artışa geçiyor.
Özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detaylarında enflasyondaki yükselişin genele yaygınlığını gösteriyor. Mevsimsellikten arındırdığımız verilere göre altın hariç dayanıklı mal fiyatları (Haziran: %2,9, Mayıs: %1,0, Nisan: %1,4), enerji ve gıda dışı mallar (Haziran: %2,4, Mayıs: %0,4, Nisan: %1,9) çok sert bir maliyet enflasyonuna işaret ediyor.
Yasakların azalması ve ekonominin açılmasıyla hizmet fiyatlarındaki (Haziran: %1,7, Mayıs: %1,2, Nisan: %0,8) yükseliş eğilimi devam ediyor. Temmuz-Ağustos aylarında hayatın normalleşmesi ve turizm mevsiminin açılmasıyla bu eğilim daha da belirgin hale gelecek.
Haziran ayı verisi fiyatlama alışkanlığındaki bozulmayı düzeltmenin uzun zaman alacağı görüşümüzü doğruluyor. Kasım ayına kadar enflasyonda anlamlı bir gerileme olmayacağı tahminimizi koruyoruz.
Merkez Bankası piyasalarla yaptığı toplantıda enflasyonda düşüş için üçüncü çeyreğin sonu ya da dördüncü çeyreğin başını işaret etmişti.
Ancak uluslararası emtia fiyatlarındaki -özellikle enerji ve gıda fiyatlarında- yükseliş, kuraklık tehlikesi ve Türk lirasının değer kaybı Merkez Bankası'nın öngördüğünden daha sert ve genele yaygın bir enflasyon şokuna işaret ediyor.
Beklenenden kötü Haziran verisi, doğalgaz, elektrik ve benzindeki son fiyat ayarlamaları ve Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle enflasyon tahminimizi %14,5'ten %16'ya çekiyoruz. Manşet enflasyonun yaz aylarında %18'in üzerine çıkacağını ve Kasım ayında baz etkisinin devreye girişine kadar anlamlı bir gerileme olmayacağını öngörüyoruz.
Büyümenin güçlenmesi ve enflasyon görünümündeki bozulma nedeniyle yılın son çeyreği için öngördüğümüz 300 baz puan faiz indirimini 100 baz puana çekiyoruz."