ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, 2008 krizinin ve ardından gelen resesyonun aşılmasında hızlı karar almanın, kurumlar arasındaki koordinasyonun ve 1930'lu yıllarda gerçekleşen "Büyük Bunalım"dan alınan derslerin etkili olduğunu söyledi.
Görev süresi ocak ayı sonunda dolacak Fed Başkanı Ben Bernanke, Washington’daki düşünce kuruluşu Brookings Institute’da 2008 finansal krizi ve onu takip eden "Büyük Resesyon"la ilgili soruları cevapladı. Krizden sonraki dönemi son derece gergin olarak hatırladığını ifade eden Bernanke, bu süreci başta Fed ve ABD Hazinesi olmak üzere kurumlar arasında etkin işbirliği yaparak ve atılması gereken adımları zamanında atarak aştıklarını belirtti.
Krizle mücadelede hükümet harcamalarının artırılmasının gerekli ve etkin bir yol olduğunu kaydeden Bernanke, ancak ABD Kongresi'ni harcamaları artırmaya ikna etmenin kolay olmadığına dikkati çekti. Ekonomiye yerinde müdahalenin kriz dönemlerindeki önemine de işaret eden Bernanke, attıkları her adımda ortalama Amerikalının çıkarlarını düşündüklerini söyledi.
Krizin faydası köklü reformlar
Bernanke, kriz sonrası uygulamaya konan ve "Miktar Rahatlaması" (Quantitative Easing-QE) adıyla bilinen parasal genişleme politikasına da değinerek, yapılanların belirli bir ölçüde olumlu sonuç verdiğini kaydetti. Bu çerçevede açık piyasa işlemleri yoluyla likiditesi düşük varlıkları daha likit varlıklarla değiştirerek ekonominin yeniden canlanmaya başlamasına katkıda bulunduklarını dile getirdi.
Krizin bir olumlu tarafının, yüksek maliyetle de olsa finansal sistemi köklü reforma sokması olduğunu anlatan Bernanke, ekonominin eninde sonunda potansiyel büyüme düzeyine döneceğini, bu yüzden kalıcı hasar beklemediğini sözlerine ekledi.