BETAM "Büyüme Değerlendirmesi notunda, "Mart itibariyle kademeli olarak yeniden normalleşmeye sürecinin başlaması ile 2021’in ilk çeyreğinde de ekonomik toparlanmanın sürmesini bekliyoruz" denildi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) "Büyüme Değerlendirmesi notunu" yayınladı. Rapora göre 2020 yılının dördüncü çeyreğinin son ayında salgın önlemleri tekrar uygulanmaya başladı.
Ekonomik faaliyetlerin yasaklara dahil edilmemesi bu çeyrekte ekonomik büyümenin bu önlemlerden etkilenmemesini sağladı. Harcama yöntemiyle GSYH’yi oluşturan alt kalemlerde ihracat haricinde ciddi artışlar yaşandı. 2020 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre özel tüketim yüzde 8,2, kamu harcamaları yüzde 6,6 ve yatırımlar yüzde 10,3 artarak büyümeyi olumlu etkilerken ihracat sabit kalarak büyümeye katkı yapmadı.
İthalattaki yüzde 2,5’lik artış ise büyümeyi baskıladı. Böylece GSYH yıllık bazda yüzde 5,9 büyüdü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış serilere göre ise özel tüketim (yüzde 0,8), kamu harcamaları (yüzde 3,6), ihracat (yüzde 18,9) ve ithalat (yüzde 0,2) bir önceki çeyreğe göre artış kaydederken yatırımlar (yüzde eksi 2,7) ise daraldı.
Ekim ve Kasım aylarında herhangi bir salgın tedbirinin olmaması ve Aralık başında alınan yeni önlemlerin ise hafta sonları ile sınırlanarak ekonomik faaliyetlerin yasaklardan muaf tutulması sonucunda dördüncü çeyrekte önemli bir büyüme elde edildi. Türkiye 2020 yılı genelinde ekonomik büyüme kaydeden az sayıda ülkeden birisi oldu (2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 1,8). Mart itibariyle kademeli olarak yeniden normalleşmeye sürecinin başlaması ile 2021’in ilk çeyreğinde de ekonomik toparlanmanın sürmesini bekliyoruz.