Beyin fırtınası, bir grup insanın bir masa etrafında bir soruna çözüm bulmak için fikirler üretmesini içerir. Ancak yapılan araştırmalar, beyin fırtınasının genellikle zaman kaybına yol açana pek de işe yaramayan bir yöntem olduğunu gösteriyor.
İnsanlar beyin fırtınası için bir araya geldiklerinde, çok sayıda fikir teşvik edilir, yargılama ve eleştiriye izin verilmez, vahşi veya çılgın fikirler arzu edilir ve fikirleri birleştirmek veya genişletmek tamamen kabul edilebilir. Ve beyin fırtınası müjdesine göre, "hiçbir fikir kötü fikir değildir"
Beyin fırtınasının en temel sorunu, sürekli konuşanlar ve sessiz kalan parlak insanlar olarak görülüyor. Yine araştımalara göre katılımcılar grup düşüncesine eğilimli ve hakim fikirlere uyma baskısı altında.
Uzmanlar, beyin fırtınasının daha etkili hale getirilebileceği konusunda hemfikirdir. Önerilen yöntemler arasında, fikirleri tartışma ve yargılama zorunluluğunu kaldırmak yer almakta. .Ayrıca, sessizce fikirlerini listelemek gibi daha kapsayıcı bir yaklaşım da öneriliyor. Beyin fırtınası sürecinin reddedilmesi ise katılımcıların deneyimlerini olumlu veya olumsuz yönde etkiliyor.