Biden konuştu, petrol fiyatları savaş riskiyle yükseldi

Petrol Orta Doğu'daki çatışmalarla yükseldi ancak arz görünümü kazançları sınırlıyor.

Yatırımcıların Orta Doğu'daki çatışmaları ve ham petrol akışındaki potansiyel kesintiyi bol miktarda tedarik edilen küresel piyasaya karşı tartmasıyla, petrol fiyatları Cuma günü Asya'daki erken işlem saatlerinde güçlü haftalık kazançlarını koruyarak yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,12 artışla varil başına 77,71 $ oldu. ABD West Texas Intermediate vadeli ham petrol kontratları %0,11 artışla varil başına 73,79 dolara yükseldi.

Başkan Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada Tahran'ın İsrail'e yönelik füze saldırısına misilleme olarak ABD'nin İran'ın petrol tesislerini vurmayı tartıştığını söyledi. ANZ analisti Daniel Hynes, piyasanın küresel arzın yaklaşık üçte birini oluşturan Orta Doğu'da arz kesintisi olasılığını fiyatlamaya başladığını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Bu hareket, düşüş eğilimindeki yatırımcıların düşük fiyatlara yönelik bahislerini bozmasıyla daha da şiddetlendi. Yatırımcılar petrolde yükseliş pozisyonları oluşturmaya başlarsa bu hareket uzayabilir".

Ancak OPEC'in yedek üretim kapasitesi ve küresel ham petrol arzının Orta Doğu'daki karışıklıklar nedeniyle henüz kesintiye uğramamış olması arz korkularını hafifletti. Libya'nın doğu merkezli hükümeti ve Trablus merkezli National Oil Corp, Perşembe günü merkez bankasının liderliği konusundaki anlaşmazlığın çözülmesinin ardından tüm petrol sahalarının ve ihracat terminallerinin yeniden açıldığını duyurdu ve petrol üretimini büyük ölçüde azaltan bir krizi sona erdirdi.

İran ve Libya OPEC üyesi. ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD yaptırımları altında faaliyet gösteren İran 2023 yılında günde yaklaşık 4,0 milyon varil yakıt üretirken, Libya geçen yıl günde yaklaşık 1,3 milyon varil üretti.