Piyasa, Başkan Joe Biden'ın Çin'deki bazı ABD teknoloji yatırımlarını yasaklama hamlesini büyük ölçüde omuz silkerek karşılarken, ABD'li yatırımcılar Pekin'in misilleme yapmasından veya Amerikan teknolojisi satın almaktan geri çekilmesinden endişe ettiklerini söyledi.
Ulusal güvenliği korumayı ve ABD sermayesi ile uzmanlığının Çin'in askeri modernizasyonuna yardımcı olmasını önlemeyi amaçlayan Biden, bu hafta bilgisayar çipleri de dahil olmak üzere hassas teknolojilerde Çin'deki bazı yeni ABD yatırımlarını yasaklayan ve diğerlerini düzenleyen bir idari emir yayınladı.
ABD'li yatırımcılar ilk haberlerden etkilenmedi ve ilk bakışta kısıtlamaların korkulandan daha sınırlı olduğunu ve halka açık Çin hisse senetlerine yapılan pasif yatırımları kapsamayacağını söyledi. Ancak birçok portföy yöneticisi, asıl endişenin Çin'in geçmişte olduğu gibi karşılık verip vermeyeceği olduğunu söyledi.
New Jersey'deki Cherry Lane Investments'ın ortağı Rick Meckler "Pek çok şey Çin'in buna nasıl tepki vereceğine bağlı. Ülkeler arasındaki çok önemli teknoloji savaşı büyük bir olumsuzluk ve yönetim bu duyuruyu Çin'de çok fazla dalga yaratmadan yapmaya çalışıyor gibi görünüyor" dedi.
ABD'de listelenen Çin merkezli şirketlerin en büyük ETF'lerinden biri olan iShares MSCI China Exchange Traded Fund Perşembe gününü %0,7 artışla tamamlarken, Wall Street'in geri kalanı yatay bir seyir izledi.
Biden'ın kararnamesine cevaben Çin ticaret bakanlığı "ciddi endişe" duyduğunu ve karşı önlemler alma hakkını saklı tuttuğunu söyledi. Bazı Çin analistleri Pekin'in seçeneklerinin sınırlı olduğunu ve konuyu tırmandırma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi.
Çin Mayıs ayında, Washington'un Çin'e Amerikan bileşenleri ve çip üreticisi araçlarına bir dizi ihracat kontrolü getirmesinin ardından ABD'li çip üreticisi Micron Technology'yi hedef aldı ve ABD, iki küresel ekonomik güç merkezi arasında artan gerilimin ortasında Pekin'i diğer ABD şirketlerini cezalandırmakla suçladı.
Yatırım fonu Plumb Funds'ın CEO'su Tom Plumb, "Çin'den bir tür misilleme gelmeyeceğini düşünmek saflık olur" dedi. Plumb, Çin'in tüketici elektroniği, elektrikli araçlar ve diğer bileşenlerde kullanılan nadir toprakların ihracatını kısıtlayabileceğini veya diğer ABD teknoloji şirketlerini hedef alabileceğini söyledi.
Washington'daki Çin şahinleri Amerikalı yatırımcıların Çinli teknoloji şirketlerine sermaye ve Pekin'in askeri yeteneklerini geliştirmeye yardımcı olabilecek değerli know-how aktardığını söylüyor. Pekin ise yoğunlaşan teknoloji anlaşmazlıklarında kendi kendine yeterlilik arayışında ve bu da ABD şirketlerine ve pazarlarına sermaye akışını engelleyebilir.
Plumb, "Bunun Çin'i, daha yüksek teknoloji seviyeleri için herhangi bir ABD şirketine olan bağımlılıklarını azaltmaya çalışacakları bir konuma getireceği açıktır" dedi.
Reuters'in Çarşamba günü bildirdiğine göre, Çin'den zaten geri çekilmiş olan ABD özel sermaye ve risk sermayesi yatırımcıları, kuralların nasıl uygulanacağı konusunda daha fazla netlik beklerken muhtemelen kenarda oturacaklar. Bazı portföy yatırımcıları da Çin'e olan risklerini azaltıyor.
Running Point Capital Advisors'ın baş yatırım yetkilisi Michael Ashley Schulman, bazı müşterilerin hisse senetleri, tahviller ve ETF'ler yoluyla Çin'e daha az veya sıfır maruz kalma talebinde bulunduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hükümetin açıklamasından sonra, benzer birkaç talep daha alabileceğimizden şüpheleniyorum"
Rayliant Quantamental China Equity ETF'nin eş portföy yöneticisi Phillip Wool, ABD-Çin geriliminin yatırımcıların Çin'deki büyümeyi kaçırmasına neden olduğunu söyledi ve ekledi:
"Yatırımcılar için daha büyük risk, diğer hisse senedi piyasalarına ve Çin'in kendi geçmişine göre değerlemelerin bu kadar düşük olduğu ve hızlı büyüme sürecindeki güçlü temellere sahip çok sayıda şirketin bulunduğu bir piyasaya tahsis yapmamaktır."