Bilançosuyla hayal kırıklığı yaratan Intel Almanya'daki dev yatırımını iptal edebilir

Teknoloji devine yakın kaynaklara göre Intel CEO'su, varlıklarını elden çıkarma ve maliyetleri düşürme planlarını yönetim kuruluna sunacak.

Intel CEO'su Pat Gelsinger ve kilit yöneticilerin bu ayın sonlarına doğru şirketin yönetim kuruluna, bir zamanların hakim yonga üreticisinin servetini canlandırmaya çalışırken gereksiz işleri kesmek ve sermaye harcamalarını yenilemek için bir plan sunmaları bekleniyor.

Plan, programlanabilir çip birimi Altera da dahil olmak üzere, Intel'in artık şirketin bir zamanlar büyük olan karından finanse edemeyeceği işletmeleri satarak genel maliyetlerin nasıl azaltılacağına dair fikirleri içerecek.
Aynı kaynak, Gelsinger ve Intel'deki diğer üst düzey yöneticilerin planı Eylül ortasındaki bir yönetim kurulu toplantısında sunmalarının beklendiğini söyledi.

Gelsinger'in önerisinin ayrıntıları ilk kez burada yer alıyor.

Kaynağa ve konu hakkında bilgi sahibi başka bir kişiye göre, teklif henüz Intel'i bölme ve fason üretim operasyonunu ya da dökümhanesini Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. gibi bir alıcıya satma planlarını içermiyor. Üretim faaliyetlerine ilişkin planlar da dahil olmak üzere sunum henüz kesinleşmiş değil ve toplantı öncesinde değişebilir.

Intel halihazırda döküm işini tasarım işinden ayırmış durumda ve bu yılın ilk takvim çeyreğinden bu yana mali sonuçlarını ayrı olarak raporluyor.

Şirket, tasarım bölümünün potansiyel müşterilerinin, çiplerini üretmek için Intel'in fabrikaları olarak bilinen fabrikalarını kullanan müşterilerin teknoloji sırlarına erişememelerini sağlamak için tasarım ve üretim işleri arasına bir duvar ördü.
Intel, yapay zeka çağında 3 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip baskın yapay zeka yonga üreticisi Nvidia gibi şirketlere karşı çalışırken en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Buna karşılık Intel'in piyasa değeri, Ağustos ayındaki felaket ikinci çeyrek kazanç raporunun ardından 100 milyar doların altına düştü.

Gelsinger ve diğerlerinin sunacağı teklifin, şirketin fabrika genişlemesi için yaptığı sermaye harcamalarını daha da azaltma planlarını içermesi muhtemel. Kaynağa göre bu teklif, Almanya'daki 32 milyar dolarlık fabrika projesini duraklatma ya da tamamen durdurma planlarını da içerebilir.

Ağustos ayında Intel, sermaye harcamalarını bu yıla göre %17 azaltarak 2025 yılında 21,5 milyar dolara düşürmeyi beklediğini söyledi ve beklenenden daha zayıf bir üçüncü çeyrek tahmini yayınladı.

Şirketin danışmanlık planları hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre, CEO ve yönetici planlarına ek olarak Intel, Morgan Stanley ve Goldman Sachs'ı Intel'in hangi işletmeleri satabileceği ve neleri elinde tutması gerektiği konusunda yönetim kuruluna danışmanlık yapmaları için tuttu.

Şirketin danışmanlık planları hakkında bilgi sahibi iki kaynağa göre Intel henüz ürün birimleri için teklif istemedi, ancak yönetim kurulu bir planı onayladıktan sonra muhtemelen bunu yapacak.