Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Sigorta Komisyonu Başkanı Taner Çağatay, yaptığı açıklamada, geçen yıl ortalama yüzde 130 oranında artan zorunlu trafik sigortası primlerinin yoğun şikayetlere neden olduğunu, sürücülerin birçoğunun hiç hasar yapmamasına rağmen primlerdeki aşırı artıştan yakındığını belirtti.
Sigorta şirketlerinin poliçe düzenlemesinden kaynaklanan haksızlıkların birçok kişi tarafından dile getirildiğini aktaran Çağatay, "Hasar veya hasarsızlık durumlarının 18 Haziran 2014 tarihinden itibaren sisteme girilmiş olmasına rağmen, sigorta şirketlerinin hasarsızlık indirimine hak kazanmış sürücülere ilk kez trafiğe çıkıyormuş gibi poliçe düzenlemesi sıkıntı yaratmaktaydı. Trafik sigortalarında yapılan haksızlık, Hazine Müsteşarlığından dönmüştür. Verilmesi gereken hasarsızlık indiriminin poliçeye yansıtılmadığı tespit edilmiş ve bir genelgeyle yaklaşık bir milyon trafik sigortası poliçesinde hasarsızlık indiriminin hesaplanarak sigortalılara iadesinin yolu açılmıştır." dedi.
'Ödemeler 1 Ağustos'ta başlıyor'
Taner Çağatay, söz konusu indirim tutarının, trafik poliçelerinde prim artışına dair bir iade değil, hasarsızlık uygulaması yapılması gerekirken yapılmayan poliçeleri kapsadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"18 Haziran 2014 ile 30 Eylül 2015 tarihlerinde tanzim edilmiş gerçek kişi sigortalının geçmiş araç sahipliğinden doğan hasarsızlık indirim oranı, yeni poliçeler yapılırken uygulanmamıştır. Örneğin, aracınızı sattınız, 2 veya 3 yıl sonra yeni araç aldınız, eski aracınıza da ait yüzde 10 veya 15-20 hasarsızlık indirimi mevcut olduğu halde hasarsızlık indirimi uygulanmadan ilk kez sigorta yaptıran yeni araç sahibi gibi poliçe yapılmıştır. Bu konuda aracı kurumların daha hassas olması ve yeterli araştırmayı yapması gerekiyor."
'1 milyon sürücüyü etkiliyor'
Çağatay, söz konusu hatalı poliçelerin "Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi" tarafından tespit edilip, sigorta şirketlerine bildirildiğini belirterek, 1 Ağustos'ta poliçelerde zeyil yapılarak, iade tutarlarının direk sigortalıların banka hesap numaralarına veya kredi kartlarına iade edileceği bilgisini verdi.
Bu iadenin takriben 1 milyon sürücüyü etkileyeceğini, ortalama 100 lira tahmin edilen, fakat hasarsızlık oranına göre değişecek olan meblağın sigortalıya iade edileceğini anlatan Çağatay, araç sahiplerinin sigorta primlerini yakından takip etmesi gereken bir döneme girdiklerini söyledi.