Birleşik Arap Emirlikleri'nin OPEC grubunu terk edeceği yönünde çıkan haberlerin ardından bu iddialara yalanlama geldi. Wall Street Journal daha önce, Suudi Arabistan'la aralarındaki anlaşmazlığın büyümesi nedeniyle BAE'nin üretici grubundan ayrılmayı tartıştığını ve bunun da BAE'yi üretimini artırma konusunda serbest bırakacağını bildirmişti.
BAE, OPEC+ ittifakının diğer üyeleriyle bu yılın geri kalanında yürürlükte kalacak bir anlaşmaya bağlı kalacağını hem kamuoyuna hem de özel olarak açıkladı. Brent ham petrol vadeli işlemleri, WSJ'nin raporu üzerine başlangıçta %2,8 kadar düştükten sonra, daha sonra kayıplarını azaltarak varil başına 85 doların üzerinde işlem gördü.
Abu Dabi, üretim kapasitesindeki artışları paraya çevirmeye çalıştığı için birkaç yıldır uzun vadeli çıkarlarına en uygun ittifakların hangileri olduğunu düşünüyor. Bu proje 2021 yılında Suudi Arabistan ve diğer OPEC+ ülkeleriyle anlaşmazlığa düşmesine neden oldu ve bir uzlaşma bulunmasına rağmen neredeyse tüm koalisyonu parçalayacak bir kavgayı ateşledi.
BAE'nin aniden OPEC'ten ayrılması, sadece en büyük ticari ortaklarından biri olan Suudi Arabistan'la değil, Kuveyt ve Irak gibi diğer Körfez müttefikleriyle de siyasi bir çatışmaya neden olabilir.
BAE'nin pozisyonu hakkında bilgi sahibi bir kişi, BAE'nin gruptan ayrılma tartışmalarının en az iki yıl öncesine dayandığını ancak dezavantajların faydalardan daha ağır bastığını söyledi. Söz konusu kişi, BAE'nin birçok komşusunu üzme riskiyle karşı karşıya kalacağını ve özellikle Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından enerji piyasaları bu kadar gerginken bu sonuçtan kaçınmak istediğini söyledi.
Bu yılın başlarında RBC Capital Markets LLC, Abu Dabi'nin günde yaklaşık 3 milyon varillik mevcut hedefinin 4 milyondan fazla olan resmi kapasite seviyelerinin oldukça altında olduğu göz önüne alındığında, daha yüksek bir OPEC+ üretim kotası için baskı yapabileceğini söyledi.
Devlet tarafından işletilen Abu Dhabi National Oil Co. 2027 yılına kadar sürmesi beklenen kapasite artışını günde 5 milyon varile çıkarmak için milyarlarca dolar yatırım yapıyor.
RBC, Adnoc'un CEO'su ve Emirlik'te etkili bir isim olan Sultan Al Jaber'in üretim kapasitesine yaptığı "önemli yatırımları paraya çevirmek istediğini" söyledi.
Bununla birlikte, BAE'nin isteklerinin onu Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün geri kalanıyla yakın bir çarpışma rotasına soktuğuna dair herhangi bir işaret henüz yok.
Geçtiğimiz ay Dubai'de Bloomberg televizyonuna konuşan BAE Enerji Bakanı Suhail Al Mazrouei, ülkenin 2023 yılının geri kalanında OPEC+ üretimine bağlı kalacağını yineledi.