BIST 100, 10 bin puanın altına nasıl düştü, hangi aracı kurum hangi hisseyi sattı

Borsa İstanbul'da endeksin 10 bin puanı geçmesini hangi hisselerdeki satışlar engelliyor? Yataya giren borsada kim hangi endeks hisselerini topluyor

BORSATEK.COM ARAŞTIRMA - Küresel piyasalarda 5 Ağustos'ta Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) aldığı kararın tetiklediği ve "carry trade kaosu" olarak adlandırılan süreç etkisini yitirdi. Hatta, hem BoJ hem de ABD Merkez Bankası (FED) odaklı gelişmeler trendi tersine çevirdi. Özellikle FED'in faiz indirimlerine başlayacağı tarihin neredeyse netleşmesi ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsaları yükseliş trendine geri döndü. 

Bir tek Borsa İstanbul hariç...

Borsa İstanbul'da 29 Nisan 2024'te piyasanın psikolojik sınır olarak kabul ettiği 10 bin puan üstünde ilk kapanışını yapan BIST 100 endeksi "carry trade kaosu"nun başladığı ilk gün bu seviyenin altına geriledi.  İlk günkü sert düşüşe gelen tepki alımları ile 7 ve 8 Ağustos'ta buseviye üstünde kapanış yapan endeks, bir daha 10 binin üstünde kapanış yapamadı. Ve 23 Ağustos cuma günü 9.688 ile bu bölgedeki en düşük kapanışını yaptı. 

Kim satıyor, hangi hisseleri satıyor, hangi hisseleri alıyor?

İstanbul Borsası'nın dünya borsalarının tersine düşüş yönünde ilerlemesi ile çok sayıda iddia var. Bunlardan birisi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile anlaşamayıp istifa ettiği söylentileriydi. Israrla ve hatta bizzat Mehmet Şimşek tarafından yalanlanan istifa iddiası dışındakiler zaten gerçeğe çok uzak.

Ancak özellikle bu dönemde, borsada kimin ne yaptığına bakmak başka bir bakış açısı verebilir. Satışlar hangi kurumlar üzerinden yapılıyor? Endeksi baskılayan satışlar hangi hisselerde yaşanıyor?

2 - 23 Ağustos döneminde endeks hisselerinin büyük kısmı değer yitirdi. IBST 30 hisseleri içinde sadece 3 hisse değer kazanırken 27 hissenin fiyatı düştü:

Türkiye Varlık Fonu'na devredildiği için özel durumu olan KOZAL sayılmazsa yükselen iki hissenin primi yüzde 1'in de altında.

Aynı dönemde en çok değer kaybeden bu nedenle endeksi en çok baskılayan BIST 30 hisseleri ise şunlar:

BIST 100 endeksinin bir türlü toparlanamadığı Ağustos ayında aracı kurumların işlem analizleri de oldukça ilginç. Yabancılara işlem yapan Bank of America işlem hacminde de, satış toplamında da net satışlarda da ilk sırada yer alıyor.

Ağustos ayında Borsa İstanbul'da en çok işlem yapan aracı kurumlar

Ağustos ayında Borsa İstanbul'da en çok alış işlemi yapan aracı kurumlar

Ağustos ayında Borsa İstanbul'da en çok satış işlemi yapan aracı kurumlar

Ağustos ayında Borsa İstanbul'da en çok net satış yapan aracı kurumlar

Peki Bank of America hangi hisseleri alıyor hangi hisseleri satıyor

BofA'nın en çok işlem yaptığı hisseler

BofA'nın en çok net alış işlemi yaptığı hisseler

BofA'nın en çok net satış işlemi yaptığı hisseler