BIST 100'ü %7 gerileten THYAO YKBNK AKBNK TUPRS KCHOL SAHOL SISE AGROT hisselerini kim satıyor

Borsa İstanbul'da endeks 22 Mayıs - 7 Haziran arasıhda 761 puan geriledi. Peki endeksi gerileten bazı hisselerdeki satışları kim yapıyor?

BORSATEK.COM / ÖZEL - Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi 10 bin puanı gördükten sonra gücünü kaybetti. Endeks 22 Mayıs'ta 10 bin 899 puandan yaptığı tarihindeki en yüksek kapanış sonrası gerilerek son kapanışını 7 Haziran'da 10 bin 138 puandan yaptı. Teknik göstergeler orta vadeli yükseliş trendinin yükseliş yönünde olan görüntüsünün bozulmadığını gösterse de kayıp yüzde 7'ye ulaşmış durumda. 

BIST 100'de 2 haftada yaşanan yüzde 7'lik bu kayıp aslında genele yayılmış durumda değil. Kaybın büyük kısmı endekste ağırlığı olan belli başlı hisselerde yaşandı. Peki endeksi en çok aşağıya çeken bu hisselerde kimler satıcı kimler alıcı durumda.

TÜRK HAVAYOLLARI I THYAO

BIST 100 endeksinde ağırlığı en yüksek olan hisse senedi. 21 Mayıs - 7 Haziran aralığında yüzde 6,20 değer kaybı yaşadı. HSBC, TEB ve Anadolu Yatırım en çok net satış yapan aracı kurumlar. Bank of Amerca'nın net alışlarda ikinci sırada olması, hissedeki değer kaybının ortalamanın altında kalmasına neden olmuş olabilir.

Diğer Sayfaya Geç:

YAPI KREDİ BANKASI I YKBNK

Endeks üstünde ağırlığı THYAO'nun yarısı kadar olmasına rağmen, sonuca en çok etki eden hisseler içinde en çok işlem yapılan ikinci hisse durumunda. En çok net satış yapan ilk 5 aracı kurumun satışlarının, en çok net alım yapan ilk 5 aracı kurumun net alışlarına oranı oldukça fazla olduğu için değer kaybı da yüzde 17.18 oldu. İşlem hacminde Yapı Kredi Yatırım ilk sırada yer almasına rağmen alış ve satış miktarlarının yakın olması nedeniyle nötr çıkması sonucunda ikinci sıradaki BofA'nın satışları hissenin değer kaybında etkili olmuş durumda.

Diğer Sayfaya Geç:

AKBANK I AKBNK

21 Mayıs - 7 Haziran aralığında yüzde 11,95 değer kaybeden Akbank hisseleri, endeks hisseleri içinde en çok işlem yapılan üçüncü hisse oldu. Bank Of America (BofA) hissede tüm işlemlerin yüzde 19.55'ini gerçekleştirerek en çok işlem yapan aracı kurum oldu. BofA aynı zamanda, en çok net satış yapan üçüncü aracı kurum durumunda. Ünlü ve QNB Finans Yatırım en çok net satış yapan iki aracı kurum oldu. Net alış tarafında ise HSBC, Ak Yatırım ve TEB Yatırım bulunuyor.

Diğer Sayfaya Geç:

TÜPRAŞ I TUPRS

Koç Grubu'nun bazı iştiraklerini satacağı açıklama ve söylentilere bağlı olarak ortalama üstünde prim yapan Tüpraş hisseleri, özellikle Yapı Kredi Satışı'nın olmayacağının anlaşıllması ile birlikte tüm grup hisseleri ile birlikte değer yitirdi. 21 Mayıs - 7 Haziran aralığında yüzde 15,73 değer yitiren hissede Global Yatırım net satışların yüzde 25'ini tek başına gerçekleştirdi. Koç Grubu'nun bankasının iştiraki olan Yapı Kredi Yatırım ise net alışlarda ilk sırada yer aldı.

Diğer Sayfaya Geç:

KOÇ HOLDİNG I KCHOL

Bank of Amerca toplam işlemlerin yüçde 17,27'sini net satışların ise yüzde 64,52'sini yapmış durumda. 21 Mayıs-7 Haziran aralığında yüzde 19,24 oranında değer yitiren hissedeki kayba adeta tek başına Bank of Amirce'nın satışları damga vurmuş durumda. Yapı Kredi Bankası'nın satışının gerçekleşmemesi, keza söylenti düzeyinde olsa da Tüpraş için de aynı durumdan bahsedilmesi satışları körükleyen ana neden olarak duruyor.