Bitcoin fiyatlarındaki sert düşüşün ardında ne var?

Bitcoin ve pek çok kripto para neden sert düşüş yaşadı? İşte 319 milyon dolarlık tasfiyeyi yönlendiren temel faktörler...

Toplam kripto piyasası değeri son 24 saatte yüzde 7 düşerek 28 Ağustos Çarşamba günü erken Asya seansı sırasında 2,17 trilyon dolar civarında seyretti. Bitcoin (BTC) fiyatı, Salı günü piyasayı önemli destek seviyelerinin altında kapattıktan sonra önemli bir düşüş eğilimi yaşadı.

Altcoin endüstrisi, Ethereum (ETH), Solana (SOL) ve Dogecoin (DOGE) öncülüğünde büyük ölçüde etkilendi. Sonuç olarak, kripto türevleri piyasasından 319 milyon dolardan fazla likidite sağlandı ve bunların yüzde 90'ından fazlası uzun vadeli tüccarların işlemlerini içeriyordu.

Ağustos ayının sonuna yaklaşırken, Eylül ayında daha fazla kripto kapitülasyonu korkusu önemli ölçüde arttı. Geçmiş kripto verilerine bakıldığında, Bitcoin fiyatının Ağustos ve Eylül aylarında, özellikle de yarılanma olayından sonra kötü bir performans sergilediği görülüyor.

Kısa vadeli Bitcoin sahipleri son birkaç gün içinde 33 binden fazla BTC birimi sattı. BlackRock'ın IBIT'ine alım satımdan bu yana gerçekleşen önemli nakit girişlerine rağmen, Grayscale'in GBTC'sinden gerçekleşen kayda değer nakit çıkışları yükseliş hissiyatını önemli ölçüde zayıflattı.

En son piyasa verilerine göre, ABD spot Bitcoin ETF'leri, çoğunlukla ARK 21Shares Bitcoin ETF'den gelen yaklaşık 127 milyon dolarlık net nakit çıkışı kaydetti.

Bu arada, ABD spot Ether ETF'leri, Grayscale'in ETHE'si öncülüğünde art arda sekiz nakit çıkışı kaydetti. Salı günü, ABD spot Ether ETF'leri yaklaşık 3,45 milyon dolarlık net nakit çıkışı kaydetti ve böylece bugüne kadarki toplam çıkış yaklaşık 482 milyon dolara ulaştı.

Kripto piyasası, Amerika Birleşik Devletleri'nde önümüzdeki ayın başlarında beklenen faiz indirimlerine rağmen düşük yükseliş hissiyatı yaşadı. Popüler analist Peter Brandt'a göre, Ethereum fiyatı sürekli olarak 2.814 $ civarındaki destek/direnç seviyesinin altında kapandıktan sonra düşüş görünümünü teyit etti.

Brandt, ETH fiyatının, haftalık Göreceli Güç Endeksi'nde (RSI) düşüş eğilimi ile birleşen bir çift tepe ile karakterize edilen bir tersine dönüş modeli oluşturduğunu savunuyor.

Bu arada Bitcoin fiyatının, boğaların kontrolü yeniden ele geçirmesinin beklendiği dördüncü çeyreğe kadar ters bir üçgen içinde konsolide olmaya devam etmesi bekleniyor.