Bitcoin fiyatlarının 58 bin dolara düşmesinin ardında ne var?

Bitcoin fiyatlarındaki dalgalanmalar neticesinde cuma sabahı 59 bin doların da altı görüldü. Peki bu düşüşte ne etkili oldu?

Bitcoin (BTC) Asya işlem saatlerinde %4'lük yukarı yönlü ivme kazanmasının ardından 61.000 $'dan 59.000 $'a serbest düşüş yaşadı. Ancak, zincir içi analiz firması CoinGlass'a göre, geçtiğimiz saatlerde yaşanan büyük düşüş, 10,20 milyon $'lık likidasyondan 9,92 milyon $ değerinde uzun pozisyonun tasfiye edilmesiyle sonuçlandı.

Bitcoin Fiyatı Neden Düşüyor?

Mevcut piyasa koşullarına bakıldığında, açığa satış yapanların piyasaya büyük ölçüde hâkim olduğu ve önemli bir satış baskısı yarattığı görülüyor.

Devam eden bu satışların ardındaki potansiyel neden, borsa yatırım fonları (ETF'ler) yatırımcılarının ilgisizliği ve CryptoQuant'ın negatif fonlama oranları. CoinGlass verilerine göre bu, ABD spot Bitcoin ETF'sinin 1,77 bin BTC'lik negatif bir akış kaydettiği art arda ikinci gün. Bu arada, BTC'nin fonlama oranı şu anda yaklaşık -0,002 seviyesinde bulunuyor.

Zincir üzerindeki bu veriler bir araya geldiğinde, açığa satış yapanların piyasaya hakim olduğu düşüş eğilimine işaret ediyor. Bu eğilimlerin devam etmesi ve BTC fiyatının 58.500 $ seviyesine düşmesi halinde, yaklaşık 421 milyon $ değerinde uzun pozisyon tasfiye edilebilir.