Bitcoin madencileri Bitcoin satışını kıstı, kasaya atmaya başladı

Bitcoin madencileri gelirlerinin azaldığı ve operasyonel maliyetlerinin arttığı bir ortamda Bitcoin'leri satmak yerine ellerinde tutmaya başladı. Peki bu neyin habercisi?

Azalan gelirler ve artan operasyonel maliyetlerin ortasında, sektör uzmanlarıi Bitcoin madencilerinin yeni, özel donanımlara yatırım yapmaya devam ettiklerini ve kısa vadeli mücadelelere rağmen lider kripto ağının geleceğine güçlü bir güven gösterdiklerini söylüyor.

Bu hafta yayınlanan bir Glassnode raporuna göre, Bitcoin'in hash oranı - madencilik faaliyetinin önemli bir ölçütü - gelirler düşmüş olsa da, tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın.

Üretim maliyetleri yükseliyor

Madencilik sektörü şu anda çifte zorlukla karşı karşıya: artan madencilik zorluğu ve azalan işlem ücreti geliri. Hash oranı yükseldikçe, madencilik yapmanın ve BTC blok ödülü kazanmanın zorluğu da artıyor, dolayısıyla üretim maliyetleri de yükseliyor.

Bu durum, Runes tokenları ve NFT benzeri Ordinals gibi yüksek ücretli işlemlere olan talebin azalmasıyla birleştiğinde, son aylarda madencilerin karlılığını azalttı. Yine de madenciler, kısmen eski makinelerin hızla demode olduğu bir ortamda rekabetçi kalma ihtiyacı nedeniyle yeni ASIC donanımlarına yatırım yapmaya devam ediyor.
Bu eğilimi yönlendiren önemli bir faktör, madencilerin işletme maliyetlerini yönetmelerine yardımcı olan modern ASIC ekipmanlarındaki gelişmiş enerji verimliliği.

Decrypt ile konuşan kripto borsası CEX.IO'nun baş analisti Illia Otychenko, özel Bitcoin madencilik donanımının enerji verimliliğinin 2018'den 2023'e kadar “iki kattan fazla arttığını” ve “üretilen coin başına enerji tüketimini önemli ölçüde azalttığını” söyledi.

Bu ilerleme madencilerin artan elektrik maliyetlerini ve madencilik zorluklarını hafifletmelerine olanak tanıyarak olumsuz piyasa koşullarında bile kârlılığı sağlam tutuyor.

Bitcoin fiyatı nispeten güçlü kalmaya devam ederken, işlem ücreti baskısı azaldı ve madencilerin karlarını daha da sıkıştırdı. İşlem ücreti gelirleri artık eskisinin çok küçük bir kısmını oluşturduğundan, madenciler faaliyetlerini sürdürebilmek için blok sübvansiyonlarına daha fazla bel bağlıyor.

İlginç bir şekilde, madenciler bu gelir sıkışıklığına yanıt olarak stratejilerini değiştiriyor.

Bitcoin satmak yerine kasada tutmaya başladılar

Geçmişte, operasyonel maliyetleri karşılamak için çıkarılan Bitcoin'in büyük bir kısmını satıyorlardı, ancak rapor artık birçoğunun çıkarılan arzın bir kısmını hazine rezervlerinde tuttuğunu vurguluyor. Örneğin Marathon Digital, Temmuz ayında “tam HODL” stratejisini benimseyeceğini duyurmuş ve artık çıkarılan BTC'yi satmayacağını söylemişti. Aslında, piyasadan da daha fazla satın aldı.

HashKey Capital'in yatırım araştırmaları başkanı Jeffrey Hu, bu durumu Bitcoin'in uzun vadeli değerine duyulan güvenin bir işareti olarak görüyor.

Hu Decrypt'e verdiği demeçte, “Madencilerin çıkarılan arzın bir kısmını ellerinde tutmaları, gelecekteki fiyat artışına güvendiklerini gösteriyor” dedi ve ekledi: “Bu bir güven işaretidir ve piyasadaki satış baskısını azaltarak potansiyel olarak fiyatları destekleyebilir.”

Bununla birlikte Hu, bu stratejinin riskleri de beraberinde getirdiği, özellikle de madencilerin gerileme dönemlerinde rezervlerini satmak zorunda kalmaları halinde satış baskısının daha da artabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bitget Research'ün baş analisti Ryan Lee, artan hash oranının ardındaki nedenleri kısmen, Bitcoin'in geçtiğimiz yılki fiyat artışlarıyla yeniden kârlı hale gelen eski madencilik makinelerinin yeniden piyasaya sürülmesine bağlıyor.

Lee, “Bitcoin'in fiyatı daha önce kârlı olmayan donanımları uygun hale getirdiğinden eski makineler yeniden faaliyete geçiriliyor. Bu durum, daha verimli makinelere yapılan yeni yatırımlarla birleşerek toplam hash oranını yükseltiyor” şeklinde konuştu.

Lee ayrıca Rusya gibi bölgelerde son zamanlarda görülen düzenleyici desteğe ve Beyaz Saray'a geri dönmek için yaptığı son koşuda Bitcoin'i ve kripto endüstrisini destekleyen eski Başkan Donald Trump gibi isimlerden gelen olumlu sinyallere de işaret ediyor. Hu, bu tür değişimlerin piyasa belirsizliğini azaltarak hash oranını desteklediğini belirtti.

Bu faktörler gelir zorluklarının bir kısmının telafi edilmesine yardımcı olsa da uzmanlar madencilerin uzun vadeli kârlılık sağlamak için alternatif gelir akışlarını keşfetmeleri gerektiği konusunda hemfikir. 

Yapay zeka işlem gücüne olan talep katlanarak artıyor

Livepeer kurucu ortağı ve CEO'su Doug Petkanics, Bitcoin madencilerinin büyük miktarda işlem gücü gerektiren yapay zeka hesaplamalarına yönelmek için iyi bir konumda olduklarını öne sürdü.

Petkanics, “Yapay zeka işlem gücüne olan talep katlanarak artıyor. Madenciler mevcut enerji ve soğutma altyapılarıyla GPU'ları ekleyerek ve yeni bir gelir akışı sağlayarak bu pazara girebilirler” dedi.

Çeşitlendirme, madencilik sektörünün giderek artan rekabet ortamında ayakta kalmanın anahtarı olabilir. Core Scientific ve Bitdeer gibi firmalar, Bitcoin işleriyle ilgili potansiyel eksiklikleri gidermek üzere yapay zeka ihtiyaçları için bilgi işlem gücü sağlayanlar arasında yer alıyor.

Otychenko, sermaye zengini madencilerin daha küçük operasyonları geride bırakmasıyla daha fazla konsolidasyon öngörüyor.

CleanSpark'ın bu yılın Haziran ayında GRIID'i 155 milyon dolara satın alması, büyüme stratejisinin bir parçası olarak barındırma kapasitesini artıran en önemli örnek. Benzer şekilde, Bitfarms kısa süre önce Stronghold Digital Mining'i satın alırken, Riot Platforms da yönünü etkilemek için Bitfarms'ın %19 hissesini satın aldı.

Marathon Digital gibi şirketler de düşük maliyetli enerji ve ölçeklenebilir altyapı sağlamak için gelecekte satın alma fırsatları görüyor.