Yeni bir rapora göre, bitcoin borsa yatırım fonları ve diğer kripto varlıklarının tırmanışa geçmesiyle birlikte dünyadaki kripto milyonerlerinin sayısı geçtiğimiz yıl %95 arttı.
New World Wealth ve Henley & Partners'ın raporuna göre, geçen yıl 88.200 olan 1 milyon dolardan fazla kripto varlığına sahip kişi sayısı şu anda dünya genelinde 172.300'e ulaşmış durumda. Saf bitcoin milyonerlerinin sayısı ise iki kattan fazla artarak 85.400'e ulaştı.
Saf bitcoin milyonerleri servet merdiveninin üst basamaklarına doğru büyüdü. Rapora göre, şu anda 325 kripto milyoneri - 100 milyon dolar veya daha fazla kripto varlığına sahip olanlar - ve 28 kripto milyarderi var.
Bu artış, Ocak ayındaki lansmanından bu yana 50 milyar dolardan fazla varlığa sahip olan ve kurumsal katılım dalgasını tetikleyen bitcoin ETF'lerinin hızlı büyümesini yansıtıyor.
Bitcoin'in fiyatı bu yıl %45 artarak yaklaşık 64.000'e yükseldi. Henley & Partners'a göre, diğer coinlerin değeri arttıkça, kripto varlıklarının piyasa değeri geçen yaz 1,2 trilyon dolardan 2,3 trilyon dolara yükseldi.
New World Wealth araştırma müdürü Andrew Amoils'e göre, geçtiğimiz yıl yaratılan altı yeni kripto milyarderinden beşi, yeni buldukları servetlerini bitcoin'e bağlayabilir ve “büyük holdingler satın alan uzun vadeli yatırımcıları çekmek söz konusu olduğunda baskın konumunun altını çizebilir”.
Forbes'a göre, en zengin kripto milyarderi - üst üste üçüncü yıl için - tahmini 33 milyar dolar değerinde olan kripto borsası Binance'in kurucusu ve eski CEO'su Changpeng Zhao. Zhao Kasım ayında ABD' deki kara para aklama suçlamalarından suçlu bulundu ve 50 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti. Serveti geçtiğimiz yıl 10,5 milyar dolardan fazla arttı.
Forbes'a göre ikinci sırada Coinbase' in kurucu ortağı Brian Armstrong'un serveti 11 milyar dolar. Listeye göre onu Tether'in finans müdürü Giancarlo Devasini ve MicroStrategy'nin kurucu ortağı Michael Saylor takip ediyor.
Kabul etmek gerekir ki, birçok kripto varlığı hala 2021'deki en yüksek seviyelerinin altında ve bitcoin'in son yükselişi esasen bu seviyelere üç yıllık bir gidiş dönüşü işaret ediyor. Kripto varlıkları Kasım 2021'de 3 trilyon dolarlık bir piyasa değerine ulaştı.
Yine de, Morgan Stanley'nin 15.000 brokerden oluşan satış gücünün yardımıyla BlackRock ve Fidelity gibi büyük varlık yöneticileri arasında kripto varlıklarının artan kabulü, büyük kripto sahipleri arasında daha fazla servet yaratılmasını sağlayabilir.
Kripto sadece daha fazla milyoner ve milyarder yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda zenginlerin yaşadığı ve çalıştığı yerleri de değiştirecek. Henley & Partners'a göre, yeni kripto zenginlerinin çoğu vergi dostu ve kripto dostu yargı bölgelerine taşınmak istiyor.
Henley & Partners özel müşteriler müdürü Dominic Volek, “Alternatif ikamet ve vatandaşlık seçenekleri arayan kripto zengin müşterilerde önemli bir artış gördük” dedi.
Yeni kripto göçebelerine daha iyi tavsiyelerde bulunmak için Henley, ülkeleri kriptoya vergi ve düzenleme yaklaşımlarına göre sıralayan bir “Kripto Benimseme Endeksi” oluşturdu. Henley'e göre Singapur, “destekleyici bankacılık sistemi, önemli yatırımları, Ödeme Hizmetleri Yasası gibi kapsamlı düzenlemeleri, düzenleyici kum havuzları ve küresel standartlarla uyumu” nedeniyle endekste ilk sırada yer alıyor.
Hong Kong ikinci sırada yer alırken, onu Birleşik Arap Emirlikleri ve ABD izledi. Rapora göre ABD'de nüfusun %15'i kripto para birimlerine sahip. Raporda, “Bu durum, yüksek yoğunlukta kripto ATM'leri, kripto dostu bankalar ve kripto para kabul eden işletmelerin sayısının artmasıyla güçlü bir altyapı tarafından destekleniyor” denildi.