Bitcoin son 3 ayın en yüksek seviyesinde

ABD seçimlerinde Trump ihtimalleri para birimlerini yönlendirirken Bitcoin 3 ayın en yüksek seviyesinde.

Kripto para birimi Bitcoin Pazartesi günü erken Asya ticaretinde üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve dolar, iki hafta içinde ABD başkanlık seçimlerine geri sayım yapan piyasalarda kazanımlarını genişletmeye hazır görünüyor.

Seçim anketleri, eski Başkan Donald Trump'ın 5 Kasım seçimlerini kazanma ihtimalinin arttığını gösteriyor ve önerdiği gümrük vergisi ve vergi politikalarının ABD faiz oranlarını yüksek tutması ve ticaret ortaklarının para birimlerini zayıflatması muhtemel görüldüğünden doları artırıyor.

Geçen hafta büyük piyasalardaki döviz hareketleri, Avrupa Merkez Bankası'nın güvercin faiz indirimi ve özellikle Trump'ın başkanlığı kazanması halinde ABD faizlerinin ne kadar hızlı düşebileceğine dair beklentileri azaltan güçlü ABD verileri tarafından yönlendirildi. Yen %0,1 düşüşle dolar başına 149,32 seviyesindeydi ve dolar başına 150 seviyesinin güçlü tarafında kalarak Ağustos başından bu yana ilk kez geçen hafta bu seviyeyi kısa süreliğine aştı.

Dolar endeksi başlıca rakipleri karşısında 103,45 seviyesindeydi. Çin'in geniş teşvik paketine ilişkin daha fazla ayrıntı açıklamasının ardından piyasalarda risk iştahının artmasıyla Cuma günü %0,3 düştü, ancak haftalık %0,55 kazanç kaydetti.

Euro 1,0866$ ve sterlin de 1,3045$ seviyelerinde yatay seyretti. Bitcoin, Trump'ın yönetiminin kripto para birimi düzenlemeleri konusunda daha yumuşak bir çizgi izlediği görüldüğünden, Trump'ın iyileşen beklentilerinden bir destek aldı.

Bitcoin en son %0,8 artışla 69.400 $ seviyesindeydi ve 10 Ekim'den bu yana %18 yükseldi. Avustralyalı online broker Pepperstone'un araştırma müdürü Chris Weston bir notunda, bu hafta önemli bir ekonomik olay yaşanmayacağı için piyasanın kurumsal kazançlara ve ABD seçim riskine odaklanacağını ve muhtemelen dolar ve diğer portföy risklerinden korunmak için maliyetlerin artacağını söyledi.

Weston, "ABD seçimlerine sadece 15 gün kala, tüccarların şimdi seçim işlemlerini daha büyük bir inançla yapmaya başlamak için doğru zaman olup olmadığına karar vermeleri gerekiyor" dedi.

Trump'ın gümrük vergisi riskini ifade etmenin en net yolunun euro, İsviçre frangı ve Meksika pesosuna karşı dolarda uzun pozisyon almak olduğunu söyledi.

Jefferies'in küresel FX başkanı Brad Bechtel de yükselen reel faiz oranlarının özellikle bu üç para birimi karşısında dolara yardımcı olduğunu belirtti. Bechtel, "Bu eğilimin seçime kadar ve Trump kazanırsa muhtemelen seçimden sonra da devam etmesini bekliyoruz" diye yazdı.

Geçen hafta yen %0,3, euro %0,6 düştü, sterlin yatay seyretti ve dolar endeksi %0,55 yükseldi. Meksika pesosu %3 değer kaybetti. Euro üç hafta içinde %3'ten fazla değer kaybetti ve 200 günlük hareketli ortalamasının altına düşerek 2-1/2 ayın en düşük seviyesine yaklaştı.