Bitcoin yatırımcıları için kötü haber, Kasım ayına kadar bekleyin!

Kripto varlıkların arz ve talebini etkileyebilecek sektöre özgü olayları izlemek önemli.

Küresel piyasalar bu ayın başlarında görülen aşırı volatilitenin ardından büyük ölçüde istikrar kazandı. Resesyon korkuları ve Japon yeni taşıma ticaretinin (carry trade) çözülmesi, küresel piyasalarda sert satışlara yol açmıştı.

Kripto varlık yöneticisi Galaxy Digital Holdings’in araştırma başkanı Alex Thorn'a göre beklenmedik büyük olaylar olmadığı sürece, Bitcoin'in Kasım ayına kadar 50.000 ila 70.000 dolar aralığında işlem görmeye devam edecek.

Thorn, önümüzdeki aylarda kripto fiyatlarının makroekonomik koşullar, Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerine ilişkin güncellemeler ve iflas eden kripto borsaları FTX ve Mt. Gox’un alacaklılara yapacağı geri ödemeler gibi dijital varlıklara özgü bazı olaylar tarafından yönlendirileceğini belirtiyor

Peki Bitcoin’i Ne Yönlendirecek?  

Öncelikle, finansal piyasalardaki yatırımcılar, ABD ekonomisinin sağlığına işaret eden verileri ve ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi yönündeki rotasına dair ipuçlarını yakından izliyor. Thorn, Eylül ayında Fed'in kilit faiz oranını düşürmesinin riskli varlıklar için olumlu olacağını belirtti. Ancak, Eylül ayında bir faiz indirimi büyük ölçüde fiyatlanmış durumda. Thorn, bu durumu şöyle özetliyor: “Fed bir yönde sürpriz yapmadıkça, bunun Bitcoin üzerinde kısa vadeli büyük bir etkisi olması olası değil. CME FedWatch Tool’a göre, Fed-funds vadeli işlemleri traderları, Eylül ayında çeyrek puanlık bir faiz indirimi olasılığını %57.5 ve yarım puanlık bir indirimi %42.5 olarak fiyatlıyor."

Seçim cephesinde, kripto yatırımcıları bir Trump zaferini tercih ediyor, çünkü eski başkan Bitcoin rezervi oluşturma ve kriptonun çoğunlukla ABD'de çıkarılmasını sağlama sözü verdi. Thorn, MarketWatch’a verdiği demeçte, kripto traderlarının başkanlık yarışına ilişkin bahisler oynadığını, ancak Bitcoin fiyatının Trump’ın kazanma olasılığı ile ilişkili olduğuna dair yeterli istatistiksel kanıt bulunmadığını söyledi.

Kripto varlıkların arz ve talebini etkileyebilecek sektöre özgü olayları izlemek de önemli. Geçen hafta, ABD'de mahkeme, FTX ve onun kardeş ticaret firması Alameda Research’ün alacaklılara 12.7 milyar dolar nakit ödeme yapmasını gerektiren bir karar verdi

FTX mülkü hala kripto varlıklarını satma sürecinde olsa da, Arkham Intelligence tarafından takip edilen verilere göre, iflas etmiş borsa, Salı günü itibarıyla sadece 0.1 Bitcoin’den azını elinde bulunduruyordu. Bu arada, bazı bireysel ve kurumsal alacaklılar aldıkları nakit geri ödemeyi kripto satın almak için kullanabilir, ancak FTX’teki talepleri satın alan zor durumdaki fonlar muhtemelen bunu yapmayacak.

Bitcoin, FTX’in çöküşünden bu yana önemli ölçüde yükseldi ve Çarşamba günü yaklaşık 59.408 dolardan işlem gördü; Kasım 2022’de borsa iflas başvurusunda bulunduğunda 16.000 doların altında olan seviyesinden %270 oranında yükseldi

Yine de, Bitcoin, iflas etmiş kripto borsası Mt. Gox ve çeşitli hükümetlerden kaynaklanan potansiyel satış baskısıyla karşı karşıya. Temmuz ayından bu yana, Mt. Gox, on yılı aşkın bir süre önce devre dışı bırakılan platformda varlıklarını kaybeden alacaklılara kripto ödemesi yapmaya başladı. Borsa, Arkham Intelligence verilerine göre, kriptonun mevcut fiyatına göre yaklaşık 2.7 milyar dolar değerinde olan 46.000'den fazla Bitcoin tutuyor.

Alman ve ABD hükümetleri de bu yılın başlarında ele geçirdikleri bazı Bitcoin'leri sattı ve bu durum kripto üzerindeki baskıyı artırdı. Alman hükümeti tasfiyesini tamamlasa da, ABD hükümeti hala yaklaşık 12 milyar dolar değerinde 200.000'den fazla Bitcoin’e sahip.

Kripto Girişim Sermayesi

Kripto girişimleri, bu yılın ikinci çeyreğinde 503 anlaşmada toplam 2.7 milyar dolar topladı ve altyapı projeleri öne çıktı. PitchBook raporuna göre, yatırım yapılan sermaye, işlem hacmi %12.5 düşerken, önceki çeyreğe göre %2.5 arttı.

Raporda, yatırım değerlerinde artışın üst üste üçüncü çeyrek olduğu belirtildi. Kripto varlıklarının fiyatları yüksek kalırken, kurumsal benimsemenin arttığı ifade edildi. Ancak, PitchBook analistleri raporda, “Toplam kripto piyasa değeri ile özel kripto girişimlerine yapılan yatırımlar arasındaki tarihsel olarak güçlü pozitif korelasyonun zayıfladığı görülüyor,” diye yazdı.

Kripto sektörünün piyasa değeri, önceki döngüdeki zirvesinin %93’üne ulaştı. Ancak, bu yılki girişim sermayesi yatırımları, 2022’de görülen 29.4 milyar dolarlık hızın gerisinde kaldı. Analistler, bunun 2021 ve 2022’ye kıyasla genel girişim sermayesi alanındaki yavaşlamayı yansıttığını belirtti.

Bitcoin, son yedi gün içinde %8.4 artışla Çarşamba günü 59.319 dolardan işlem görüyor. Bu, Mart ayında ulaşılan 73.798 dolarlık tüm zamanların zirvesinin yaklaşık %20 altında. Ether, aynı dönemde %13.4 artışla yaklaşık 2.664 dolara yükseldi.