Bitcoin vadeli işlemlerinde ve vadeli işlem sözleşmelerinde açık pozisyonların toplam değeri 26 milyar doların üzerine çıkarak yeni bir rekor kırdı. Bu durum BTC'de güçlü bir boğa hareketinin olduğunu gösterirken, Bitcoin ETF'lerine olan ilginin artmasıyla sermaye akışının devam etmesi bekleniyor.
94. Bitfinex Alpha Raporu’na göre Bitcoin vadeli işlemlerinde ve vadeli işlem sözleşmelerinde açık pozisyonların merkezi borsalardaki toplam değeri 26 milyar doların üzerine çıkarak yeni bir rekora imza attı. Bu hızlı artış, Aralık 2020’den beri görülen en güçlü aylık performansla yüzde 44 yükselen BTC’deki boğa hareketinin ne kadar güçlü olduğunu da açığa çıkardı.
Bitcoin ETF’lerine toplam net nakit girişi destekleyici bir güç olarak öne çıkarken, rapora göre sermaye akışının daha da uzun sürmesi bekleniyor. Geleneksel finansal varlık danışmanları ve yatırım platformları, ETF'lerin müşterilerin kullanımına sunulması konusunda giderek daha da fazla adım atarken, bu durum ETF'lere yönelik sermayenin artmasına ve bu alana daha fazla yatırım yapılmasına yol açıyor.
Bitcoin’de yaşanan bu hareketliliğin artık diğer kripto para birimlerinde de görülebileceği düşünülüyor. Bitcoin ve Ethereum dışındaki tüm varlıkları kapsayan TOTAL3 endeksi 22 Ocak’tan bu yana yüzde 50’lik hızlı bir yükseliş kaydetti. Şu anda hem uzun vadeli parçalı alımlarla hem de spekülatif kısa vadeli işlem yapanlar arasında meme coin’ler ve yapay zekâyla ilgili projeler ön plana çıkıyor. Bu durum, yatırımcı ilgisinin önde gelen kripto para birimlerinden diğer farklı kripto varlıklarına yöneldiği anlamına geliyor.
22 şirketin daha bireysel yatırımcılara açık kripto borsası lisans başvurusunda bulunduğu Hong Kong bir kripto para merkezi olma yönünde ilerliyor. Öte yandan SEC komisyon üyelerinden Hester Peirce ise SEC’nin mevcut düzenleyici yaklaşımına yönelik eleştirilerini yüksek sesle dile getirirken dijital varlıkların menkul kıymet olarak sınıflandırılmasına ilişkin daha kesin kurallar getirilmesi çağrısında bulunuyor. Düzenleyici çark yavaş yavaş dönmeye devam ederken, kripto varlık piyasalarında hâkim olan hareketli atmosfer hiç azalmadan devam ediyor.
Merkeziyetsiz Finans (DeFi) borç verme protokollerinde kilitli varlıkların toplam değeri şu an için 32 milyar doları aşmış durumda. DeFi sektörü gelişip olgunlaştıkça ve güvenlik ve şeffaflığı arttıkça piyasada da güven ve istikrar algısının arttığının bir gösteriyor. Ayrıca Fidelity gibi geleneksel finans varlık yöneticileri de mevcut portföylerde kripto varlıklarına yüzde 1-3 arası oranlarda yer verilmesini tavsiye ediyor.