BMW Cuma günü güçlü dördüncü çeyrek satışları öngördü ve sipariş defterinin gelecek yılın ilk birkaç ayına kadar dolu olduğunu söyledi ve yöneticiler bazı rakip otomobil üreticilerinin yaptığı gibi fiyatları düşürmeye gerek görmediklerini ekledi.
Alman grup, tedarik zincirindeki darboğazların azalmasıyla araç bulunabilirliğinin arttığını, ancak başta işçilik olmak üzere yüksek malzeme ve lojistik maliyetlerinin devam ettiğini belirtti.
Hisseler, üçüncü çeyrek sonuçlarının büyük ölçüde beklentilere uygun olması ve talebi sınırlayan durgun piyasa ortamı konusunda uyarıda bulunan bazı rakiplere kıyasla daha iyimser bir tonda açıklanmasıyla yüzde 3,3 artış gösterdi.
BMW'nin özellikle bu yıl pazar payı mücadelesinin yaşandığı Çin'de elektrikli araç talebini artırmak için fiyat indirimine gitme ihtiyacı hissedip hissetmediği sorusuna İcra Kurulu Başkanı Oliver Zipse, bu yaklaşımın BMW'nin oyun kitabında yer almadığını söyledi.
Zipse ayrıca "Pazar payı kazanmak için fiyatları düşürmek gibi bir niyetimiz yok. Bu bizim stratejimiz değil. Ve gördüğünüz gibi, çok kabul edilebilir fiyatlarla bile önemli ölçüde büyümeyi başarıyoruz" dedi.
Otomobil bölümünde faiz ve vergi öncesi kar (FVÖK) marjının yıllık %9,0-10,5 arasında olacağını tahmin eden premium otomobil üreticisi, bu yıl şimdiye kadar %10,3'lük bir marjla bu hedefi tutturma yolunda ilerlediğini söyledi.
Daha yüksek fiyatlı ve tamamen elektrikli otomobiller, LSEG anketine katılan sekiz analistin beklentilerinin üzerinde üç aylık gelirleri 38,5 milyar Euro'ya (40,92 milyar $) yükseltti, ancak geçen yılki rakamın BMW'nin Çin ortak girişiminin çoğunluk kontrolünü ele geçirmesiyle bir defaya mahsus bir artıştan yararlanmasının ardından grup net karı %7,7 düştü.
Finans Direktörü Walter Mertl, şirketin bu çeyrekte hammadde fiyatlarında geçen yıla kıyasla hafif bir rahatlama gördüğünü ancak yine de döviz ve hammadde pozisyonlarının net dengesinden 200 milyon Euro'luk bir etki hissettiğini söyledi.
Malzeme ve lojistik maliyetlerinin yüksek kalmaya devam ettiğini ve ortakların yüksek işçilik maliyetleri gibi faktörler nedeniyle 2023'ün ilk dokuz ayında kayda değer bir olumsuz etki yarattığını da sözlerine ekledi.
BMW yaptığı açıklamada, Mercedes-Benz ve Porsche gibi rakiplerinin aksine, yüksek faiz oranları ya da enflasyonun büyümeyi olumsuz etkilediğinden bahsetmedi.
Tamamen elektrikli satışlar üçüncü çeyrekte toplam satışların %15,1'ine ulaşarak BMW'nin yıl sonu hedefi olan %15'i geride bıraktı. Üst fiyat segmentindeki 7 Serisi, güncellenmiş BMW X7 ve BMW X5 ve BMW X6 modelleri de satışların artmasını sağlıyor.
Otomotiv sektöründe bu yıl şimdiye kadar gerçekleşen serbest nakit akışı 5,7 milyar avro ile tüm yıl için öngörülen 6 milyar avroya yakın bir seviyede gerçekleşti.