Grev nedeniyle zor durumda kalan Boeing, önündeki zorlu dönemi atlatmak ve mali durumunu güçlendirmek amacıyla iki önemli adım attı. Şirket, büyük işçi grevleri ve artan operasyon maliyetleriyle karşı karşıya bulunuyor.
İlk olarak Boeing, Bank of America Securities, Citibank, Goldman Sachs ve JPMorgan tarafından yönetilen bir bankalar konsorsiyumundan 10 milyar dolarlık bir ek kredi anlaşması yaptı. Daha da önemlisi, Boeing, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) 25 milyar dolara kadar borç senetleri, adi hisse senetleri ve diğer teklifleri içeren karma bir raf kaydı başvurusu sundu.
Wall Street Journal’a göre Boeing, bu başvuruyla 10 milyar dolarlık hisse senedi arzı gerçekleştirmeyi planlıyor. Boeing, Eylül ayı sonunda kasasında 10,3 milyar dolar nakit ve menkul kıymet bulundurduğunu açıkladı.
Boeing hisseleri, Salı günü %2’nin üzerinde değer kazandı. Şirketin ticari uçak üretimini artırmaya çalıştığı bu dönemde, Alaska Airlines 737 Max jetinin havada kapı patlaması gibi sorunlarla karşılaşması ve 787 Dreamliner geniş gövdeli uçağıyla ilgili üretim sorunlarına dair ihbarlar geldi.
Geçtiğimiz Cuma günü, Boeing üçüncü çeyrek mali sonuçlarını açıkladı ve uçak üreticisinin mali zorluklarının derinleştiğini ortaya koydu. Boeing, üçüncü çeyrekte 1,3 milyar dolarlık negatif işletme nakit akışı ve hisse başına 9,97 dolar GAAP zararı beklediğini duyurdu. Ayrıca, 767 tanker jetinin üretimini sonlandıracağını ve 777X geniş gövdeli jetin üretimini erteleyeceğini belirtti.
Boeing, ticari havayolu biriminden 3 milyar dolar ve savunma işinden 2 milyar dolar olmak üzere toplamda 5 milyar dolarlık vergi öncesi masrafla karşı karşıya kalacağını açıkladı.
Yeni CEO Kelly Ortberg, şirketin mali yapısını düzeltmek amacıyla toplam iş gücünün %10'unu, yani yaklaşık 17.000 çalışanı işten çıkaracaklarını açıkladı. Ortberg, "Şirketimizin karşılaştığı zorluklar büyük ve yapısal değişiklikler yapmamız gerekiyor" dedi.
Bu işten çıkarmaların, Boeing ile Uluslararası Makinistler Birliği (IAM) arasındaki iş anlaşmazlığının ikinci ayına girdiği bir dönemde gerçekleşeceği bildirildi. Grevin maliyeti hem Boeing hem de işçiler için oldukça yüksek olup, ticaret grupları grevin maliyetinin 5 milyar dolara yaklaştığını belirtti.
Third Bridge analisti Peter McNally, "Grev bugün sona erse bile, teslimatlar 2025'e kadar etkileneceği için ek likiditeye ihtiyaç olacak" dedi. Boeing, 23 Ekim'de üçüncü çeyrek sonuçlarını açıklayarak, grev maliyetleri hakkında daha fazla bilgi verecek.