Boeing'te tansiyon düştü, hisseler yeniden yükselişe geçti

Boeing hisseleri işgücü teklifinin ardından yükseldi ancak analistler işçilerin geri adım atmasına temkinli yaklaşıyor.

Boeing hisseleri, bazı analistlerin hafta sonu açıklanan önerilen bir iş sözleşmesinin ABD'li uçak üreticisinin işçilerinden yeterli desteği alıp alamayacağı henüz kesinleşmemesine rağmen grevin sona ermesi umuduyla Pazartesi günü %3 yükseldi.

Yaklaşık 33.000 işçi, Boeing'in en çok satan 737 MAX dar gövdeli jetleri de dahil olmak üzere modellerin üretimini durduran bir aydan fazla süren iş bırakma eyleminin ardından Çarşamba günü teklifi oylayacak.

Oylama, Boeing'in ağır bir kayıp içermesi beklenen üçüncü çeyrek sonuçlarıyla aynı zamana denk geliyor. Cumartesi günü açıklanan sözleşme teklifi, dört yıl içinde %35'lik bir ücret artışı, 7.000 dolarlık bir onay ikramiyesi, eski haline getirilmiş bir teşvik planı ve işçilerin emeklilik planlarına tek seferlik 5.000 dolarlık bir katkı ile %12'ye kadar işveren katkısı da dahil olmak üzere artırılmış katkılar içeriyor.

Ücret artışı ve onay ikramiyesi, işçiler tarafından reddedilen bir önceki tekliften daha yüksek. Ancak maaş artışları, Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Sendikası tarafından talep edilen dört yıl içinde %40'lık ücret artışının ve 2014 yılında kaybedilen geleneksel emeklilik maaşının geri kazanılmasının gerisinde kalıyor.

Boeing'in Seattle dışındaki 737 fabrikası yakınlarında grev yapan işçiler teklifin kabul edilmesi konusunda karamsardı. 37 yaşındaki işçi Myles Sims, "İyi bir sözleşme ama istediğimiz bu değildi" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

"Başka yerlerde başlangıçta çok daha fazla kazandıran başka işler gördüm. Burada asgari ücret gelecek yıl artırılacak ve Boeing bize yeni işe alınanlar için sadece asgari ücret veriyor"

İşçi Jeffrey Dodge, Boeing'in %35'lik ücret artışını daha önce teklif etmesi halinde grevin önlenebileceğini düşündüğünü söyledi. "Biraz daha iyisini yapmaları gerekecek" diyen Dodge, "Bence yaklaştılar" diye ekledi. 40 yaşındaki işçi Michael Reed de teklifin daha iyi olduğunu ancak yeterli olmadığını kabul etti.

Boeing hisseleri üzerinde düşüş eğilimli bir görüşe sahip olan Wells Fargo analisti Matthew Akers, söz konusu teklifin onaylanmayabileceğini söyledi. Akers bir notta, "1.000'den fazla çevrimiçi yorum üzerine yaptığımız analiz, daha yapıcı bir görüşe işaret ediyor, ancak yine de geçmek için yeterli değil" dedi.

JPMorgan analisti Seth Seifman ücret artışlarının Boeing'in maliyetlerini 1 milyar dolardan fazla artırabileceğini tahmin ederken, Jefferies analisti Sheila Kahyaoğlu ücretlerle ilgili giderlerin yaklaşık 1,3 milyar dolar olmasını bekliyor.

Son teklif, Boeing'in çoğu işçinin karşı çıktığı ilk teklifini onayladıktan sonra bazı üyelerin öfkesiyle karşılaşan Boeing ve sendika arasında haftalarca süren ve zaman zaman sertleşen tartışmaların ardından geldi.