Borsa Başkanı'ndan 2015 değerlendirmesi

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Fed'in faizi artırmamak için her türlü mazereti kullanacağını söyledi.

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Fed'in faizi artırmamak için her türlü mazereti kullanacağını söyledi.

Borsa İstanbul YKB ve GM Dr.M. İbrahim Turhan, CNBC-e’de yayınlanan “11’de Ekonomi” programına konuk oldu. CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım ve Dr. Mahfi Eğilmez'in sorularını yanıtlayan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, 2015 beklentilerini paylaştı.

Turhan, 2014’te Fed’den hareket beklenirken, petrolün öne çıktığını ifade etti. Borsa İstanbul Başkanı petroldeki düşüşle ilgili üç neden gördüğünü, bunlardan ilkinin arz artışı, ikincisinin jeopolitik riskler, üçüncüsününse talepteki azalma olduğunu söyledi.

FED her türlü mazereti kullanacak

Turhan 2015’te Fed’in ne yapacağıyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Fed hem istihdam hem de enflasyona birlikte bakan bir banka. Bir optimizasyon yapmaya çalışıyorlar. Ancak analitik olarak baktığınızda, ABD’de beş puanlık büyümenin büyük kısmı, ertelenmiş sağlık bakımı harcamalarından kaynaklandığına dair makale okudum. Bütün sektörlerde büyük istihdam artışı yok, ekonominin geneline yaramış bir toparlanma yok. İstihdamdaki görüntü de acele etmeyi gerektirecek biçimde değil. Enflasyonun belirli bir seviyede olmaması ABD için de önemli. Bu da beklentileri olumsuz etkiliyor. Her ikisini de dikkate alarak, ABD Merkez Bankası’nın şahince hareket etmeyeceğini düşünüyorum. Fed’in bilanço büyüklüğü 8 trilyon dolara kadar çıkardı. Bu büyüklükteki bir para yükünü bir anda azaltamazlar. Ertelemek için her türlü mazereti kullanacaklar.”

Petroldeki düşüş

Turhan petroldeki düşüşün bir yandan büyümeyi destekleyeceğini ancak diğer yandan olumsuz etkilerinin de olacağına işaret etti.

Turhan, Avrupa’da 2015’te toparlanmanın yaşanıp yaşanmayacağıyla ilgili şöyle konuştu: “Avrupa’da hanehalkı harcamalarında artış olmadığı sürece, toparlanma beklenmemeli. İnsanlar yaşlandıkça tüketim eğilimleri azalıyor, öz kaynak piyasalarına daha yatırım yapıyorlar. Avrupa’daki durumda yapısal olarak büyük değişiklik yok. Tüketiciler harcama yapmaktan korkuyorlar, çünkü ekonomiye güvenmiyorlar.” 

Emtiadaki düşüşten doğrudan etkilenme yok

Turhan emtia fiyatlardaki düşüşle ilgili de konuştu. Borsa İstanbul Başkanı, “Türkiye emtia fiyatlarındaki düşüşten doğrudan etkilenmez ama sermaye çıkışları olarak belki dolaylı olarak etkileyebilir” dedi.

Turhan, her şey beklendiği giderse büyümenin bu yıla göre daha iyi bir performans göstermesini beklediğini bunun da borsa işlemlerine yansımasını beklediklerini ifade etti. 

Halka arzlar

Dünya genelinde 2014'ün halka arzlar bakımında fena bir yıl olmadığını dile getiren Turhan, "Biz bu trendi 9 ay geriden takip ediyoruz. 2014'ün son çeyreğinde halka arzlarda bir hareketlilik oldu. Bize gelen başvurulardan 2015'in ilk çeyreğinde 2014 performansını yakalayabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Borsa İstanbul'un halka arzı

Borsa İstanbul bugün 141'inci kuruluş yıldönümü yaşanıyor. Turhan Borsa İstanbul'un halka arzıyla ilgili olarak, "Hükümet gerekli yetkiyi verdi. 20 Ocak'ta Londra'da TİM ile birlikte, bir konferans düzenlenecek. Türkiye'ye yatırım yapan tüm yatırımcılara Borsa İstanbul'un halka arzıyla ilgili bilgi vereceğiz. Davos toplantılarından da bahsedeceğiz. Bizim devam eden bir stratejik ortaklık çalışmamız var. Önce Borsa İstanbul'un yüzde 34'lük hissesini satalım, 2016'nın ilk yarısında da halka arzı gerçekleştirelim istiyoruz" dedi.

Turhan, tüm dünyada merkez bankası politikalarının değiştiğini, TCMB'ye de bu gözle bakılması gerektiğini söyledi. 

Yatırımcılara tavsiyeler

Borsa İstanbul Başkanı, 2015 yılında yatırımcılara, "Kulaktan dolma bilgilerle yatırım kararı almasın kimse. Hasta olduğumuz zaman doktora gidelim. Altına yatırımı tasarruf zannediyoruz. Dövize de yatırım aynı şekilde. Gayrimenkul piyasası çok önemli bunu sermaye piyasasıyla birleştirmeliyiz. Bireysel emeklilik sistemi çok önemli bir yatırım aracı haline geldi. Ama istediğimiz şeyler değil" dedi.