Borsa’da 2015 yılı 3 aylık bilanço ve kar rakamlarının gelmeye başlayacağı bu haftada dövizde tansiyon yükselmezse kısa vadede Bist-100 endeksinde yukarı yönlü haraket devam edecektir. Endekste 85,500 ve 86,250 kısa vadeli direnç olarak göze çarparken yukarı haraketlerde hedef 87,300 ardından 87,830 olacaktır. Olası Dolar/TL kurundaki yukarı hareketlerde ise 84,400, 83,700 ve 83,000 destek seviyeleri olacaktır. Genelde seçim sonrasını görmeye çalışan borsada daha çok seçimler sonrasında yatırım yapmak akılcı olarak görünürken, uzun vadeli düşündüğümüzde temettü verimliliği olan şirketlerin tercih edilmesi yatırım açısından akılcı olacaktır.
Dolar/TL kurunda ise yukarı yönlü haraketlerin bir kısmı parite kaynaklı olarak kabul edilse de içeride yaşadığımız ekonomiye ilişkin endişeler ve yaratılan faiz indirimi baskısı asıl sorun olarak ortaya çıkıyor. Kurda 2,70 seviyesi kısa vadede destek olarak göze çarparken, olası iyimser bir havada 2,67 seviyesinin altı zor görülür intibası yaratıyor. Kurdaki ateş düşürülemezse önümüzdeki dönemde 2,75 seviyesinin üstü 2,80 seviyesine doğru çıkış yaşanma olasılığı çok yüksek olacaktır. Dolar/TL’de yaşanan bu yukarı yönlü hareketlerde kendini hedge etmeyen yada edemeyen reel sektörde zararın boyutlarını giderek artırırken, sıradan vatandaşa ise cebinde taşıdığı TL cinsi varlığın alım gücünde ciddi azalma olarak yansıyor.
Devlet tahvili cephesine baktığımızda ise en aktif devlet tahvili 28 ocak 2015’te senenin en düşük seviyesi olan yüzde 6,58 oranına gerilerken bugün geldiğimiz noktada yüzde 10,27 seviyesinden işlem görüyor. Yani 3 aylık dönemde tahvil faizi yüzde 56 artmış ve bu tahvilleri elinde tutanların büyük çoğunluğu da yabancı yatırımcı olduğu göz önüne alınırsa ülkedeki ekonomik durumun gidişatındaki belirsizlik ve TCMB’nin bağımsızlığından duydukları endişe ile tahvilden çıkış yapıp dolar alarak ülkeden çıktıkları aleni olarak görünüyor.
Tüm bu gelişmeler aslında TCMB’nin faiz indirmesi yönünde yaşadığı baskıyla elindeki faiz silahının alınmasıyla daha da içinden çıkılmaz hal alırken dolar- faiz- borsa üçgeninde, dolardaki artışın süreceği, faizin piyasada yaşanan satış baskısıyla (devlet tahvili tarafında) artmaya devam edeceği ve borsada da kısa vadeli yükselişler olsa bile satış baskısıyla karşılaşılacağına işaret ediyor.
Bu arada bu hafta ABD büyüme rakamları, ABD merkez bankası Fed’in 29 nisan’da açıklayacağı faiz kararı, Eurugroup- Yunanistan görüşmeleri piyasalarda takip edilecek önemli başlıklar olacaktır. İçeride ise seçim öncesi geleceğe ilişkin tahminler , siyasilerin demeçleri , enflasyon raporu sunumu takip edilecek.