Borsa İstanbul Bitcoin'i takibe aldı

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Gelişen teknolojileri takip etmezseniz yok oluyorsunuz. Biz de aynı şekilde Bitcoin ve Blockchain`i takip ediyoruz ki geride kalmayalım." ifadelerini de kullandı.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, ticaretin en temel dinamiklerinden birinin sahipliği değiştirmek olduğunu belirterek, "Herhangi bir mal veya hizmetin sahipliğini değiştirmek istediğiniz zaman bürokratik işlemlerle karşılaşıyorsunuz. Aynı iş ve işlemler borsada gerçekleştiği zaman saniyenin yüz binde birine iniyor. Sınırsız ve çok güvenli bir şekilde mülkiyet değişimini yapabiliyoruz. En son teknolojiyi kullanıyoruz." dedi. Karadağ konuşmasında ayrıca "Gelişen teknolojileri takip etmezseniz yok oluyorsunuz. Biz de aynı şekilde Bitcoin ve Blockchain`i takip ediyoruz ki geride kalmayalım." ifadelerini de kullandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile PTT tarafından Serik  ilçesi Belek turizm merkezindeki Maxx Royal Otel'de gerçekleştirilen Uluslararası  e-Ticaret Konferansı kapsamında, Fildişi Sahili, Ürdün, Kazakistan, Kosova,  Libya, Lübnan, Filistin, Katar, Sierra Leone, Sudan, Kuzey Kıbrıs Türk  Cumhuriyeti ve Tunus posta teşkilatlarının yöneticilerinin katılımıyla, "Postanın  dijital dönüşümü ve e-ticaret" konulu "CEO'lar yuvarlak masa toplantısı"  düzenlendi.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul ile  posta idarelerinin ortak noktalarının ticaret olduğunu, ticaretin  kolaylaştırılması ve ortak bilgi birikiminin paylaşılması gerektiğini söyledi.

Borsa İstanbul'da teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya çalıştıklarını  aktaran Karadağ, "Gelişen teknolojileri takip etmezseniz yok oluyorsunuz. Biz de  aynı şekilde Bitcoin ve Blockchain'i takip ediyoruz ki geride kalmayalım." dedi.

Borsa İstanbul'u yeniden yapılandırdıklarını, tüm alt yapıyı Ar-Ge  ekibiyle yeniden kodlayarak yeni teknolojilerle donattıklarını dile getiren  Karadağ, şu ifadeleri kullandı:

"Ticaretin en temel dinamiklerinden biri sahipliği değiştirmektir.  Herhangi bir mal veya hizmetin sahipliğini değiştirmek istediğiniz zaman  bürokratik işlemler ve katı kurallarla karşılaşıyorsunuz. Arazinin el  değiştirmesi bile en iyi ihtimalle iki gün sürüyor. Aynı iş ve işlemler borsada  gerçekleştiği zaman saniyenin yüz binde birine iniyor. Yani, Koç Holding'in  patronu isterse, saniyenin çok altında bir sürede sahipliğini transfer  edebiliriz. Sıfır problemle tüm paraları ve sahipliği aktarıyoruz. Sınırsız ve  çok güvenli bir şekilde mülkiyet değişimini yapabiliyoruz. En son teknolojiyi  kullanıyoruz. "

"PTT OLARAK GEMİLERİ YAKTIK"

PTT A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Bozgeyik de posta sektörünün  değişim ve dönüşüm süreçlerine geç intibak eden bir sektör olduğunu söyledi.

"Posta sektörü ya dünyayla entegre olup öncü olacak ya da değişime  gitmeyip bir müddet devam ettikten sonra yerini yeni şirketlere devredecek."  diyen Bozgeyik, şöyle devam etti:

"PTT olarak gemileri yaktık, hızlı bir değişim ve dönüşüm süreci  yürütüyoruz. Bu şirketi dünyanın lider şirketleri arasına getirmek için strateji  çizdik. Her kim ne üretiyorsa, eğer ışınlama teknolojisi yoksa mutlaka satılan  ürünü ulaştırması gerekiyor. Kargo ve posta şirketlerine ihtiyaç var. Ürünün  satın alınması için de e-ticaret şirketlerine ihtiyaç var. Posta şirketleri,  bunları bir araya getirip kullanan yegane şirketlerdir. "

"ORTAKLIKLAR YARATMAMIZ LAZIM"

Fildişi Sahili Posta Teşkilatı Üst Yöneticisi Isaac Alexis,  dijitalleşme her konuşulduğunda postanın öleceğinin söylendiğini, oysa postanın  dijital değişimin atası olduğunu belirtti.

Alexis, "Dijitalleşmenin uzmanı olmak için değil uyuyan  faaliyetlerimizi uyandırmak için dijitalleşmeye geçiyoruz. Afrika'ya baktığınız  zaman çok büyük potansiyel var. Şimdi, ortaklıklar ve enerjiler yaratmamız lazım.  Vatandaşı siyasetimizin merkezine koyarsak, gereken hizmetleri sunabilirsek  onların da hayatı daha kolay olur." dedi.

Sudan Posta Teşkilatı Üst Yöneticisi Mubarak Salih, uluslararası  standartlara yaklaştıklarını, bütün finansal ödemeleri dijital hale  getirdiklerini söyledi. Salih, "Türkiye'nin Afrika'da şansı var. e-ticaretin  Türkiye ile Afrika arasında gelişeceğini düşünüyorum." diye konuştu.

KAZAKİSTAN DRONE İLE TESLİMAT YAPIYOR

Kazakistan Posta Teşkilatı Üst Yöneticisi Saken Sarsenov da teslimat  süresini geçen yıl 15 günden 6 güne indirdiklerini, önümüzdeki yıl ise 3 güne  indireceklerini ifade etti. Sarsenov, "Uzak alanlara gönderiler konusunu drone  ile çözdük. Drone ile teslimat yaptığımız 50 nokta var. Önümüzdeki yıl 150  noktaya daha ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.

Filistin Posta Teşkilatı Üst Yöneticisi Fathi Shbak da e-ticarete  girmek ve dünyadaki gelişmeleri kendilerine model almak için uğraştıklarını,  ancak İsrail'in uyguladığı ambargo nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi.  Shbak, "Başta Çin olmak üzere birçok ülkeyle ticari ilişki içindeyiz ancak  postanın gecikmesi söz konusu. Bu da İsrail'in uyguladığı ambargodan  kaynaklanıyor. Bazen bir oyuncağın bile içeriye girmesi mümkün olmayabiliyor."  dedi.