Küresel piyasalarda endişelerin durulmasıyla haftanın son işlem gününde olumlu rüzgârlar esiyor. Yurt içinde ise gözler Erdoğan'ın açıklayacağı reform paketinde. BİST 100 endeksi güne hafif yükselişle başladı.
Güne başlarken ana gündem maddesi yurt içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı "reform paketi" olacak. 15.00 itibarıyla başlayacak olan toplantıda açıklanacak paket, yakından izlenecek olup, yurt içi fiyatlamaların ve TL varlıkların seyri üzerinde etkili olacak. ABD'de uzun vadeli tahvil faizlerinde dengelenmenin görülmesi ve Biden’ın teşvik paketini imzalamasının da etkisiyle dün küresel risk iştahında güçlenme görüldü. Avrupa Merkez Bankası ECB, beklentilerle paralel, faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, tahvil alımlarında ise hızlanma sözü verdi.
Dün piyasalarda olumlu havanın devam ettiği görüldü. BIST 100 Endeksi ise dün negatif ayrışarak günü yüzde 0,54 oranında bir değer kaybıyla 1.556,49 seviyesinden kapadı. ABD borsaları dün günü yükselişlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelilerinde yön arayışı sürüyor. Asya piyasalarında genel olarak alıcılı seyir izlenirken, Avrupa borsalarının da güne hafif satıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor.
Dün satıcılı seyir izlenen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,54 değer kaybederek günü 1.556,49 puandan tamamladı. Endeksin düşüşünde yine bankacılık sektörü hisselerinde yoğunlaşan satışlar etkili oldu. Bankacılık endeksi dün yüzde 1,76 değer kaybetti.
Analistler, bugün yurt içi piyasaların gündeminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı ekonomi reformlarının bulunduğunu bildirdi. Veri gündeminde, yurt içinde sanayi üretimi ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) beklenti anketindeki enflasyon tahminleri, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, Almanya'da enflasyon ve ABD'de Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) öne çıktığını kaydedildi.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, 1.555 ara direncinin aşılmasıyla güç kazanan yükselişin, dün 1.580 hedef seviyesini test ederek buradan hızlanan satışlarla geri geldiği görüldü. TL bazında tarihi zirve bölgesi olarak izlenen 1.580-1.582 seviyesini aşma denemeleri zayıf kaldı. Endeksin bugünkü seans içi hareketinde ilk önemli destek noktası 1.550 seviyesi olurken, bu desteği koruma çabasında hareketlenmesi beklenen piyasada, kritik destek kısa vadeli teknik yapıda da önemli olacak. 1.550 altındaki seyrin ise piyasada bir alt noktada ana destek olan 1.520 ve psikolojik olarak 1.500 seviyesini baskı altında tutabileceği belirtiliyor. Endeksin 1.550 üzerinde kalması gerekliliğinin önemseyen analistler, 1.580-1.582 zirve seviyesinin yeniden test edilmesini beklerken, bankacılık endeksininin de bu harekete ayak uydurması gerektiğinin altını çiziyorlar.
Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde öne çıkanlar ise yurt içinde 10.00'da ocak ayı sanayi üretimi ve TCMB beklenti anketi olacak. Yurt dışından da 10.00'da İngiltere ocak ayı sanayi üretimi ve Almanya, şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi sonrasında, 13.00'te Euro Bölgesi, ocak ayı sanayi üretimi ve ABD'den 16.30'da şubat ayı ÜFE ile 18.00'de Michigan Üniversitesi mart ayı tüketici güven endeksi gelecek.
Açılışta Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi yüzde 0,12 oranında 1,84 puan artışla 1.558,33 puandan işlem gördü.