Yapı Kredi Bankası'nın 19 Ekim 2023 Günlük bültenine göre, ABD Başkanı Biden bekleneni vermekten uzak kaldı, diplomasi umudu zayıfladı. Haftanın ilk iki işlem gününde diplomasi umutlarıyla daha iyimser olan piyasalarda Gazze'deki hastane saldırısının ardından karamsar hale geldi.
Yapı Kredi Bankası bülteninde şu değerlendirmelerde bulunuldu.
ABD Başkanı Biden dün denge sağlamak yerine tek yanlı tavır sergiledi; İsrail’e yaptığı ziyarette ABD’nin İsrail'e olan desteğini yineledi. İngiltere başbakanı Sunak bugün İsrail’e gidecek; Sunak’ın sergileyeceği tutum tansiyonun seyri için önemli. Jeopolitik gelişmeler global piyasalarda risk iştahını etkileyen bağımsız bir değişken olarak karşımıza çıkıyor. Orta Doğu’da tansiyonun artması belirsizlikleri de beraberinde getiriyor. Riskten kaçmak isteyen yatırımcılar kıymetli madenlere -altın, gümüş- olan talebi artırıyor. Biden Kongreden İsrail için büyük bir destek paketi isteyeceğini belirtti. ABD yeni tahvil ihracına çıkabilir.
Global piyasalara jeopolitik risklerin dışında bakarsak, bugün FED Başkanı Powell’ın Türkiye saati ile 19:00’da konuşmasını önemli buluyoruz. Son haftalarda FED üyelerinden güvercin tonda açıklamalar gelmeye devam ediyor. 31 Ekim-1 Kasım’daki FED toplantısı öncesinde konuşmaların satır aralarında üyelerin ve Powell’ın ekonomiye ve yaşanan jeopolitik risklere karşı fikirleri önemli olabilir.
Jeopolitik riskler ve diplomasi umudunun azalması ile birlikte petrol fiyatlarında yükselişler görülmeye devam ediyor. Maliyet enflasyonunu etkileyen fiyat artışları merkez bankalarının işini zorlaştırmaya devam ediyor. Bu noktadan sonra petrol fiyatlarında yaşanan artış ve volatilite merkez bankaları toplantısında gündemde olması bekliyoruz.
Risk barometresi olarak takip ettiğimiz ABD 10 yıllık tahvil faizinde Salı günü gelen perakende satışlar verisi sonrasında 4,86% seviyelerine yükselişler görülürken enflasyon beklentilerinde yaşanan artış tahvil faizlerinde yukarı yönde denge arayışını devam ettirebilir.
Bilanço sezonunda Netflix şirketin karını 3. çeyrekte yüzde 20 artırarak 1,68 milyar dolara yükseltti. ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın kârı dünya genelinde otomobil fiyatlarında yaptığı indirimlerin etkisiyle yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 44 düştü. Avrupa tarafında, İngiltere’de enflasyon beklentilerin hafif üstünde açıklandı. Çekirdek enflasyon beklentilere paralel gelirken, çekirdek tarafta yaşanan düşüş hızı yavaşlamış gözüküyor. Bu noktada jeopolitik riskler ve petrol fiyatlarında yaşanan artışın etkisiyle enflasyonda yaşanan katılık devam edebilir. Diğer taraftan dün açıklanan Çin verileri beklentilerin üstünde geldi. Deflasyon ile mücadele eden Çin için olumlu gelen veri emlak sektöründe yaşanan sıkıntıların devam etmesi sebebiyle yatırımcılar tarafından olumlu reaksiyon görmedi.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı negatif. ABD vadelileri yüzde 0,2 civarı eksi. Asya’da Hong Kong yüzde 1,9 civarı, Japonya yüzde 1,9 civarı, Çin yüzde 1,2 eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,96, Dolar Endeksi 106,5, ons altın 1.945 Usd civarında işlem görüyor. Lokal tarafta, jeopolitik riskler lokal varlıklar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Diplomasi umudunun azalması lokal varlıklarda satışa neden oluyor. Lokal tarafa baktığımız zaman yeni ekonomi ekibinin uyguladığı enflasyon ile mücadelede sıkılaşma adımları devam ediyor. 26 Ekim’deki PPK toplantısı atılacak sıkılaştırma adımlarının büyüklüğü açısından önemli olabilir. Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu. İpotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,2 azalış göstererek 8 bin 446 olarak kaydedildi. Sıkılaşma adımları ile birlikte konut talebinde düşüş devam edebilir.
Usd/TL: Global tarafta, Orta Doğu’da yaşanan olaylar için diplomatik adımların olumlu beklentileri karşılamadı. Tansiyon tekrar arttı. ABD Başkanı Biden İsrail için büyük bir destek paketi istemek için kongreye gideceğini duyurdu. Bu haber ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,96 seviyesine kadar yükseldi. Bugün FED başkanı Powell’ın konuşması FED toplantısı öncesinde önemli mesajlar içerebilir. Lokal tarafta, jeopolitik gelişmeler ekonomik gelişmelerin önüne geçmiş durumda. Orta Doğu’dan gelen haber akışı önemini koruyor. 26 Ekim’de yapılacak PPK toplantısında alınacak kararların enflasyon ile mücadelede sıkı duruş için önemli olacağını düşünüyoruz. Sıkılaşma süreci devam ettikçe, TL üzerinde oluşan baskının zamanla hafifleyeceğini düşünüyoruz. Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 28,02 civarında işlem görüyor. Aşağıda 27,50 ve 27,30; yukarıda 28,20 ve 28,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono: Kademeli faiz artırım sürecinin devam etmesi ve TL cazibesinin artırılmasının istenmesi tahvil faizlerinde yukarı yönlü seyrin devamını getirebilir. 26 Ekim’de yapılacak olan PPK'da sıkılaşma adımlarının devamını bekliyoruz. Globalde, jeopolitik risklerde diplomasi adımlarının beklentileri karşılamaması tansiyonu yükseltirken, ABD Başkanı Biden’ın İsrail için Kongreden büyük destek paketi isteyeceğini açıklaması, ABD 10 yıllık tahvil faizi borçlanma endişelerini beraberinde getirerek yüzde 4,96 seviyelerine kadar yükseldi. 2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 1,60 baz puan artarak ve 40 baz puan artarak %29,11 ve %28,06 seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım): Sert satış baskısı etkisini sürdürüyor. Endekste önceki gün yaşanan tepki alımlarının ardından, artan jeopolitik riskler çerçevesinde dün piyasada yeniden satış baskısının hakim olduğunu gözlemliyoruz. Bu kapsamda Çarşamba gününü -%3.36 oranında sert bir değer kaybıyla 7,842 puandan tamamlayan piyasada, böylece seans içi kritik destek noktası olarak izlediğimiz 7,900 seviyesi altına bir kapanış gerçekleşti. Son günlerde dalgalı bir seyrin ön planda olduğu ve 8,150 altında onaylanan aşağı hareketin devam ettiği piyasada, 7,650/7,700 bandını geri çekilmelerde önemli bir destek bölgesi olarak izliyoruz. Geri çekilmelerde bu destek bölgesini koruma çabasında hareketlenecek olan piyasada, seans içi yukarı ataklarda ise 8,000 ilk önemli direnç konumunda bulunuyor. Endeksin sert satış baskısından kurtulabilmesi ve yeniden yukarı atak oluşturabilmesi için 8,000 ara direncinin aşılması gerekiyor. Dolayısıyla henüz kısa vadeli taban oluşumuna yönelik bir sinyalin bulunmadığı piyasada, geri çekilmelerde söz konusu destek bölgesini taban oluşumu için yakından izliyoruz.
Eur/Usd: Jeopolitik riskler parite üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Orta Doğu’da yaşanan gerginlik petrol fiyatlarını tırmandırırken güvenli liman olarak dolara talep artıyor. Jeopolitik risklerin azalması tersi etki yaratarak Dolar talebini yavaşlatabilir. Son haftalarda FED üyelerinden gelen güvercin tonda açıklamalar jeopolitik riskten bağımsız düşünürsek dolar yükselişini frenleyici bir etki gösteriyordu. Bugün akşam FED Başkanı Powell’ın açıklamaları paritede hareketlilik yaratabilir. Teknik olarak 105,5 seviyesi üzeri 110 seviyesi hedef olabilir. 105,5 seviyesi altında fiyatlamalara geçiş olursa 200 günlük ortalama seviyesi 103,7 seviyesi ile 105,5 seviyesi arasında fiyatlamalara kapı açılabilir. Bu sabah 1,053 seviyesindeki paritede 1,05 ve 1,045 seviyeleri gün içi destek; 1,06 ve 1,067 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd: İngiltere’de enflasyon beklentilerin hafif üstünde açıklandı. Çekirdek enflasyon beklentilere paralel gelirken çekirdek tarafta yaşanan düşüş hızı yavaşlamış gözüküyor. Enflasyonda katılık ortaya çıkmaya başlamasına rağmen ekonomik endişelerden dolayı Kasım ayında BOE’nin faizleri sabit tutarak mevcut sıkılaştırma ile yola devam edeceğini düşünüyoruz. Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5’i teknik olarak artık destek noktası olarak takip ediyoruz. Dolar Endeksini 105,5 üzeri yükseliş yönlü takip ediyoruz. 110 seviyesi hedef olabilir diye düşünüyoruz. Bu sabah 1,213 seviyesinde bulunan paritede 1,212 ve 1,208 seviyeleri gün içi destek; 1,22 ve 1,225 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz .
Altın: ‘FED üyelerinden gelen güvercin tona yakın açıklamalar ve jeopolitik risklerin gündemde kalması Altın için destekleyici olabilir. Teknik olarak 200 günlük ortalama üstünde kalma isteği ön plana çıkabilir. 1.930 Usd üstü kapanışlarda yukarı yönlü hareket iştahlanabilir.’ Dün bültende değindiğimiz gibi altın mevcut konjonktürden destek bularak 1.958 Usd seviyelerine kadar yükseldi. Bugün FED-Powell’ın açıklamaları hareketlilik yaratabilir. ABD tahvil faizlerinde yaşanan yükselişlere rağmen altın tarafında yaşanan yükselişlerin görülmesi, jeopolitik risklerin artması güvenli liman talebinin altına doğru kaydığının göstergesi olabilir.
Altın için 200 günlük ortalama 1.912 Usd seviyelerinde. 200 günlük ortalama üstünde kalınması ve haftalık kapanışlar oluşması durumunda yukarı yönlü görünümü sağlamlaştırabilir. Bu sabah 1.945 Usd seviyesindeki ons altında 1.930 ve 1.911 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.955 ve 1.975 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Eurobond: Global piyasalarda, diplomasi beklentilerinin olumsuz olması piyasalarda moralleri bozdu. Petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş maliyet enflasyonunu olumsuz etkileyebilir. Enflasyon beklentilerinin bozulması ABD tahvil satışlarını da beraberinde getiriyor. Geçen hafta ABD’deki tahvil ihraçlarının oldukça zayıf geçmesi ve özellikle yabancı yatırımcıların talebinin zayıf olmasını bir risk unsuru olarak görüyoruz. İhraçların zayıf geçmesi ABD tahvil faizlerinin yükselmesini ve piyasa üzerinde baskı kurmasına neden olabilir. ABD 10 yıllık tahvil faizinde 4,40% seviyesini destek olarak takip ediyoruz. Yurtiçi piyasalarda, jeopolitik riskleri ile birlikte diplomasi adımlarının yeterli olmaması lokal tarafta satış baskısı görmemize neden oluyor. Piyasaların jeopolitik risk haber akışına duyarlı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. CDS 423 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 11-16 cent; orta vadelilerde 65-85 cent; uzunlarda 103-106 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,79%, 9,13% ve 9,61% oldu.