Citigroup'a göre, merkez bankalarının küresel ekonomiyi desteklemek için uygulanan 800 milyar dolarlık teşvikin geri çekilmesi, hisse senetleri ve diğer riskli varlıkların değer kaybetmesine neden olacak.
Citi'nin küresel piyasalar stratejisti Matt King'e göre, merkez bankalarının 1 trilyon dolardan fazla likidite enjeksiyonu sayesinde riskli varlıklara yönelik ralli yaşandı. Ancak yüksek frekanslı likidite göstergeleri bu sürecin yavaşlamaya başladığını gösteriyor. King, New York'ta Salı günü yayınlanan notta, ABD bankacılık krizinin ardından FED'in de bilançosunu 440 milyar dolar artırarak diğer merkez bankalarının parasal desteğine katkıda bulunduğunu belirtti.
King, bu küresel politika desteği dalgasının "gerçek getirileri düşürdüğünü, hisse senedi çarpanlarını artırdığını ve düşen kazanç beklentileri karşısında kredi risk primlerini daralttığını" ifade etti.
Şimdi, güçlü büyüme eşliğinde Çin'in merkez bankasının kolay para politikalarını sınırlaması ve ABD ve Avrupa'daki mevkidaşlarının niceliksel sıkılaştırmayı yeniden başlatmasıyla bu desteğin geri çekileceğini belirten King, geçen ay Bloomberg'in Odd Lots podcast'inde "gizli" niceliksel gevşemenin küresel merkez bankalarından geldiğini ve piyasa coşkusunu beslediğini söyledi.
King, notunda, "Şimdi tüm bunların durması veya tam tersine dönmesini bekliyoruz. Bu, önümüzdeki haftalarda küresel likiditeden 600 milyar dolar ila 800 milyar dolar çıkarabileceğini ve bu süreçte riski zayıflatabileceğini düşünüyoruz" dedi.
King'in görüşleri, ABD hisse senetlerinin bu yıl yüzde 8,2 yükseldikten ve NYSE FANG+ Endeksi'nin yüzde 36 arttığı bir dönemde geldi. Riskin popüler bir ölçütü olan Bitcoin, Aralık ayı sonundan bu yana neredeyse iki katına çıktı.
Yükselen risk rallisine karşı şüphesi olan sadece King değil. Örneğin Vantage Point Asset Management baş yatırım sorumlusu olan Nick Ferres de hisse senedi piyasası değerlemesinin aşırı iyimser olduğunu belirtti.
Ferres, Çarşamba günü yayınlanan bir notta, "Ralliye destek olan piyasa genişliği son derece zayıfı" dedi ve ekledi, "Hisse senedi yatırımcıları, faiz indirimlerinin tüm avantajlarını istiyor gibi görünüyor, ancak bunları haklı çıkaracak acıları çekmek istemiyorlar."
Sonuç olarak, merkez bankalarının teşvikleri geri çekmeye başlamasıyla hisse senetleri ve diğer riskli varlıkların değer kaybedeceği öngörülüyor. Bu süreçte, yatırımcılar ve piyasa analistleri, likidite azalışının ve risk iştahının düşmesinin ardından küresel ekonomiyi ve finansal piyasaları nasıl etkileyeceğini değerlendirmek için dikkatle izleyecekler.
Bu dönemde, bazı yatırımcılar riskli varlıklardaki değer kayıplarını fırsat olarak görebilirken, diğerleri daha fazla düşüş riski olabileceği konusunda temkinli olabilir. Piyasaların gelecekteki performansı, merkez bankalarının politika değişikliklerine ve küresel ekonomik koşulların gelişimine bağlı olacak.