BP petrol üretimini azaltma hedefinden vazgeçti

Dünya devi BP, petrol üretimini azaltma hedefinden vazgeçti, kendine yeni bir yol haritası çizdi.

BP petrol üretimini azaltma stratejisini terk ediyor. Bu çerçevede Reuters'a konuşan üç kaynak, BP CEO'su Murray Auchincloss'un yatırımcı güvenini yeniden kazanmak için firmanın enerji dönüşüm stratejisini geri ölçeklendirmesiyle BP'nin 2030 yılına kadar petrol ve gaz üretimini azaltma hedefinden vazgeçtiğini söyledi.

2020 yılında açıklandığında BP'nin stratejisi, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarını hızla artırırken üretimi %40 azaltma taahhüdüyle sektörün en iddialı stratejisiydi.

Yatırımcıların enerji dönüşümünden ziyade kısa vadeli getirilere odaklanması nedeniyle BP geçen yıl Şubat ayında bu hedefi %25 azaltarak 10 yılın sonunda günde 2 milyon varil üretim yapacak şekilde küçülttü.

Kaynaklara göre Londra borsasında işlem gören şirket, petrol ve gaz üretimini arttırmak için Orta Doğu ve Meksika Körfezi'nde yeni yatırımlar yapmayı hedefliyor. Auchincloss Ocak ayında göreve geldi ancak yatırımcıların şirketin mevcut stratejisi altında kar elde etme kabiliyetini sorgulaması nedeniyle bu yıl rakiplerinin altında performans gösteren BP'nin hisse fiyatındaki düşüşü durdurmakta zorlandı.

Daha önce BP'nin finans müdürü olan 54 yaşındaki Kanadalı, meslektaşlarıyla ilişkileri hakkında yalan söylediği için görevden alınan selefi Bernard Looney'in yaklaşımından uzaklaşmaya çalıştı ve bunun yerine getirilere odaklanmaya ve başta petrol ve gaz olmak üzere en karlı işlere yatırım yapmaya söz verdi.

Şirket 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedeflemeye devam ediyor. Bir BP sözcüsü "Murray'in yılın başında söylediği gibi yön aynı - ancak daha basit, daha odaklı ve daha yüksek değerli bir şirket olarak hizmet vereceğiz" dedi.

BP hisseleri %0,8 arttı. Kaynaklar, Auchincloss'un 2030 üretim hedefinin kaldırılması da dahil olmak üzere güncellenmiş stratejisini Şubat ayında bir yatırımcı gününde sunacağını, ancak pratikte BP'nin zaten bundan vazgeçtiğini söyledi.

Rakip Shell'de de durum pek farklı değil. Shell'in CEO'su Wael Sawan'ın Ocak ayında göreve gelmesinden bu yana enerji dönüşüm stratejisini yavaşlattı, enerji ve yenilenebilir enerji işlerini sattı ve açık deniz rüzgarı, biyoyakıtlar ve hidrojen gibi projeleri küçülttü. Her iki şirketteki değişim, Rusya'nın 2022'nin başlarında Ukrayna'yı işgaliyle tetiklenen fiyat şokunun ardından Avrupa enerji güvenliğine yeniden odaklanılmasının ardından geldi.

BP 2020'den bu yana yeni düşük karbonlu işlere milyarlarca yatırım yaptı ve petrol ve gaz arama ekibini keskin bir şekilde azalttı. Ancak tedarik zinciri sorunları ve maliyetler ile faiz oranlarındaki keskin artışlar, birçok yenilenebilir enerji işinin karlılığı üzerinde daha fazla baskı oluşturdu. Bir şirket kaynağı, rakipleri petrol ve gaza yatırım yaparken BP'nin birkaç yıldır arama çalışmalarını ihmal ettiğini söyledi.

Kaynaklar, BP'nin şu anda Irak'ta biri Majnoon sahasında olmak üzere üç yeni projeye yatırım yapmak için görüşmelerde bulunduğunu söyledi. BP, bir asırdır faaliyet gösterdiği ülkenin güneyindeki dev Rumaila petrol sahasını işleten ortak girişimde %50 hisseye sahip.

Ağustos ayında BP, Irak hükümeti ile ülkenin kuzeyindeki Kerkük petrol sahasını geliştirmek ve araştırmak için bir anlaşma imzaladı ve bu anlaşma aynı zamanda enerji santralleri ve güneş enerjisi kapasitesi inşa etmeyi de içeriyor.

Reuters'a konuşan kaynaklar, yabancı şirketlere çok düşük marjlar sunan eski sözleşmelerin aksine, yeni anlaşmaların daha cömert bir kar paylaşım modeli içermesinin beklendiğini söyledi.

Kaynaklar, BP'nin Kuveyt'teki sahaların yeniden geliştirilmesine de yatırım yapmayı düşündüğünü ekledi. Meksika Körfezi'nde BP, büyük ve karmaşık bir rezervuar olan Kaskida'nın geliştirilmesine devam edeceğini açıkladı ve şirket ayrıca Tiber sahasının geliştirilmesine yeşil ışık yakmayı planlıyor.