Piyasalar iki haftalık kış uykusundan uyanıyor önümüzdeki hafta. Noel Bayramı ve Yeni Yıl derken iki haftadır tatil modundaki piyasalarda yaprak kıpırdamıyordu ve artık tatil sona eriyor. FOMC tutanakları, ABD istihdam raporu, dünyanın dört bir tarafından PMI rakamları gibi önemli veriler önümüzdeki hafta piyasalarda taş üzerinde taş bırakmayacak.
Pazartesi
Çin Caixin imalat PMI, beklenti 48.9. Önceki aya göre hafif bir yükseliş bekleniyor. Çin ekonomisindeki yavaşlamaya karşı hükümet ve merkez bankası adım üzerine adım atıyor ve PMI verileri bu adımların ne kadar işe yaradığını gösteren en önemli göstergelerden biri.
10.00, Türkiye TÜFE, beklenti %8.50. Enflasyonun önceki aya göre hızlanması bekleniyor. TCMB’nin kararlarını verirken en çok önem verdiği veri ve bizim de yakın takibimizde olacak.
Saat 10.00 ile 11.00 arasında Euro Bölgesi’nden final PMI rakamları açıklanacak ve neredeyse hiç birinde flaş versiyona göre önemli bir değişiklik beklenmiyor.
11.30, İngiltere imalat PMI, beklenti 52.8. İngiltere ekonomisinde son aylarda bir soğuma yaşanıyor gibi. Büyüme, maaşlarda artış hızı gibi önemli veriler son çeyrekte gözle görülür bir yavaşlamaya işaret ediyor. PMI rakamlarında da bir gerileme yaşanırsa pound üzerindeki baskı artabilir.
17.00, ABD ISM imalat PMI, beklenti 49.1. Önceki ay iki yıl sonra ilk kez 50.0 altına gerileyen imalat PMI rakamında geçtiğimiz ay hafif bir iyileşme bekliyor piyasalar fakat hala 50.0 seviyesinde kalacağı öngörülüyor.
Salı
10.55, Almanya işsizlik oranı (beklenti %6.3), Almanya işsizlik değişimi (beklenti -7 bin). İşsizlik oranının sabit kalması, işsizlerin sayısında ise 7 bin düşüş bekleniyor. Saat 12.00’de gelecek olan enflasyon verileriyle birlikte euroya hareket getirebilecek önemli bir veri.
11.30, İngiltere inşaat PMI, beklenti 56.1. Üçüncü çeyrekte büyüme üzerinde en fazla negatif etki yaratan sektörlerden biri inşaat sektörüydü. PMI verisinde önceki aya göre artış öngörüyor piyasalar. Pound işlemi yapanların yakından takip etmesi gereken bir veri.
12.00, Euro Bölgesi flaş TÜFE (beklenti %0.4), flaş çekirdek TÜFE (beklenti %1.0). Önceki aya göre her ikisinde de artış bekleniyor. ECB’nin faizleri eksiye çekmesi ve varlık alım programı başlatmasının en başta gelen nedeniydi düşük enflasyon ve son aylarda toparlanma yaşanıyor. Bu toparlanmanın önümüzdeki aylarda da devam edip etmeyeceği ECB’den bundan sonra yeni gevşeme adımları gelip gelmeyeceğine karar verecek.
Günün diğer bir önemli verisi Yeni Zelanda’dan GDT süt ürünleri fiyat endeksi. Yeni Zelanda ekonomisinin yapısı nedeniyle hem enflasyon hem büyüme açısından çok önemli bir veri ve NZD paritelerine hareket getirecektir. Kesin bir saati yok fakat genel olarak 15.00 – 17.00 arasında yayınlanıyor.
Çarşamba
3.45, Çin Caixin hizmetler PMI, beklenti 52.3. Çin hükümeti hizmetler sektörünün ekonomiye sağladığı katkıyı artırmak istiyor ve bu yolda atılan adımların ne kadar etkili olduğunu gösteren kritik bir veri. Önceki aya göre artış bekleniyor.
Saat 10.00 – 11.00 arasında Euro Bölgesi ülkelerinden final hizmetler PMI rakamları açıklanıyor. Flaş rakamlara ciddi bir revize beklemiyor piyasalar.
11.30, İngiltere hizmetler PMI, beklenti 55.6. Sık sık söylediğimiz gibi hizmetler sektörü İngiltere ekonomisinin lokomotifi ve önceki aya göre hafif bir gerileme bekleniyor endekste. Beklentiden farklı bir rakam tüm pound paritelerine keskin hareketler getirebilir.
15.15, ABD ADP özel sektör istihdam değişimi, beklenti 193 bin. Cuma günü gelecek olan resmi tarım dışı istihdam değişiminin öncü göstergesi. ADP tahminine göre özel sektör önceki aya göre daha az istihdam sağladı Aralık ayında. Cuma günkü resmi tdi değişimi ile ADP verisi arasında bire bir ilişki olmadığını hatırlatalım.
15.30, ABD ticaret dengesi (beklenti -440 milyar), Kanada ticaret dengesi (beklenti -2.6 milyar). Her iki ülkenin dördüncü çeyrek büyüme performansı açısından önemli veriler ve piyasaya da hareket getirebilir beklentiden farklı gelirse.
17.00, ISM imalat dışı PMI, beklenti 56.0. İngiltere ekonomisi gibi ABD ekonomisinin de lokomotifi hizmetler sektörü. Önceki aya göre çok önemli bir değişiklik beklenmiyor fakat beklentiden farklı bir rakam ciddi bir dalgalanma yaratabilir piyasalarda.
21.00 FOMC tutanakları. Üç hafta önce FOMC tarihi bir kararla faizleri artırma kararı vermişti. Tutanaklar o toplantıda yaşanan görüşmeler ve tartışmalar ile ilgili çok daha detaylı bilgiler sunacak piyasalara. FOMC’nin bundan sonra izleyeceği faiz artışı politikası ile ilgili ipuçları arayacağız. ABD istihdam raporu ile birlikte bu haftanın kuşkusuz en kritik gelişmesi.
Perşembe
2.30, Avustralya inşaat onayları (beklenti %-2.8), ticaret dengesi (-3.0 milyar). Avustralya ekonomisinin son durumunu göstermesi açısından iki önemli veri ve AUD paritelerine hareket getirebilir Asya seansında.
9.00, Almanya fabrika siparişleri (beklenti %0.1), perakende satışlar (beklenti %0.5). Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi için iki çok önemli veri. Avrupa piyasalarının ve euronun güne nasıl başlayacağına karar verecek bu veriler.
12.00, Euro Bölgesi işsizlik oranı, beklenti %10.7. Önceki aya göre herhangi bir değişiklik beklenmiyor işsizlik oranında. Euro açısından kritik bir veri ve yakından takip edeceğiz.
15.25, Kanada Merkez Bankası BoC başkanı Poloz konuşması. Petrol fiyatlarındaki düşüşten en çok etkilenen ekonomilerin başında geliyor Kanada ekonomisi. BoC ekonomiye destek için iki kez faiz indirdi 2015’de ve Kanada’dan son gelen veriler ekonominin yeni faiz indirimlerine ihtiyaç duyabileceğini gösteriyor. Poloz’dan bu konu ile ilgili gelecek olan yorumlar çok önemli ve tüm CAD paritelerinde dalgalanmalara neden olabilir.
15.30, ABD haftalık işsizlik başvuruları, beklenti 271 bin. İşsizlik başvuruları için 300 – 250 bin arası bir rakam standart hale geldi artık ve bu aralığın dışında bir rakam gelmediği sürece piyasalarda yön değiştirici bir etki yaratma ihtimali düşük.
Cuma
2.30, Avustralya perakende satışlar, beklenti %0.4. Avustralya’da tüketim ve iç talep açısından çok önemli bir veri ve beklenti dışı bir rakam ile AUD paritelerinde hızlı hareketlere tanıklık edebiliriz.
15.30, ABD tarım dışı istihdam değişimi (beklenti 202 bin), ortalama saatlik kazançlar (beklenti %0.2), işsizlik oranı (beklenti %5.0). İşte haftanın kader anı… Her ay olduğu gibi bu ay da piyasaların pür dikkat beklediği ABD istihdam raporu yine tüm piyasalara büyük hareket getirecek. Fed’in bundan sonraki faiz artışı politikasına karar verirken en çok önem verdiği veri dersek yanlış olmaz herhalde. Beklentiden hafif aşağı gelse bile genel trendi bozmadığı sürece Fed’in görüşünde bir değişikliğe yol açmayacak bizce. Tabi aynı anda gelen maaşlar, iş gücüne katılım oranı, işsizlik oranı gibi diğer istihdam göstergelerini de hesaba katmalıyız bir değerlendirme yaparken.
Aynı anda Kanada’dan da istihdam verileri açıklanıyor. İşsizlik oranının %7.1 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. İstihdamda ise 10 binlik bir artış öngörüyor piyasalar. Beklentiden kötü veriler BoC’den 2016’da yeni faiz indirimleri gelme ihtimalini artırır ve CAD üzerinde büyük bir baskı yaratır.