Destek FX tarafından hazırlanan 25 Ocak 2015 başlangıçlı hafta için euro, dolar ve altın analizi:
XAUUSD ANALİZİ
Haftaya kayıplarla başlayan altının ilk işlem gününde 1088 seviyesine dek geri çekildiğini gözlemledik. İkinci işlem gününde açıklanan Çin 4. çeyrek büyüme rakamlarına rağmen sarı metalde satıcılı görünümün devamıyla en düşük 1086 seviyesi görüldü. Çin ekonomisi dördüncü çeyrekte yüzde 6.8 ile 2009’daki küresel resesyondan bu yana en yavaş büyümesini gerçekleştirmesine rağmen altının satıcılı seyrini devam ettirdiğini gördük. Sonraki gün ABD’de açıklanan verilerden güç bulan altının yönünü yukarı çevirdiğine şahit olduk. ABD’de aylık bazda çekirdek TÜFE yüzde 0.2 olan beklentilerin altında yüzde 0.1 olarak açıklanırken yıllık bazda yüzde 2.1 olan beklentilere paralel gerçekleşti.
Küresel ekonomide yaşanan gelişmeler ve ABD enflasyon verilerinin FED’in faiz artırım sürecini olumsuz etkileyebileceği yönündeki beklentiler altına olan güvenli liman talebini artırarak güçlü alımların etkisiyle kritik 1100 direncinin aşılmasına neden oldu. Bu seviye üzerinde tutunamayan altının küresel çapta riskli varlıklara yönelimin de artış göstermesi ile kazançlarını koruyamayarak 1093 seviyesine kadar geriledi. Haftanın son işlem gününde altının kritik 1100 direncini aşmakta zorlandığını görüyoruz. Gelecek hafta Çarşamba günü FED’in gerçekleştireceği yılın ilk toplantısında 2016 yılında izleyeceği politikalara dair vereceği mesajlar altın için kritik bir önem taşımaktadır. Sarı metali teknik açıdan değerlendirecek olursak, 1100 seviyesi aşılmadığı sürece geri çekilme devam edebilir. 1095 desteğinin kırılması durumunda 1090-1085 destek seviyeleri test edilebilir. Olası toparlanmalarda ise 1100-1104 dirençleri hedeflenebilir.
EURUSD ANALİZİ
Hafta genelinde dalgalı bir seyir izleyen paritede hafta ortasına doğru yukarıda 1.0970 seviyesi test edilirken, bu seviyeden itibaren tekrar geri çekilmelerin etkisini hissettirdiğini gözlemledik. Özellikle Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin basın toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalar ile düşüşlerin derinleşerek 1.0780 seviyesine dek gevşediğine şahit olduk. Haftaya veri akışı açısından sakin bir giriş yapan EURUSD’de Salı günü Almanya’da açıklanan yatırımcı güveni son üç ayda ilk kez düşerken, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyonun da Aralık ayında %0.2 yükseldiğini gördük.
Hafta ortasına geldiğimizde ise Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny’nin açıklamaları sonrası paritede düşüşlerin sertleştiği söylenebilir. Hatırlanacağı üzere Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny, enflasyon hedefine ulaşmanın zor olduğunu, ayrıca varlık destekli menkul kıymet alımlarının umulduğu kadar başarılı olmadığını ifade etti. Bu açıklamalar sonrası değer kayıpları gözlemlediğimiz paritede dün gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası toplantısı ile düşüşlerin ivme kazanması dikkat çekiciydi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi faizleri değiştirmeme kararının ardından basın toplantısında Mart ayında para politikası duruşunu gözden geçirebileceklerini belirtti.
Önümüzdeki aylarda enflasyonun düşük veya eksi seviyelerde seyredebileceğini kaydeden Draghi petrol fiyatlarının düştüğünü, jeopolitik gelişmelere de bakıldığında son toplantıdan beri her şeyin değiştiğini, koşulların kötüleştiğini belirtince paritede 1.0780 seviyelerine dek süren düşüşler göze çarptı. Haftanın son işlem gününde ise Euro Bölgesi’nde imalat ve hizmet PMI verilerinin bir önceki aya kıyasla düşüş kaydettiğini gördük. Önümüzdeki hafta ağırlıklı olarak ABD verilerinin takip edileceğini belirterek teknik seviyelere de değinecek olursak; Draghi sonrası hızlanan aşağı yönlü devam etmesi halinde alt tarafta 1.08 ve 1.0770 destekleri tekrar hedef haline gelebilir. Buna karşın olası toparlanmalarda ise 1.0850 ve 1.0880 dirençleri yakından izlenmelidir.
USDTRY ANALİZİ
Geride bıraktığımız haftada TL varlıkları açısından birçok dinamiğin fiyatlandığını gördük. Salı günü TCMB’nin faizlerde herhangi bir değişikliğe gitmemesi, ötesinde karar metinlerinde yapılan değişiklik sonrası kur yukarı yönlü hareketlenerek 3.06’nın üzerini gördü. Merkezin sadeleşme adı altında faizlerde yapması muhtemel güncellemeyi gerçekleştirememesi ve piyasada oynaklığın devam edebileceği yönünde beklentiler paylaşması TL’yi zayıflatan ana etken olarak karşımıza çıkıyor. TL varlıklarındaki gerilemenin bir diğer nedeni de petrol fiyatlarındaki hareketlilik olarak gösterilebilir. Petrolün tarihi düşük seviyelere gerilemesi küresel kriz ve talep endişelerini de beraberinde getirince, TL’deki satışlar derinleşti ve kurun yükselişi desteklendi. Fakat, hafta ortasından itibaren bu yükselişler yerini gevşemeye bıraktı.
Çekirdek Tüketici Fiyat endeksi ve konut başlangıçları gibi önemli ABD verileri beklentileri karşılayamazken, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası(AMB)’nın kritik faiz kararı ve açıklamaları kurdaki yükselişi durdurdu ve dolarda sert geri çekilmeler gözlemledik. AMB Başkanı Draghi, yaptığı basın toplantısında ek teşvik sinyali verirken bu açıklamalar gelişmekte olan ülke para birimi olarak TL’yi Dolar’a karşı değerlendirdi. Bunun dışında TCMB Başkanı Erdem Başcı’nın Davos’da yaptığı açıklamalarda önemliydi. Sadeleşme adımı altında uygun şartların olmadığını vurgulayan Başcı sonrası kurdaki düşüşler derinleşti ve kurda 3.00 TL’ye kadar satışlar izledik. Sonuç itibariyle hem ABD verilerinin bu hafta genel olarak beklentileri karşılamaması hem de Draghi etkisiyle TL, Dolar’a karşı değer kazandı.
Önümüzdeki hafta ise içerde İmalat Güveni, Kapasite Kullanım Oranı ve Dış Ticaret verileri ön planda olacak. ABD tarafında ise Tüketici Güveni, Ev Satışları, Çekirdek Dayanıklı Mal Siparişleri, Büyüme ve kritik Ocak ayı FED toplantısı ve faiz kararı izlenecek. FED’den faizlerde bir değişiklik yapması beklenmiyor ancak Mart ayına ilişkin önemli sinyaller gelebilir ve piyasada dalgalanma artabilir. Teknik görünüme baktığımızda ise 3.00 TL psikolojik destek noktası olarak karşımıza çıkıyor. Haftayı bu seviye üzerinde kapatmaya hazırlanan kurda bu seviye üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda tekrardan toparlanma görülebilir ve 3.02 üzerinde 3.0400 seviyeleri gündeme gelebilir. 3.00 kritik destek noktası aşağı yönlü kırılırsa satışlar 2.98’e kadar devam edebilir.