Buffet'ın Apple hisse satışı S&P 500'ü nasıl etkileyecek

Waren Buffet'ın yüklü Apple hissesi satması ana endekslerin hesaplanmasından fonların hisse alımlarına kadar neleri değiştirecek

Warren Buffett’ın Apple Inc. hisselerinden büyük bir kısmını ani bir kararla satması, iPhone üreticisi için beklenmedik bir avantaj sağladı: Şimdi Apple'ın büyük borsa endekslerindeki etkisi tam anlamıyla ortaya çıkacak.

Apple’ın çeşitli endekslerdeki ağırlığı, yıllardır Buffett’ın Berkshire Hathaway Inc.'in yatırımlarını uzun vadeli planlayıp davranması nedeniyle baskı altındaydı, bu da bu hisselerin işlem görmesini zorlaştırıyordu. Bu nedenle, endeks sağlayıcıları, teknoloji şirketinin ağırlığını, serbest dolaşımdaki piyasa değerine göre ayarlanan bir metodolojiye göre hesaplıyordu.

Basit bir ifadeyle, Apple’ın gerçek değeri birçok endekste tam olarak yansıtılmıyordu.

Yüzde olarak bakıldığında, rakamlar büyük görünmeyebilir — örneğin, S&P 500 endeksinde şu anda Apple’ın değerinin %94'ü dikkate alınıyor. Ancak Piper Sandler & Co.'ya göre, bu oran artık %100’e çıkacak. 3 trilyon dolarlık bir şirket için bu oldukça büyük bir fark demek.

Berkshire'ın satışının ardından, bu endeksleri izleyen pasif fonların, bir sonraki yeniden dengeleme sırasında yaklaşık 40 milyar dolar değerinde Apple hissesi satın alması gerekebilir. Bu miktar, şirketin son bir ay içindeki ortalama günlük işlem hacminin üç katı.

Mega şirketlerden bir yatırımcının yerini otomatik olarak dolduran endeks fonları, pasif yatırımın piyasaları "temel olarak bozduğunu" savunan David Einhorn gibi eleştirmenlere fırsat sunuyor. Daha yakın vadede, bu değişiklik, ağırlıkları azaltılacak ve fonlar tarafından hisseleri satılacak diğer şirketler için kötü haber anlamına geliyor.

İlk revizyonlar, gelecek ay yapılacak olan üç aylık endeks yeniden dengelenmesine kadar gerçekleşmeyecek ve şimdilik, ekonomik büyüme ve merkez bankası politikalarına odaklanmış olan bir piyasa için bu değişiklikler ikincil görünüyor. Ancak, bu tür olayları önceden tahmin ederek pozisyon alan bir grup yatırımcı bulunuyor.