Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, buğday, arpa ve bakliyat taban alım fiyatı ile destek primlerini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamaya göre, sert ekmeklik buğday taban alım fiyatı ton başına 1,350 TL'den 1,650 TL'ye çıkarıldı.
Arpa için taban alım fiyatı ton başına 1,100 TL'den 1,275 TL'ye yükseltildi.
Hububatta ton başına prim ve destek ödemesi ise 230 TL olarak belirlendi.
Ton başına bakliyat alım fiyatları da kırmızı mercimekte 3,500 TL, yeşil mercimekte 3,200 TL, nohutta ise 3,350 TL olarak belirlendi.
Bakliyattaki prim ve destek ödemesi ton başına 800 TL olarak açıklandı.
Kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalara çiftçilere müjde vererek bitiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yaklaşık 20 gün sonra başlayacak hasat dönemi öncesinde çiftçilerimize vereceğimiz bir müjde ile sözlerimi tamamlamak istiyorum. Toprak Mahsulleri Ofisimizin sert ekmeklik buğday alım fiyatını ton başına bin 350 liradan, bin 650 liraya yükseltiyoruz. Arpa alım fiyatını ise ton başına bin 100 liradan bin 275 liraya çıkartıyoruz. Ayrıca çiftçilerimize hububatta ton başına 230 lira prim ve destek ödemesi yapıyoruz. Ton başına bakliyat alım fiyatlarını kırmızı mercimekte 3 bin 500 lira, yeşil mercimekte 3 bin 200 lira, nohutta 3 bin 350 lira olarak belirledik.
Bakliyattaki prim ve destek ödemesi de ton başına 800 liradır. Yeni dönem hububat ve bakliyat alım fiyatlarının üreticimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
TMO'dan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"Ülkemizde 2020 yılı hububat ve bakliyat hasadının Mayıs ayının ikinci yarısında başlaması öngörülmektedir.
TMO hububat ve bakliyat alım fiyat ve politikaları belirlenmiş olup Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 04.05.2020 tarihinde açıklanmıştır.
1. TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 260 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 125 nokta) alım faaliyeti gösterecektir.
2. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
3. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabileceklerdir.
4. TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü, lisanslı depolar üzerinden ise pazar günü de dahil her gün alım yapılacaktır.
5. Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üreticinin ton başına ilave 10,60 TL kazancı olacaktır.
6. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satanlara ödemeler ise en geç üç gün içerisinde yapılacaktır.
7. Üreticilerimizin lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL'ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75'ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı (5 milyon TL'ye kadar) ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.
Ayrıca 2020 yılı hasat dönemi hububat alımlarında
1. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarı üzerindeki %50 fazlasına kadar ürünün tamamı satın alınacaktır.
2. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar/sanayici) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 2 Kasım 2020 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerdir.
3. TMO, altyapısı uygun olan ticaret borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticilerimizin randevu almasına gerek duymadan ürününü istedikleri zaman ELÜS yoluyla TMO'ya satabilecektir.
2019 yılında 1.350 TL/Ton olan Kırmızı/Beyaz Sert Ekmeklik Buğday fiyatı 2020 yılında %22,2 artırılarak ton başına 1.650 TL olarak belirlenmiştir.
Buğdayın kalitesine göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca %3 ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 1.700 TL'ye ulaşacaktır."