Yaptığı yazılı açıklamada, buğdayda tüm zamanların Türkiye rekorunun kırılmasının beklendiğini belirten Yetkin, “Geçtiğimiz bahar aylarında bir çok ürünü vuran soğuk, kar yağışı ve don olayları, hububat üzerinde olumsuz bir etki yapmadı. Son günlerde havaların ısınması ise hasat dönemini öne çekti. Buğday hasadı bu ay (Mayıs) sonlarında Çukurova'dan başlayarak yaz ortalarına kadar sürecek” dedi.
Çukurova bölgesinde her yıl ortalama 2 milyon dekar alana buğday ekildiğini ve ortalama 750-800 bin ton civarında ürün elde edildiğin belirten Yetkin, “Önümüzdeki haftalarda olumsuz bir durum olmazsa bu yıl bu rakamın aşılması bekleniyor. Geçen yıl kuraklık nedeniyle üretimde yüzde 30'a varan düşüşten ötürü büyük zarara uğrayan buğday üreticisi bu durumdan memnun” diye konuştu.
Üretimdeki artışın büyük ölçüde iklim koşullarına bağlı olduğunun altını çizen Yetkin, şunları söyledi:
“Her ne kadar yağışlar, bir çok bölgede uzun yıllar ortalamasının bir miktar altında kalsa da geçen yıla göre önemli ölçüde artmış bulunuyor. Buğdayın gelişimi açısından önemli olan Nisan ayındaki yağışlar ülke genelinde 48.6 mm. olarak gerçekleşti. Bu rakam uzun yıllar Türkiye ortalamasının yüzde 17 altında ancak geçen yılın rakamının yüzde 22 üzerinde. Yine Nisan ayı yağışlarına bölgeler itibariyle baktığımızda en düşük yağışların İç Anadolu bölgesinde, en yüksek yağışların ise Marmara bölgesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu bölgelerimizde kısmi olarak bazı bölgelerde kuraklık ve aşırı yağış nedeniyle buğdayda zarar görüldü. Bu zararlar olmasaydı, ülke rekoltesi daha da yükselebilirdi”
Buğday açısından büyük önem taşıyan Akdeniz Bölgesinde yağışların, normaline göre yüzde 30 civarında düşük kaldığını dile getiren Yetkin, yine de geçen yıla göre yüzde 46 artış olduğunu, aşırı yağış olmamasının da bölge açısından yararlı olduğunu vurguladı.
Türkiye genelinde yağışların geçen yıla göre yüzde 69 arttığını ifade eden İbrahim Yetkin, “Bu yıl hububat üretiminde geçen yıla göre yüzde 30-35 arası bir artış bekleniyor. Derneğimizin bölgeler bazında yaptığı araştırmaya göre buğday üretiminin yüzde 15-21 arasında bir artışla 22-23 milyon ton arasında gerçekleşmesi bekleniyor.
Bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilen en yüksek üretim 2013 yılında 22 milyon 50 bin ton olmuştu. Bu durumda büyük ihtimalle bu yıl tüm zamanların en yüksek buğday üretimi gerçekleşmiş olacak” dedi.
Mültecilerin de nüfusa eklenmesiyle tüketimin bu yıl 20 milyon tonu bulmasının beklendiğini dile getiren İbrahim Yetkin, üretimin tüketimi rahatlıkla karşılayacağını, ithalata gerek kalmadığını bildirdi.