Casus yazılımlar Türkiye'nin etrafını sardı

Türkiye'de casus yazılımlardan etkilenen kullanıcı sayısı yüzde 5 arttı.

Kaspersky Security Network'ün Türkiye'deki kurumsal kullanıcılara yönelik verilerine göre, 2022'nin ikinci çeyreğinde, Truva Atı Casuslarından (kurbanın kimlik bilgilerini toplayabilen casus yazılımlar) etkilenen kullanıcı sayısı bir önceki çeyreğe göre artış gösterdi.

Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, casus yazılım, bir kullanıcının eylemlerini (klavye ile girilen verileri izlemek, ekran görüntüleri almak, çalışan uygulamaların bir listesini almak vb.) gözetlemek için kullanılan bir tür kötü amaçlı yazılım olarak biliniyor.

Toplanan bilgiler casus yazılımı kontrol eden kötü niyetli kullanıcıya e-posta, web iletisi ve diğer yöntemlerle gönderiliyor. Casus yazılımlar, masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar, sunucular ve mobil cihazlar gibi herhangi bir cihaza yüklenebilir ve fark edilmeden çalışması için normal uygulamalara benzer şekilde maskelenebiliyor. Casus yazılımlar, banka kartı, kimlik bilgileri, parolalar ve diğer değerli verileri toplamak amacıyla kullanılıyor.

2021'de Kaspersky uzmanları, birçok endüstriyel ve devlet kuruluşunu hedefleyen PseudoManuscrypt casus yazılım modülünü tespit etti. Bu yazılım VPN bağlantı verilerini topladı, tuş basışlarını kaydetti, ekran görüntüleri ve videoları aldı, mikrofonla ses kaydetti; pano verilerini ve işletim sistemi olay günlüğü verilerini çaldı.

Endüstriyel casusluk, kampanyanın olası amaçlarından birini oluşturuyordu. Kaspersky uzmanları tarafından izlenen diğer casus yazılım tehditleri arasında Pegasus, Chrysaor, FinSpy, CoolWebSearch, Gator gibi bilinen örnekler yer alıyor.

Kaspersky verilerine göre, Türkiye'de Truva Atı Casuslarından etkilenen kullanıcı sayısı 2022'nin ikinci çeyreğinde ilk çeyreğe göre yüzde 5 arttı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) Bölgesi Teknik Uzmanlık Başkanı Emad Haffa, casus yazılımların kurumsal casusluğa veya fikri mülkiyet hırsızlığına olanak tanıyan en popüler kötü amaçlı yazılım türlerinden biri olmaya devam ettiğine dikkati çekti.

Haffa, yazılımların kurumsal ağlara bilgi toplama amacıyla sızarak, genellikle hedefli bir şekilde kullanıldığını aktararak, "Casus yazılımların çalışanlardan birinin cihazına bulaşarak bazı kurumsal verilerin sızmasına yol açması yaygın bir durumdur. Ayrıca güvenliği ihlal edilmiş çalışanın kimlik bilgilerinin daha fazla bilgi içeren şirket ağlarına giriş noktası olarak kullanılması çok daha olasıdır.

Casus yazılımların temel özelliklerinden biri de kaçınma becerisidir. Bu nedenle tehdidi azaltmak için gelişmiş siber güvenlik çözümleriyle birlikte yetkin bir Güvenlik Operasyon Merkezi gereklidir. Kaspersky Endpoint Security for Business ve Kaspersky Anti Targeted Attack, kuruluşların kurumsal sistemlerdeki casus yazılımları engellemesine yardımcı olur." ifadelerini kullandı.