Çek milyarder 3,5 milyar sterline Royal Mail'i devralıyor

Royal Mail, yönetim kurulunun 3,5 milyar sterlinlik teklifi kabul etmeye kararlı olduğunu açıklamasının ardından Çek milyarder Daniel Kretinsky tarafından devralınmanın eşiğine geldi.

Royal Mail'in sahibi, hissedar ve Çek milyarder Daniel Kretinsky'den gelen yaklaşık 3,5 milyar £ değerindeki iyileştirilmiş devralma teklifini kabul etmeye hazırlanıyor.

International Distribution Services (IDS), Bay Kretinsky'nin EP Group'undan hisse başına 370p'lik revize edilmiş bir teklif aldığını açıkladı.

Bu teklif, IDS'nin halihazırda sahip olmadığı hisseleri için Nisan ayında yapılan hisse başına 320p'lik ilk nakit teklife kıyasla bir gelişmeye işaret ediyor.

Royal Mail'in ana şirketi, yatırımcılara yaptığı bir güncellemede, kesin bir teklif yapılması halinde, güncellenmiş şartlar ve fiyat üzerinden yeni teklifi "tavsiye etmeye hazır" olduğunu söyledi.

IDS, yatırım aracı şu anda firmanın %27,6 hissesine sahip olan Bay Kretinsky'nin, Royal Mail'in Birleşik Krallık ulusal altyapısındaki önemli rolü nedeniyle kilit kamu yararı faktörlerini korumak için bir dizi "sözleşmeye dayalı taahhüt" sunmayı kabul ettiğini söyledi.

Bu, Royal Mail'in evrensel hizmet kapsamında haftada altı gün birinci sınıf mektup teslimatlarını sürdürme, çalışanların haklarının yanı sıra Royal Mail markasını koruma ve merkezini Birleşik Krallık'ta tutma planlarına yönelik taahhütleri de içerecek.

Anlaşma hala bir dizi engelle karşı karşıya, ancak IDS her iki tarafın da teklif hakkında daha ayrıntılı konuşmaya devam edeceğini söyledi.

On yıl önce Postane'den ayrılarak özelleştirilen Royal Mail, yasal olarak her yere tek fiyatla evrensel hizmet sunmakla yükümlü; bu da mektupları pazartesiden cumartesiye haftada altı gün, kolileri ise pazartesiden cumaya teslim etmesi gerektiği anlamına geliyor.

Ancak şirketin son yıllardaki performansı kötüleşerek ağır mali kayıplara yol açtı ve müşteriler önemli tıbbi randevular ve yasal belgeler de dahil olmak üzere mektupları düzenli olarak zamanında alamadı.

Gönderilen mektupların hacmi düştü ve 2011 seviyelerine kıyasla yarı yarıya azaldı. Bu arada, koli teslimatları daha popüler ve daha karlı hale geldi.

IDS Yönetim Kurulu Başkanı Keith Williams, Çarşamba günü yatırımcılara yaptığı açıklamada, ilk teklifi "adil" olarak nitelendirdi ve bu teklifin işletmenin nasıl uyum sağlamak zorunda olduğunu yansıttığını söyledi.

Williams, "Ancak, dört yıldır talep etmemize rağmen hükümetin evrensel hizmet reformuna girişmeyi ve böylece mali durumumuzu iyileştirmeyi uygun görmemesi üzüntü vericidir" diye ekledi.

Geçtiğimiz ay Royal Mail, evrensel hizmette yapılmasını istediği ve maliyetleri düşürmek amacıyla ikinci sınıf mektup teslimatlarını hafta içi her güne indirmeyi de içeren ciddi reformları ortaya koydu.

Royal Mail, Ofcom'un posta hizmetinin geleceğine ilişkin istişaresine yaptığı sunumda, kuruma bir "mücadele şansı" vermek için yeni fikirlere ihtiyaç olduğunu söyledi.