ABD, şirketlere gönderdiği ve Reuters tarafından görülen bir mektupta Nippon Steel'in U.S. Steel'i14.9 milyar dolara devralma teklifinin kritik ulaşım, inşaat ve tarım projeleri için gerekli çelik arzına zarar verebileceği için ulusal güvenlik riskleri yaratacağını söyledi.
Mektupta ayrıca ucuz Çin çeliğinin küresel bolluğuna atıfta bulunuldu ve bir Japon şirketi olan Nippon'un yönetimindeki U.S. Steel'in yabancı çelik ithalatçılarına gümrük vergisi uygulama olasılığının daha düşük olacağı belirtildi.
ABD'deki Yabancı Yatırım Komitesi (CFIUS) Cumartesi günü Nippon Steel ve U.S. Steel şirketlerine gönderdiği ve ilk olarak Reuters tarafından bildirilen 17 sayfalık mektupta, Nippon'un kararlarının “yerli çelik üretim kapasitesinde bir azalmaya yol açabileceğini” söyledi.
CFIUS şunları ekledi: “U.S. Steel sık sık (ticari) rahatlama için dilekçe verirken, Nippon Steel, ABD yerli çelik endüstrisi için ticari rahatlamaya direnen yabancı bir katılımcı olarak öne çıkıyor.”
Mektup, şirketler ve birçok sektör uzmanı argümanların gücünü sorgulasa da, Biden yönetiminin birleşmeyi engellemek için beklenen hamlesine dayanak olarak kullanabileceği ulusal güvenlik gerekçelerine yoğunlaştı.
Neredeyse her açıdan bakıldığında, komitenin belirlediği meseleler ulusal güvenlik kapsamına girecek meseleler değil, oldukça açık bir şekilde diğer iki kapsama giriyor: Washington, D.C.'de CFIUS avukatı olarak görev yapan ve anlaşmada yer almayan Michael Leiter, “Komitenin belirlediği konular ulusal güvenlik kapsamına değil, iki farklı kapsama giriyor: Milliyetçi ticari korumacılık ve seçim politikaları” dedi.
Leiter sözlerinin devamında "Eğer hükümet ABD'de çelik arzının sürdürülmesi konusunda gerçekten endişeliyse, gerçek çözüm bu anlaşmayı engellemek değil, bunun yerine CFIUS çekicini kullanarak Nippon Steel'in bu tür yatırımlar yapmasını ve sürdürmesini sağlamaktır” diye ekledi.
Siyasi malzemeye dönüştü
Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan adayı Kamala Harris Pazartesi günü U.S. Steel'in merkezinin bulunduğu Pennsylvania'da düzenlenen bir mitingde U.S. Steel'in “Amerikan mülkiyetinde ve işletmesinde” kalmasını istediğini söyledi. Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump ise seçilmesi halinde anlaşmayı engelleme sözü verdi.
CFIUS tarafından açıklanan ticari kaygıların arka planında Çin büyük yer tutuyor. Komiteye göre, Çin'in “piyasa bozucu hükümet müdahalelerini ısrarla kullanması, uluslararası fiyatları yapay olarak düşüren büyük miktarda fazla çelik ihraç ettiği için ülkenin küresel çelik piyasasında haksız bir şekilde hakimiyet kazanmasına yol açtı.
Ayrıca Çin'in toplam küresel ham çeliğin yaklaşık %54'ünü ürettiğini ve en büyük ihracatçı olduğunu gösteren 2022 verilerine de atıfta bulundu.
Reuters tarafından görülen ve Salı günü gönderilen 100 sayfalık bir yanıt mektubunda Nippon Steel, aksi takdirde atıl kalacak olan ABD Çelik tesislerini korumak ve güçlendirmek için milyarlarca dolar yatırım yapacağını ve “tartışmasız” bir şekilde “ABD'deki yerel çelik üretim kapasitesini korumasına ve potansiyel olarak artırmasına” izin vereceğini söyledi.
Nippon ayrıca ABD Çelik üretim kapasitesini veya istihdamını ABD dışına transfer etmeyeceği ve ABD yasaları uyarınca haksız ticaret uygulamalarına karşı ticari önlemler alma kararları da dahil olmak üzere ABD Çelik'in ticari konulardaki hiçbir kararına müdahale etmeyeceği sözünü de teyit etti.
Nippon, anlaşmanın “ABD ve Japonya arasındaki yakın ilişkiye dayanarak Çin'e karşı daha güçlü bir küresel rakip yaratacağını” da sözlerine ekledi.
Nippon, CFIUS'un kaygılarını gidermeyi amaçlayan bir ulusal güvenlik anlaşması bile önerdi ve U.S. Steel'in yönetim kurulunun çoğunluğunun çift ABD vatandaşı olmayacağı ve CFIUS tarafından anlaşmaya uyumu denetlemek üzere onaylanan üç bağımsız yönetici de dahil olmak üzere taahhütlerde bulundu.
DLA Piper'da CFIUS avukatı olarak görev yapan Nicholas Klein, “Nippon, U.S. Steel'e finansal bir can simidi atarken, şirketin hükümet gözetiminde ABD'li kişiler tarafından yönetilmesine ve idare edilmesine izin veriyor” dedi.
Yabancı yatırımları ulusal güvenlik tehditleri açısından inceleyen komite, Nippon'un üretim maliyetlerinin ABD'dekinden çok daha düşük olduğu Hindistan'daki artan varlığından kaynaklanan riskler de görüyor.
Şirketler Salı günü gönderdikleri mektupta, “Nippon Steel'in ABD çeliğiyle rekabet etmek ya da ABD çeliğini baltalamak için Hindistan menşeli çeliği ABD'ye ithal etmeye yönelik hiçbir ekonomik teşviki yoktur ve olmayacaktır; bu da Nippon Steel'in milyarlarca dolarlık yatırımının temeliyle doğrudan çelişir” ifadelerine yer verdi.