Çelik ihracatı yüzde 12 arttı

Çelik ihracatı miktar bazında bu yılın 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 artışla 3,2 milyon tona yükselirken, değer bazında karşılığı 1,8 milyar dolar oldu.

Çelik ihracatı miktar bazında bu yılın 2 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 artışla 3,2 milyon tona yükselirken, değer bazında karşılığı 1,8 milyar dolar oldu. 

Çelik İhracatçıları Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, ocak-şubat döneminde Türkiye’nin miktar bazındaki çelik ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,6 artışla 3,2 milyon tona ulaşırken, sektörün değer bazındaki ihracatı yüzde 31,3 artışla 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. 

Çelik sektörünün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2017 yılının ilk iki ayındaki toplam çelik ihracatı, miktar bazında 3,3 milyon ton, değer bazında ise 2,1 milyar dolar oldu. 

Aynı dönemdeki rakamlara göre, Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 86 artışla 848 bin tona ulaşarak bölgeler arasındaki liderliğini sürdürdü. Avrupa Birliği'ni 755 bin tonla Orta Doğu, 526 bin tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 302 bin tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi. 

Söz konusu 2 aylık dönemde en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler, Hong Kong, ABD, İspanya, İtalya ve Yemen oldu.

Bu yılın ocak-şubat döneminde en çok ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasına bakıldığında; 1,3 milyon tonla inşaat çeliği, 337 bin tonla yassı sıcak, 298 bin tonla dikişli boru, 290 bin ton ile filmaşin ve 233 bin tonla profil olduğu gözlendi.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre 2017 yılı şubat ayı ihracatı, 2016 yılının aynı ayıyla kıyaslandığında miktar bazında yüzde 7,8 artışla 1,7 milyon tona, değer bazında yüzde 27,5 artışla 950 milyon dolara yükseldi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik ihracatında miktar ve değer bazındaki artışın yılın ilk iki ayında da sürdürdüğünü belirterek, "Bu dönemi, son 4 yılın aynı dönemi ile kıyasladığımızda miktarda en yüksek ihracat oranına ulaştığımızı gördük. Çin’in fiyatlar üzerindeki baskısının ortadan kalkması sonucu küresel fiyat seviyesi yükselmiştir. Bu durumun rekabet gücümüzü artırarak ihracatımıza olumlu yansımasıyla değer bazında yüzde 31,3’lük bir yükseliş yakaladık. Böylece değer bazında en çok artış sağlayan sektörler sıralamasında otomotiv ve kimya sektörlerinden sonra üçüncü sırada yer almayı başardık. Sektörümüz açısından en olumlu gelişme ise 2016 yılı Aralık ayı itibariyle açık ara farkla yeniden net ihracatçı konumuna ulaşmamız oldu." değerlendirmesinde bulundu. 

Ekinci, söz konusu dönemin ürün ve ülke performansına ilişkin ise şunları kaydetti:

"Bu dönemde ton bazında ihracatta en çok artış yaşanan ilk iki ürün filmaşin ve kütük oldu. Filmaşin ihracatı 2017’nin ilk iki ayında 2016 yılının aynı dönemine göre 136 bin ton arttı. Bu artışta sırasıyla Singapur, Portekiz ve ABD’ye yaptığımız ihracat önemli rol oynadı. Söz konusu dönemde ton bazında ihracatında en çok azalış yaşanan ilk iki ürün ise inşaat çeliği ve profil oldu. Çelik ihracatımızda ilk sırada yer alan inşaat çeliğindeki bu düşüş Mısır ve ekonomileri büyük ölçüde petrol gelirlerine dayalı olan Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan’da yaşanan gelişmelerden kaynaklandı."