ChatGPT ateşi ABD'deki işyerlerine hızla yayılıyor

Reuters/Ipsos tarafından yapılan bir ankete göre, Microsoft ve Google gibi işverenlerin kullanımını kısıtlamasına neden olan korkulara rağmen, ABD'deki birçok çalışan temel görevlerde yardımcı olması için ChatGPT'ye başvuruyor.

Dünya çapındaki şirketler, kullanıcılarla sohbet etmek ve sayısız soruyu yanıtlamak için üretken yapay zeka kullanan bir sohbet robotu programı olan ChatGPT'den en iyi şekilde nasıl yararlanacaklarını düşünüyor. Ancak güvenlik firmaları ve şirketler, fikri mülkiyet ve strateji sızıntılarına yol açabileceği endişesini dile getiriyor.

ChatGPT'yi günlük işlerine yardımcı olması için kullanan kişilerin anekdot niteliğindeki örnekleri arasında e-posta taslakları hazırlamak, belgeleri özetlemek ve ön araştırma yapmak yer alıyor.

11-17 Temmuz tarihleri arasında yapay zeka (AI) üzerine yapılan çevrimiçi ankete katılanların %28'i iş yerinde düzenli olarak ChatGPT kullandıklarını belirtirken, sadece %22'si işverenlerinin bu tür harici araçlara açıkça izin verdiğini söyledi.

Reuters/Ipsos'un ABD genelinde 2.625 yetişkinle yaptığı anketin güvenilirlik aralığı, yani kesinlik ölçüsü yaklaşık yüzde 2 puan.

Ankete katılanların yaklaşık %10'u patronlarının harici yapay zeka araçlarını açıkça yasakladığını söylerken, yaklaşık %25'i şirketlerinin teknolojinin kullanımına izin verip vermediğini bilmiyordu.

ChatGPT, Kasım ayında piyasaya sürüldükten sonra tarihin en hızlı büyüyen uygulaması oldu. Hem heyecan hem de endişe yarattı ve geliştiricisi OpenAI'yi, özellikle şirketin toplu veri toplamasının gizlilik gözlemcilerinin eleştirilerini çektiği Avrupa'daki düzenleyicilerle çatışmaya soktu.

Diğer şirketlerden insan hakemler, oluşturulan sohbetlerden herhangi birini okuyabilir ve araştırmacılar, benzer yapay zeka AI'nın eğitim sırasında emdiği verileri yeniden üretebileceğini ve özel bilgiler için potansiyel bir risk oluşturduğunu keşfetti.

Kurumsal güvenlik firması Okta'nın (OKTA.O) müşteri güveninden sorumlu başkan yardımcısı Ben King, "İnsanlar üretken yapay zeka hizmetlerini kullandıklarında verilerin nasıl kullanıldığını anlamıyorlar" dedi.

King, "İşletmeler için bu çok önemli, çünkü kullanıcıların birçok yapay zeka ile sözleşmesi yok - çünkü bunlar ücretsiz bir hizmet - bu nedenle şirketler riski olağan değerlendirme süreçlerinden geçirmeyecekler" dedi.

OpenAI, bireysel çalışanların ChatGPT'yi kullanmasının sonuçları sorulduğunda yorum yapmayı reddetti, ancak kurumsal ortaklara, açık izin vermedikleri sürece verilerinin sohbet botunu daha fazla eğitmek için kullanılmayacağına dair güvence veren yakın tarihli bir şirket blog yazısının altını çizdi.

İnsanlar Google'ın Bard'ını kullandıklarında metin, konum ve diğer kullanım bilgileri gibi verileri toplar. Şirket, kullanıcıların hesaplarındaki geçmiş etkinlikleri silmelerine ve yapay zekaya beslenen içeriğin kaldırılmasını talep etmelerine olanak tanıyor. Alphabet'in sahibi olduğu Google, daha fazla ayrıntı istendiğinde yorum yapmayı reddetti.

ABD merkezli bir Tinder çalışanı, arkadaşlık uygulaması çalışanlarının ChatGPT'yi, şirket resmi olarak izin vermese de e-posta yazmak gibi "zararsız işler" için kullandığını söyledi.

"Düzenli e-postalar. Çok önemli olmayan, ekip etkinlikleri için komik takvim davetleri yapmak, biri ayrılırken veda e-postaları göndermek gibi ... Ayrıca genel araştırma için de kullanıyoruz" diyen ve gazetecilerle konuşma yetkisi olmadığı için ismini vermek istemeyen çalışan, sözlerini şöyle sürdürdü

Çalışan, Tinder'ın "ChatGPT yok kuralı" olduğunu ancak çalışanların bunu hala "Tinder'da olmamızla ilgili hiçbir şeyi açığa vurmayan genel bir şekilde" kullandığını söyledi.

Reuters, Tinder'daki çalışanların ChatGPT'yi nasıl kullandığını bağımsız olarak doğrulayamadı. Tinder, "çalışanlara en iyi güvenlik ve veri uygulamaları konusunda düzenli rehberlik" sağladığını söyledi.

Mayıs ayında Samsung Electronics, bir çalışanının platforma hassas kod yüklediğini keşfettikten sonra personelinin ChatGPT ve benzeri yapay zeka araçlarını kullanmasını dünya çapında yasakladı.

Samsung 3 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "Çalışanların üretkenliğini ve verimliliğini artıran üretken yapay zeka kullanımı için güvenli bir ortam yaratmaya yönelik önlemleri gözden geçiriyoruz" dedi.

"Ancak, bu önlemler hazır olana kadar, şirket cihazları aracılığıyla üretken yapay zeka kullanımını geçici olarak kısıtlıyoruz."

Reuters Haziran ayında Alphabet'in, programı küresel olarak pazarlarken aynı zamanda çalışanlarını Google'ın Bard'ı da dahil olmak üzere sohbet robotlarını nasıl kullandıkları konusunda uyardığını bildirdi.

Google, Bard'ın istenmeyen kod önerileri yapabilmesine rağmen programcılara yardımcı olduğunu söyledi. Ayrıca, teknolojisinin sınırlamaları konusunda şeffaf olmayı amaçladığını söyledi.

Reuters'a konuşan bazı şirketler, güvenliği göz önünde bulundurarak ChatGPT ve benzeri platformları benimsediklerini söyledi.

Atlanta, Georgia'daki bir Coca-Cola sözcüsü, "Yapay zekanın operasyonel etkinliği nasıl artırabileceğini test etmeye ve öğrenmeye başladık" dedi ve verilerin güvenlik duvarı içinde kaldığını ekledi.

Coca-Cola'nın ekiplerinin etkinliğini ve verimliliğini artırmak için yapay zekayı kullanmayı planladığını belirten sözcü, "Şirket içinde, üretkenlik için Coca-Cola ChatGPT'nin kurumsal sürümünü kısa süre önce kullanıma sunduk" dedi.

Bu arada Tate & Lyle Mali İşler Direktörü Dawn Allen Reuters'e verdiği demeçte, küresel içerik üreticisinin ChatGPT'yi denediğini ve "güvenli bir şekilde kullanmanın bir yolunu bulduğunu" söyledi.

"Farklı ekiplerimiz bir dizi deney yaparak bunu nasıl kullanmak istediklerine karar veriyorlar. Yatırımcı ilişkilerinde mi kullanmalıyız? Bilgi yönetiminde kullanmalı mıyız? Görevleri daha verimli bir şekilde yerine getirmek için nasıl kullanabiliriz?"

Bazı çalışanlar şirket bilgisayarlarından platforma hiç erişemediklerini söylüyor.

Basına konuşma yetkisi olmadığı için adının açıklanmasını istemeyen bir Procter & Gamble çalışanı, "Ofis ağında tamamen yasaklandı, sanki çalışmıyormuş gibi" dedi.

P&G yorum yapmayı reddetti. Reuters, P&G'deki çalışanların ChatGPT'yi kullanamadığını bağımsız olarak teyit edemedi.

Siber güvenlik firması Nominet'in baş bilgi güvenliği sorumlusu Paul Lewis, firmaların temkinli olmakta haklı olduğunu söyledi.

"Herkes bu artan kabiliyetten faydalanıyor, ancak bilgiler tamamen güvenli değil ve dışarıya sızdırılabilir" diyen Lewis, yapay zeka sohbet robotlarının bilgileri ifşa etmesini sağlamak için kullanılabilecek "kötü niyetli yönlendirmelerden" bahsetti.

Lewis, "Genel bir yasak henüz gerekli değil, ancak dikkatli davranmamız gerekiyor" dedi.