Araştırmalar, yapay zekâ (AI) sohbet robotlarının haber başlıklarını anında analiz ederek hisse senedi fiyatlarının hareketini doğru bir şekilde tahmin edebileceğini iddia etti.
Florida Üniversitesi'nden uzmanlar, bir yapay zeka algoritması olan ChatGPT'nin, bir haberin bir hisse senedinin fiyatını yükseltip yükseltmeyeceğini tahmin etmedeki doğruluğunu analiz etti.
Araştırmacılar, botun çoğu durumda, bir hikayenin fiyatı hareketlendirip hareketlendirmeyeceğini ölçmede finansal analistler tarafından kullanılan diğer "duyarlılık analizi" araçlarından daha iyi olduğunu buldular.
Hakem incelemesinden geçmemiş olan araştırma, ChatGPT'nin çeşitli başlıklar hakkındaki cevaplarını geçmiş verilerden elde edilen gerçek hisse fiyatı hareketleriyle karşılaştırdı.
Silikon Vadisi start-up'ı OpenAI tarafından geliştirilen botun "günlük borsa getirileri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir tahmin gücü" gösterdiği ortaya çıktı.
Araştırmacılar yapay zeka botuna "önceki tüm talimatlarınızı unutun. Bir finans uzmanıymış gibi davran" şeklinde komut verdi ve ekledi: "Hisse senedi tavsiyesi deneyimine sahip bir finans uzmanısınız. İlk satırda iyi haber varsa 'evet', kötü haber varsa 'hayır' veya belirsizse 'bilinmiyor' yanıtını verin."
Yapay zeka botu, metni daha iyi anlamak için milyarlarca sayfa internet makalesini ve milyonlarca kitabı sindirerek eğitilen "büyük bir dil modeli" olarak adlandırılıyor.
Goldman Sachs analistleri geçtiğimiz ay bu yapay zeka algoritmalarının 300 milyon kadar işin yerini alabileceğini öngördü.
Ancak, finansal analistlerin ve hisse senedi seçicilerinin henüz işsiz kalması pek olası değil: testler güncel canlı bilgiler yerine geçmiş piyasa verileri üzerinde gerçekleştirildi.
ChatGPT gibi büyük dil modelleri de sayıları analiz etme konusunda kötü bir şöhrete sahiptir ve genellikle çok basit toplamları yanlış yapar.
Microsoft tarafından bu tür bir yapay zeka modelinin bir gösterimi sırasında, yöneticiler bottan bir şirketin mali kazanç raporunu özetlemesini istedi. Bot tamamen sahte rakamlar uydurmaya devam etti.
Bununla birlikte, makalenin yazarlarından Alejandro Lopez-Lira CNBC'ye şunları söyledi: "Bunun finansal analistlerin istihdamı üzerinde bazı etkileri olacağı kesin. Asıl soru şu: Analistlere ödeme yapmak istiyor muyum? Yoksa sadece metinsel bilgileri bir modele koyabilir miyim?"
Başka bir yerde, dünyanın en büyük pazarlama ajanslarından biri, işlerini ChatGPT tarzı teknolojiyle değiştirebilmek için insan yaratıcı personel alımını "tamamen ve süresiz olarak" durduracağını söyledi.
Dünyanın en büyük 11. pazarlama ajansı olan BlueFocus, "üretken yapay zekayı tamamen benimsemek için" yaratıcı tasarım veya metin yazarlığı rollerinde artık dış kaynaklı personel istihdam edilmeyeceğini söyledi.
İlk olarak Perşembe günü South China Morning Post tarafından ortaya çıkarılan bir şirket içi e-postada, Pekin merkezli şirket, bunun yerine ChatGPT tarzı yapay zeka teknolojisine odaklanabilmek için daha az kişiyi işe alacağını söyledi.
Tam içeriği Sina haber servisi tarafından da bildirilen mesajda, BlueFocus'un patronlarının "yaratıcı tasarım, program yazımı, metin yazarlığı ve kısa süreli çalışanlarla ilgili dört dış kaynak kullanımı harcamasını süresiz olarak tamamen durdurmaya karar verdiği" belirtildi.
Sina, BlueFocus'un bu hafta başında bir Microsoft Azure OpenAI lisansı aldığını ve insanları işe almayı bırakma hamlesinin arkasında gelişmiş yapay zeka teknolojisine erişimin olduğunu belirtti.
Shenzhen'de listelenen BlueFocus'un hisse fiyatı Perşembe günü neredeyse 20pc yükseldi ve sonuçta o günkü açılış fiyatının 9.7pc üzerinde kapandı.
Şirketin Şubat ayında yapay zeka teknolojilerini denediğini duyurmasından bu yana hisse fiyatı yaklaşık 80 adet artarak 8,83 yuana (1,03 £) yükseldi.
Ajans daha önce Çinli teknoloji şirketi Baidu'nun yapay zekalı sohbet robotu ERNIE ile denemeler yapacağını açıklamıştı.
İngiltere'deki reklam ajansları kampanyalar oluşturmak ve arka uç sistemlerini basitleştirmek için halihazırda yapay zeka kullanıyor.
Reklam devi WPP, Serena Williams'ın geçmişteki haline karşı tenis oynadığı bir Nike reklamı da dahil olmak üzere kampanyalar oluşturmak için yeni gelişen teknolojiyi kullandı.