CHP, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması, internet trafik bilgilerine erişim ve erişim engellemede Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) yetkisinin genişletilmesi gibi pek çok konuyu düzenleyen İş Kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik içeren torba yasadaki bazı hükümlerin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, başvurunun ardından yaptığı açıklamada, bugünkü başvurularının Resmi Gazete'de geçen hafta yayımlanan 146 maddelik kanunun düzenlediği üç konu ile sınırlı olduğunu, bu düzenlemeleri "özgürlüklere müdahale ve hukuk devletine bir saldırı" olarak gördükleri için AYM'ye getirme ihtiyacı duyduklarını belirtti.
Hamzaçebi, iptalini istedikleri konuların; memuriyetten çıkarılanların göreve dönüşüyle ile ilgili düzenlemeler, beş özelleştirme uygulamasında mahkeme kararlarına uyma zorunluluğunun kaldırılması ve TİB'in yetkilerini genişletici nitelikteki maddeler olduğunu belirtti.
Hamzaçebi, "Anayasaya aykırı olarak değerlendirdiğimiz kalan yedi maddeyi de, 60 günlük süreyi beklemeden uygun bir zamanda AYM'ye getireceğiz" dedi.
Torba yasada, internet yoluyla işlenen suçlarla mücadeleyi düzenleyen kanunla ilgili CHP'nin iptalini istediği iki yeni düzenleme bulunuyor.
Kanun, TİB'in, işletmeciden daha önce mahkeme kararına istinaden talep edebildiği ve ilgili mercilere iletebildiği internet trafik bilgilerini, mahkeme kararı olmadan isteyebilmesini ve hakim kararıyla ilgili mercilere iletmesini; TİB Başkanı'nın milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması amacıyla internet erişimini engellemede gecikmenin sakıncalı olacağı hallerde erişimi res'en engellemesini düzenliyor.
Bu düzenlemelerin "Yeni Türkiye'de internet özgürlüğüne TİB eliyle müdahalenin yolunu kurumsallaştırdığını" söyleyen Hamzaçebi, daha önce AİHM'nin söz konusu kanunu evrensel hukuka aykırı bulduğuna dair kararı olduğunu belirterek, "Türkiye bu konuda zaten sorunlu bir ülkedir. Gezi olaylarından sonra 'beni sokaklarda, meydanlarda devirecekler' korkusuyla idarenin müdahale yolu açıldı ve şimdi bu yol devam ettirilmektedir" dedi.
İptalini istediklerini diğer bir konunun, devir işleminin üzerinden beş yıl geçmiş özelleştirmelerle ilgili hayata geçirmenin mümkün olmadığı yargı kararlarının yok hükmünde sayılması olduğunu söyleyen Hamzaçebi, "Sanki devir teslimin üzeriden beş yıl geçmiş de mahkeme bundan sonra karar vermiş gibi bir yanılgı var. Hayır öyle değil; yargı diyelim ki 2005'te karar vermiş, idare bu karara uymamış...Bu, yasal güvence altına alınmaktadır" dedi.
Madde, Tüpraş'ın yüzde 14.6'lık hissesi, Seydişehir Eti Alüminyum, TDİ Kuşadası Limanı, TDİ Çeşme Limanı ve Balıkesir SEKA İşletmesi olmak üzere beş özelleştirme uygulamasını kapsıyor.
CHP'nin iptal isteminde bulunduğu üçüncü konu ise, kamu personelinin görevden çıkarılma ve göreve iade şartlarını düzenliyor.
Hamzaçebi, "Maddeye göre, bir kişi görevden alınırsa, bu kişinin davasının sonuçlanması yaklaşık iki yıl sürecek, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek, iptal yönünde karar çıkması halinde bunun uygulanması da iki yıl sürecektir. Personel eski görevine dönemeyecek ve dört yıl sonra başka kadroya atanacaktır" dedi.
Göreve iadelerle ilgili mahkeme kararlarını uygulamayan kamu personeli hakkında ceza soruşturması da açılamayacağını belirten Hamzaçebi, yönetici durumundaki kamu personeli ve polisler dahil kolluk personelinin bu kapsama girdiğini belirterek, "Hükümetin kamu yönetiminde yapmış olduğu hukuksuz uygulamalar bu maddeyle yasal güvence altına alınmakta, mahkeme kararlarının uygulanması imkansız hale getirilmektedir" dedi