Çinli kuruluşlar yapay zekâ (YZ) algoritmaları geliştirme çabalarını iki katına çıkararak son üç yılda ülkede 79 büyük dil modeli (LLM) başlattı.
Ülkenin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yönetilen araştırma enstitüleri tarafından hazırlanan rapora göre, büyük miktarda metin verisi üzerinde derin öğrenme teknikleri kullanılarak eğitilen LLM'lerin geliştirilmesi 2020'de "hızlandırılmış" bir aşamaya girdi.
Pazar günü yayınlanan rapora göre, 2020 yılında Çin'deki kuruluşlar ABD'deki 11 kuruluşa kıyasla 2 LLM yayınlarken, 2021 yılında her iki ülkede toplam 30 LLM yayınlandı.
Ortak yazarları arasında Çin Bilimsel ve Teknik Enformasyon Enstitüsü'nün de yer aldığı raporda derlenen rakamlara göre, bir sonraki yıl ABD'deki kuruluşlar toplamda 37, Çin ise 28 LLM yayınladı.
Bu yıl şu ana kadar Çin, ABD'nin 18 LLM'sine karşılık 19 LLM ile lider durumda.
Raporun ana bulgularını özetleyen bir basın açıklamasına göre, "Dünya çapında yayınlanan geniş dilli modellerin dağılımına bakıldığında, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri büyük bir farkla liderlik ediyor ve küresel toplamın %80'inden fazlasını oluşturuyor".
"Amerika Birleşik Devletleri büyük dilli modellerin sayısı bakımından her zaman dünyada ilk sırada yer almıştır."
Rapor, ABD öncülüğündeki ihracat kontrollerinin Çinli kuruluşların diğer gelişmiş bilgi işlem görevlerinin yanı sıra LLM'leri eğitmek için kullanılan yarı iletkenlere erişimini kısıtlaması nedeniyle ülkenin yapay zeka endüstrisinin önemli zorluklarla karşı karşıya olduğu bir dönemde geldi.
Çin'de geliştirilen 79 LLM'yi analiz eden rapor, bu teknolojinin geliştirildiği 14 il ve bölge olmasına rağmen, akademi ve endüstri arasındaki ortak geliştirme projelerinin "yetersiz" olduğunu belirtti.
OpenAI'nin ChatGPT'yi piyasaya sürmesinin ardından, Alibaba'dan gözetim firması Sensetime'a ve arama motoru devi Baidu'ya kadar Çinli teknoloji devleri, üretken yapay zeka ve LLM'lerle desteklenen kendi sohbet robotu versiyonlarını piyasaya sürdü.