Çin ABD kısıtlamalarına rağmen yapay zekada harcamalarını iki katına çıkarıyor

Çin, ABD kısıtlamalarına rağmen yapay zeka harcamalarında vites yükselterek iki katına çıkarıyor.

Çin'in teknoloji devleri, ülkenin teknolojideki ilerlemesini sınırlandırmak için tasarlanan ABD yaptırımlarına rağmen, yapay zeka altyapısı için bu yıl sermaye harcamalarını iki katına çıkardı. Alibaba, Tencent ve Baidu, bir yıl önceki 23 milyar Rmb'ye kıyasla ilk yarıda 50 milyar Rmb (7 milyar $) sermaye harcaması yaptı. 

Çinli şirketler, yapay zeka için büyük dil modellerinin eğitimine güç sağlamakla ilgili işlemciler ve altyapı satın almaya odaklandıklarını söyledi. Konuya aşina iki kişiye göre, TikTok'un ana şirketi ByteDance da 50 milyar dolardan fazla bir bütçe ayırarak yapay zeka ile ilgili harcamalarını artırdı. Alibaba başkanı Eddie Wu bu ay yatırımcılara yaptığı açıklamada “Yapay zeka odaklı bulut işimizin büyümesini sağlamak için Ar-Ge ve yapay zeka yatırımlarına devam edeceğiz” dedi.

Alibaba, Tongyi serisi yapay zeka modellerini eğitmek ve bilgi işlem gücünü başkalarına kiralamak için işlemciler satın alıyor. Çinli teknoloji devinin ilk yarıdaki yatırım harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 123 artarak 23 milyar Rmb'ye ulaştı. Wu, “Bu tür sermaye yatırımları yaparken gördüğümüz şey, bir sunucuyu devreye alır almaz, o sunucunun anında tam kapasiteyle çalışmaya başladığıdır” dedi ve “Önümüzdeki çeyreklerde çok yüksek bir ROI [yatırım getirisi] görmeyi bekleyebiliriz.” ifadelerini kullandı. Grubun bulut işine yönelik satışlar ikinci çeyrekte hızlandı ve bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı. 

Alibaba, yapay zeka ile ilgili ürün gelirlerinin yıllık bazda iki kattan fazla arttığını söyledi. Bu artış kısmen, müşteri kazanmak için yapılandırılan Çinli yapay zeka start-up'larına yapılan yatırımlardan kaynaklanıyor. Şubat ayında yapay zeka start-up'ı Moonshot'a yaptığı 800 milyon doların yarısından biraz azı, bulut hizmetlerini satın almak için kupon şeklinde geldi.

ABD ihracat kontrolleri Nvidia'nın H100 ve yakında çıkacak Blackwell serisi gibi önde gelen yapay zeka işlemcilerine erişimi keserken, Çin'in teknoloji devleri Nvidia'nın Washington tarafından belirlenen bilgi işlem gücü eşiklerini aşmayacak şekilde tasarlanan H20 gibi daha düşük performanslı işlemcilerini satın alabiliyor. Analistler, Nvidia'nın önümüzdeki aylarda Çinli teknoloji gruplarına birim başına 12.000 ila 13.000 dolar arasında bir milyondan fazla işlemci göndermesini bekliyor. 

Konuya aşina iki kişi, ByteDance'ın önemli bir müşteri olduğunu söyledi. Çip araştırma grubu SemiAnalysis'ten Dylan Patel, TikTok'un ana şirketinin Çin'deki veri merkezleri için yüz binlerce H20 satın aldığını ve aynı zamanda ortaklarla çalışmak ve Malezya'nın Johor kentinde bilgi işlem altyapısı kurmak için büyük harcamalar yaptığını tahmin ediyor.

Patel, “ByteDance Çin'in en büyük yapay zeka alıcısı çünkü Çin ve Malezya'ya büyük yatırımlar yapıyor ve ABD bulutlarından satın alıyorlar” dedi.

Sosyal medya ve oyun devi Tencent, yatırım harcamalarının ilk altı ayda bir önceki yıla göre yüzde 176 artışla 23 milyar Rmb'ye yükseldiğini ve bunun kısmen “GPU ve CPU sunucularına yapılan yatırımlardan kaynaklandığını söyledi.